(VIDEO) Na kongresu SMC vidno izstopala prisotnost predsednika vlade in stranke LMŠ Marjana Šarca – Zdravko Počivalšek z Janšo, ki je bil zadržan, in se kongresa ni udeležil, govoril po telefonu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na kongresu SMC vidno izstopala prisotnost predsednika vlade in stranke LMŠ Marjana Šarca – Zdravko Počivalšek z Janšo, ki je bil zadržan, in se kongresa ni udeležil, govoril po telefonu

(VIDEO) Na kongresu SMC vidno izstopala prisotnost predsednika vlade in stranke LMŠ Marjana Šarca – Zdravko Počivalšek z Janšo, ki je bil zadržan, in se kongresa ni udeležil, govoril po telefonu

Kongresi strank so običajno podobni velikim družinskim slavjem, rojstvom, porokam, obletnicam, pogrebom, ko se običajno zbere celotna žlahta od blizu in daleč. Včerajšnji kongres SMC, kjer je “glava družine” postal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je bil vesel dogodek, ki je še najbolj spominjal na rojstvo nečesa novega. Številna udeležba, na kongresu SMC se je zbralo okoli 450 udeležencev, med njimi 210 delegatov, in pozitivno vzdušje na strankinem kongresu, je pokazalo, da je stranka še kako živa, čeprav so jo mnogi že tako rekoč pokopali, kar se seveda kaže tudi na anketah o priljubljenosti strank. Pričakovanja, da bo včerajšnji strankarski kongres stranke SMC nekakšen pogreb, in da bo Zdravko Počivalšek le še stečajni upravitelj SMC-ja, ki bo vodil zapuščinski postopek, se niso uresničila.

Kongresa so se udeležili številni predstavniki koalicijskih strank, vendar je od predsednikov strank tako koalicijskih kot parlamentarnih na kongres prišel le predsednik LMŠ in premier Marjan Šarec. Prav tako je bil v dvorani tudi generalni sekretar LMŠ Brane Kralj. Šarec, ki je kongres tudi nagovoril, je dejal, da računa na Počivalška, in da si obeta nadaljnjega dobrega sodelovanja s SMC. Počivalšek je po izvolitvi povedal, da s predsednikom vlade Marjanom Šarcem odlično sodelujeta, in da ni bilo vse, kar sta se dogovorila, vedno (iz)spoštovano. Čeprav je bilo med novinarji na kongresu včeraj veliko špekulacij o tem, kaj pomeni izvolitev Počivalška za predsednika SMC, za koalicijo in vlado, lahko rečemo, da bo Zdravko Počivalšek okrepil desno krilo koalicije in premierjeve ekipe. Od koalicijskih strank so kongres pozdravili vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ter predstavniki DeSUS. Predstavnikov Levice kot pogodbene partnerice opozicije razumljivo na kongres ni bilo.

Tudi po naših informacijah vez Počivalšek – Šarec ostaja in Počivalšek ima pravzaprav nalogo, da SMC obdrži skupaj v vladni koaliciji, kjer ima SMC le tri poslance manj od vladajoče stranke, torej deset in štiri ministre. Glede na to, da je v DZ devet strank, pa je normalno, da je treba sodelovati, je kasneje v izjavi dejal Marjan Šarec. To, da Počivalšek “lahko pogleda čez”, pa po Šarčevih navedbah ni nič slabega in mu to šteje v dobro. “Dela dobro kot minister in verjamem, da bo delal dobro kot predsednik stranke,” je še dodal.

Počivalšek, za katerega so nekateri prijatelji, ki so z njim že več kot štiri desetletja, dejali, da bi bili pripravljeni staviti vse svoje premoženje, da bo Počivalšek postal vse drugo, ne pa predsednik politične stranke, se očitno dobro zaveda, da v politiki tisti, ki so po definiciji moji, nimajo takšne teže, kot tisti, ki so jeziček na tehtnici in so sposobni, kot bi dejal Marjan Šarec “pogledati čez plot”. Svoj pogled na politiko in politični prostor je Počivalšek včeraj dobro ponazoril s tem, da pač vsaka stranka zastopa del državljanov Slovenije, in da pravzaprav vsi skupaj predstavljajo celoto. Ali če povemo v Počivalškovem jeziku “vsi so naši” in kot v vsaki družini je z večjimi otroci tako, da so eni bolj pridni, drugi manj, ampak zaradi tega se jim ne odpoveš.

Na Počivalškovo željo po povezovanju, ki bo stranki in njemu osebno okrepila pozicijo v vladi, pa kaže tudi prisotnost predstavnikov drugih političnih strank, tudi opozicijskih. Počivalšek se je namreč pred kongresom po telefonu pogovarjal tudi s predsednikom opozicijske SDS Janezom Janšo, kdo je koga klical Počivalšek včeraj ni želel razkriti, je pa povedal, da se je Janša opravičil, da se ne more udeležiti kongresa zaradi drugih obveznosti

Tako sta bila prisotna poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Prisoten je bil tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik. Podobnik je v neformalnem pogovoru dejal, da bo po njegovi oceni SMC ostala v koaliciji Marjana Šarca, in da se je v preteklosti pokazalo, da stranke, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov razdrle vlado, nikoli niso bile nagrajene za takšno početje, saj ljudje nimajo radi destrukcije in tistih, ki pokvarijo “posle”. Čeprav so predvsem v zakulisju kongresa potekale živahne razprave, kaj izvolitev Zdravka Počivalška pomeni za koalicijo in vlado, bi lahko rekli, da se ne bo spremenilo nič, razen, da bo Počivalšek seveda imel večjo težo v koaliciji, predvsem zaradi svoje specifične pozicije, ki je ne skriva, ampak poudarja, da je potrebno tudi sodelovanje z opozicijo in ne skriva dobrih odnosov z Janezom Janšo.

Seveda pa so bili na kongresu včeraj najmočneje zastopani gospodarstveniki, med katerimi ni ostala neopažena prisotnost dolgoletnih prijateljev ministra za gospodarstvo direktorja Celjskih mesnin Daniela Krivca, pa Franca Pangerla, predsednika upravnega odbora družbe Celjski sejem in nekateri drugih, med njimi je bila opazna prisotnost Aleksandra Mervarja, direktorja Elesa. Na koncu kongresa je novega predsednika SMC prišel pozdraviti mariborski župan Saša Arsenovič.

Nasploh se je zdelo, da so gospodarstveniki z izvolitvijo Zdravka Počivalška za predsednika SMC končno dobili svojo stranko in da bo SMC predvsem glasnik gospodarstva in gospodarstvenikov. Kongres stranke SMC je namreč potekal simbolično v kongresni dvorani Smelta, nekdaj največjega slovenskega podjetja za inženiring, zato ni presenetljivo, da sta kongres nagovorila tudi predstavnika gospodarstva, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik obrtne zbornice Branko Meh. Če bi bili nekoliko cinični, bi rekli, da so manjkali samo še sindikati.

In če je bila stranka pod Mirom Cerarjem, ki je včeraj postal častni predsednik stranke, bolj intelektualistična in filozofska, v smislu Platonove države, pri kateri je glavno vprašanje pravičnosti, od včeraj naprej prihajajo v ospredje ne toliko politični kot gospodarski “operativci”, ki govorijo drugačen jezik. In zdi se, da se prav tu Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek dobro razumeta, saj govorita isti jezik.

COMMENTS

Wordpress (0)