(VIDEO) Kdo je na vladi glasoval proti predlogom Bratuškove? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je na vladi glasoval proti predlogom Bratuškove?

(VIDEO) Kdo je na vladi glasoval proti predlogom Bratuškove?

Predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek za spremembo aktov o ustanovitvi energetskih družb v državni lasti Eles in Borzen, da bi, kot so to že storili pri družbi SODO, spremenili način potrjevanja direktorjev teh družb, je danes na vladi propadel.

Proti predlogu so glasovali ministri SD-ja, Desus-a in SMC-ja, zato je predlog Batuškove padel kljub temu, da jo je na vladi podprl predsednik vlade Marjan Šarec. Bratuškova naj bi najprej z Desusom prišla v spor že pri regresu za upokojence.

Tako je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša po seji koalicije potrdil, da je bilo včeraj med koalicijskimi partnerji ključno vprašanje glede izplačila regresa za upokojence. Dogovorili so se, da bi regres izplačali v treh razredih, a s poudarkom, da nihče od upokojencev ne sme dobiti manj kot lani. Koliko natančno bodo prihodnje leto namenili izplačilu regresa, še ni povsem jasno, so pa po njegovih navedbah govorili o približno 145 milijonih evrov. Pozneje je finančni minister Bertoncelj povedal, da so na vladi sprejeli predlog o petih razredih za izplačilo regresa upokojencem.

Premier Marjan Šarec je o tem po seji dejal, “da so koalicije vedno pestre, s tem se strinjam. Imeli smo nekaj pogovorov o tem, vendar kakšnih hujših zapletov nismo imeli. Mislim, da smo vsi pokazali dobršno mero odgovornosti in da delujemo kot vlada RS kot celota in glede na to, da je tudi bil proračun oziroma predlog obeh proračunov potem soglasno na vladi potrjen. Mislim, da to pove vse.”

Seja vlade je bila sicer dopoldne prekinjena. Po prvih informacijah na Gregorčičevi Bratuškova ni pristala na predlog, da vlada celotno točko umakne z dnevnega reda, ker je bilo jasno, da med koalicijskimi partnerji v vladi ni soglasja. Bratuškova je na vse skupaj reagirala zelo nervozno, čeprav je bilo, kot rečeno, nekaj opozoril, da njena zamisel tokrat le ne bo šla skozi, a se ni pustila.

Da njen predlog ni v skladu s korporativnem upravljanjem, je opozoril tudi finančni minister dr. Andrej Bertoncelj (ta o tem tudi predava) in še pred glasovanjem zapustil sejo. Razprava pa naj bi se nato šele prav razvnela.

Predsednik vlade je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal, “da kar se tiče imenovanja teh uprav, je bilo to na seji vlade. Ta predlog ni bil potrjen danes in to je to”.

Bolj ostro so se v sporočilu za javnost odzvali v Stranki Alenke Bratušek, kjer so med drugim zapisali:

“Ta nepričakovana poteza ministrov kaže, da našo državo očitno še vedno vodijo ljudje iz ozadja, ki so tako močni, da spreminjajo tudi že usklajene in dobre odločitve vlade, ko jim te škodijo. V tej levosredinski vladi in tej levosredinski koaliciji se moramo zato resno pogovoriti o vrednotah te vlade in te koalicije.

Današnja slaba novica je, da vplivneži v energetiki prigrabljene moči ne bodo kar tako izpustili iz rok. Da bodo še naprej služili na račun države, kar pomeni na račun našega zdravstva, na račun naše socialne države in na račun naše skupne blaginje! Slaba novica je tudi, da bo boj s starimi strukturami in starimi korupcijskimi praksami trajal dlje, kot smo mislili.”

Sporočilo objavljamo v celoti:

Spoštovani,

na današnji seji vlade ministri niso potrdili spremembe aktov o ustanovitvi podjetij Eles in Borzen. Predloga za spremembo aktov o ustanovitvi Elesa in Borzena sta bila strokovno pripravljena, medresorsko usklajena, oba predloga je obravnaval in sprejel Odbor vlade za gospodarstvo, potrdila ju je Služba vlade za zakonodajo in sta bila zaradi vsega tega tudi uvrščena na današnjo sejo vlade – pa kljub vsemu temu nista bila sprejeta.

Ta nepričakovana poteza ministrov kaže, da našo državo očitno še vedno vodijo ljudje iz ozadja, ki so tako močni, da spreminjajo tudi že usklajene in dobre odločitve vlade, ko jim te škodijo.

V tej levosredinski vladi in tej levosredinski koaliciji se moramo zato resno pogovoriti o vrednotah te vlade in te koalicije.

Današnja slaba novica je, da vplivneži v energetiki prigrabljene moči ne bodo kar tako izpustili iz rok. Da bodo še naprej služili na račun države, kar pomeni na račun našega zdravstva, na račun naše socialne države in na račun naše skupne blaginje! Slaba novica je tudi, da bo boj s starimi strukturami in starimi korupcijskimi praksami trajal dlje, kot smo mislili.

Dobra novica pa je, da ti ljudje iz ozadja ne morejo ustaviti najpomembnejših razvojnih projektov, ki jih je Alenka Bratušek po več desetletjih končno spravila v ospredje: zaradi dela naše ministrice gradimo 2. tir Divača-Koper, zaradi dela ministrske ekipe pod njenim vodstvom je vse pripravljeno za začetek graditve 3. razvojne osi, posodabljamo javni potniški promet in zagotavljamo poceni električno energijo, ki bo v prihodnje v še večji meri pridobivana na okolju prijazen način.

TEŠ6 in današnja odločitev vlade sta dokaz, da energetski lobi še vedno doseže svoje na račun vseh nas. A če mislijo, da se bomo v SAB nehali boriti za državo in boljšo prihodnost Slovenk in Slovencev samo zato, ker so izboljšave preprečili tokrat, se zelo motijo.

Lep pozdrav,


Odnosi z javnostmi

Stranka Alenke Bratušek

COMMENTS

Wordpress (0)