(VIDEO) Kako je predsednica SAB-a Alenka Bartušek “pod roko privlekla” Iztoka Puriča pred kamere, da bi utišala govorice o nesoglasjih med njo in “odstopljenim” ministrom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je predsednica SAB-a Alenka Bartušek “pod roko privlekla” Iztoka Puriča pred kamere, da bi utišala govorice o nesoglasjih med njo in “odstopljenim” ministrom

(VIDEO) Kako je predsednica SAB-a Alenka Bartušek “pod roko privlekla” Iztoka Puriča pred kamere, da bi utišala govorice o nesoglasjih med njo in “odstopljenim” ministrom

Državni zbor bo redno septembrsko sejo danes začel s poslanskimi vprašanji ministrom, medtem ko bo premier Marjan Šarec poslancem odgovarjal šele prihodnji teden, zaradi poti na zasedanje OZN v New Yorku.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes prišla v državni zbor “pod roko” z odstopljenim ministrom Iztokom Puričem in tako poskušala utišati vse glasnejše govorice o tem, da je Purič odšel zaradi notranjih nesoglasij, predvsem na relaciji s predsednico stranke. Nesoglasja so se poglobila po glasovanju o kandidaturi Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja, kjer je Purič, v nasprotju s stališčem stranke SAB, podprl njegovo kandidaturo. Ob tem je Purič užival tudi naklonjenost premierja Šarca.

Medtem so se v javnosti pojavila različna ugibanja o razlogih za Puričev odstop, je eno, da naj bi s položaja odšel zaradi nesoglasij v stranki, zlasti z Bratuškovo. Purič je bil do takih ugibanj v današnji izjavi kritičen, saj, kot je pojasnil, med njim in predsednico stranke ni nobenega spora. Osebnih razlogov, zaradi katerih je odstopil, “pa da ne bo pojasnjeval v podrobnosti”.

Bratuškova se je sicer morala danes v DZ braniti očitkov o političnem kadrovanju. Na vprašanje, zakaj na imenovanja namesto politike ne vplivajo kakovost, delovne izkušnje in dosedanji dosežki kandidata, je odvrnila, da pri podjetjih, ki sodijo pod njeno ministrstvo, ne bo dovolila iskanja direktorjev po telefonu. Poslansko vprašanje je ministrici, ki se sooča z očitki, da poskuša s spremembami statuta nekaterih energetskih družb vplivati na imenovanje direktorjev, postavil Jani Ivanuša (SNS). “Nimam nič proti političnemu kadrovanju, to je pač del politike,” je dejal, a hkrati menil, da bi morala biti takšna ravnanja omejena. Na najvišja mesta bi morali imenovati primerne in sposobne ljudi, je dejal.

Je pač več znanega o minuli seji vlade, kjer se je direktno zoperstavil Bratuškovi predsednik Desusa Karl Erjavec, medtem ko naj bi se ostali ministri SD-ja, SMC-ja in Erjavčevega Desusa vzdržali, kar je pomenilo, da Bratuškova ni dobila podpore več kot polovice ministrov, čeprav je za njen predlog glasoval predsednik vlade Marjan Šarec.

Karel Erjavec je nasprotovanje Bratuškovi pojasnil s pravili OECD-ja. “Kar se tiče mojega glasovanja, ko sem glasoval proti, ko je šlo za to, da bi spremenili akt o ustanovitvi za dve podjetji s področja energetike, sem pač zagovornik tega načela OECD, da se politika naj ne bi vmešavala v državna podjetja. To je bil takrat tudi eden od pomembnih pogojev, da smo sploh postali člani OECD-ja, da se politika umakne iz državnih podjetij. Takrat sem celo sodeloval pri tem postopku včlanjevanja Slovenije v OECD. Tako, da je zame tukaj stvar jasna, ko gre za državna podjetja, je treba poskrbeti, da ministri niso neposredno udeleženi, ko gre za to, kdo naj bi vodil podjetja. Treba je vedeti, tukaj ne gre za javne zavode, kot so ne vem bolnišnice, gledališča in podobno, ampak gre za gospodarsko družbo”.

Sprememba statuta SODO, ki je bila sprejeta na dopisni seji vlade, naj bi po informacijah bila sprejeta v dobri veri ministrov, ki so nevede ali nehote potrdili predlog Bratuškove. “Jaz si želim, da moji kolegi ne sprejemajo odločitev, pa četudi na dopisnih sejah nevede. Vprašanje, če so takšni, ki sprejemajo odločitve nevede, pravi, da sedijo v vladah,” je dejal Bratuškova.

Sicer pa naj bi se Bartuškova, ki je danes dejala, da bo še poskušala s spremembami statutov ELES-a in BORZEN-a. “Glede na to, da jo je pri tem podprl predsednik vlade, sicer sama pričakuje, da se bodo o teh predlogih ponovno pogovorili znotraj koalicije. “Ne skrivam se, ampak želim jasno povedati, kakšna pravila naj v določenih primerih veljajo,” je še dejala.

COMMENTS

Wordpress (0)