Matjaž Nemec POP TV-ju očita “mrcvarjenja” stranke SD – Dvojna merila pri poročanju o tihotapljenju migrantov – TOPNEWS.si

Matjaž Nemec POP TV-ju očita “mrcvarjenja” stranke SD – Dvojna merila pri poročanju o tihotapljenju migrantov

Matjaž Nemec POP TV-ju očita “mrcvarjenja” stranke SD – Dvojna merila pri poročanju o tihotapljenju migrantov

“Spomnim se letošnjega poletja in medijskega “mrcvarjenja” @strankaSD, zaradi osebe, ki je kot dolgoletni član v življenju še nisem srečal,” se je Matjaž Nemec odzval preko Twitterja na sporočilo, da je policija zaradi suma tihotapljenja migrantov priprla 29-letnega novinarja Pop TV. Matjaža Nemca so očitno zmotila dvojna merila oziroma medijska pozornost, ki je bila neenakomerno, ko je šlo za njihovo nekdanjo njihovo kandidatko na evropskih volitvah Lidijo Mavretič.

Spomnimo kako so pred mesecem dni “mainstream” mediji poročali o podobni zgodbi, v katero je bila vpletena ena od (nekdanjih) kratkotrajnih slovenskih političark Lidija Mavretič. Slednja naj bi tihotapila migrante, s soprogom so ju ujeli policisti. Mavretičeva je bila nekdanja vinska kraljica (leta 1996), bila je tudi predsednica društva Vinskih kraljic Slovenije. Leta 2004 je neuspešno kandidirala na listi predhodnice SD na evropskih volitvah, takratne Združene liste socialnih demokratov Boruta Pahorja. Konec julija letos so jo organi pregona v Sodražici ujeli pri kaznivem dejanju. Takrat so prijeli 14 nelegalnih prebežnikov in dva slovenska državljana, ki naj bi bila pomagala tihotapiti tujce. Šlo naj bi za Mavretičevo in njenega moža Marka Hraniloviča. Policija ju je pridržala, a kasneje izpustila. Vložena je kazenska ovadba.

Na Pro Plusu so z ravnanjem njihovega novinarja športne redakcije 29-letnega Žigo Lesjaka iz Velenja opravili na kratko. Lesjaka je sicer policija že spustila iz pridržanja, svoje dejanje pa naj bi po neuradnih informacijah priznal.

Lesjak naj bi se v tihotapljenje spustil zaradi finančnih težav zaradi iger na srečo. 29-letnik je v svoji novinarski karieri nazadnje pokrival predvsem motociklizem in poročal z dirk prestižnega tekmovanja MotoGP. Med drugim je intervjuval tudi zvezdnike motociklističega športa, kot sta Marc Márquez in Jorge Lorenzo.

V naši medijski hiši vsakršno ravnanje, ki krši predpise, obsojamo,” so sporočili in novinarja enostavno odpustili.

Portal 24 ur je poročal, “da so v nedeljo policisti na južni meji prijeli novinarja športnega programa Pop TV. Novinarja so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki ga je že zaslišal. “Novinarjeva ravnanja v naši medijski hiši obsojamo in se od njih ograjujemo. Z novinarjem smo takoj prenehali sodelovati. V uredništvu obžalujemo, da se je dogodek zgodil. O ravnanju novinarja zunaj delovnega mesta nismo bili obveščeni, prav tako se nismo zavedali morebitnih osebnih okoliščin, v katerih se je znašel naš nekdanji novinar”.

“V naši medijski hiši vsakršno ravnanje, ki krši predpise, obsojamo. Tihotapljenje in pomoč pri tihotapljenju migrantov čez hrvaško mejo je v porastu, v kazenskem zakoniku pa je zagrožena kazen do pet let zapora in denarna kazen. O izkoriščanju stisk beguncev, žrtev tihotapstva, smo in bomo še obsežno poročali. Ne glede na to, da do morebitne pravnomočne obsodilne sodbe sodnega postopka za vsakega osumljenca velja domneva nedolžnosti, in ne glede na nadaljnji razvoj dogodkov v konkretni zadevi, smo se odločili, da z novinarjem takoj prekinemo sodelovanje.”

Seveda ne želimo sodelovati v moraliziranju ali obsojanju novinarskega kolega, ki ima že tako ali tako dovolj težav in se bo moral zaradi suma tihotapljenja migrantov zagovarjati na sodišču, pa je vendarle razlika v medijskem pristopu in času, ki so ga na komercialni televiziji namenili lastnemu kolegu očitna. Ko gre za naslajanje in nabijanje ratingov nad nesrečo drugih, ko so bile novinarske ekipe na terenu “še pred” policisti, medtem ko so pri pometanju pred svojim pragom precej “kratki”.

COMMENTS

Wordpress (0)