“Hobotnica v solati” ali kako je Alenka Bratušek “pokvarjeno” hobotnico zamenjala s svojo “dobro” hobotnico – Šarec zakonitost ravnanja Bratuškove zaenkrat prepušča “ustreznim organom” – TOPNEWS.si

“Hobotnica v solati” ali kako je Alenka Bratušek “pokvarjeno” hobotnico zamenjala s svojo “dobro” hobotnico – Šarec zakonitost ravnanja Bratuškove zaenkrat prepušča “ustreznim organom”

“Hobotnica v solati” ali kako je Alenka Bratušek “pokvarjeno” hobotnico zamenjala s svojo “dobro” hobotnico – Šarec zakonitost ravnanja Bratuškove zaenkrat prepušča “ustreznim organom”

“Če bi se kaj takega (nezakonitega) ugotovilo jasno in nedvoumno, potem seveda vemo, kje smo”.

Premier Marjan Šarec je ob robu osrednje prireditve ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem v Metliki in pred današnjim vrhov koalicije na Brdu pri Kranju včeraj komentiral tudi zadnjo afero, povezano z kadrovanjem ministrice Alenke Bratušek. Glede izjave ministrica za infrastrukturo Alenke Bratušek o “rezanju lovk v energetiki” pa je premier dejal, da zaenkrat ministrica zatrjuje, “da reže lovke, da ne dela nič nezakonitega”.

“No zdaj je bil konec tedna. Nekateri ljudje so šli še zadnjič na morje ali kam drugam in seveda ta konec tedna nismo reševali teh zadev. Zaenkrat ministrica zatrjuje, da reže lovke, da ne dela nič nezakonitega. Seveda pa, če je kaj nezakonitega, če je šlo kaj mimo pravil, so zato tudi ustrezni organi, da to ugotovijo. Če bi se kaj takega ugotovilo jasno in nedvoumno, potem seveda vemo kje smo”.

Spomnimo, da je Bratuškova med aktualnim razpisom za direktorja SODO poskrbela za spremembo statuta družbe, s katero je za imenovanje direktorja potrebno soglasje ministrice za infrastrukturo. Vlada je spremembo akta o ustanovitvi družbe SODO sprejela na dopisni seji sredi avgusta. Že pred tem naj bi Bratuškova prek predsednice nadzornega sveta Mojce Soža poskušala preklicati razpis, sama pravi, da ni imela namena ustaviti razpisa, ampak ga podaljšati, a ji to ni uspelo.

Konflikt med Bratuškovo in Šarcem pa se veleče že od zamenjave Jureta Lebna. Premier Šarec je takrat ocenil, da Leben ne more biti edini, ki bo odgovarjal za fiasko z maketo. »Od resorne ministrice pričakujem, da bo poskrbela, da ne bo samo Jure Leben nosil politične odgovornosti. Da ne bodo psi lajali, karavana pa bo šla dlje,« zato je zahteval tudi odstop Topolka. Če ta ne bo odstopil, je izrazil pričakovanje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Do obljubljene zamenjave je prišlo po skoraj pol leta oziroma tik pred potekom zakonskega roka preden lahko v skladu z zakonodajo ministrica v prvem letu od prevzema mandata brez pojasnila zamenja kateregakoli uradnika za ministrstvu.

Prva obletnica vlade bo 13. septembra, medtem ko je Monika Pintar Mesarič 1. septembra prevzela vodenje direkcije za infrastrukturo kot v. d. direktorja za največ šest mesecev.

Zamenjava pa je očitno razjezila Šarca, saj si je nova vršilka dolžnosti na direkciji za svojega namestnika izbrala nikogar drugega kot Topolka, za katerega je Šarec zahteval, da odide. Bratuškova zatrjuje, da z imenovanjem Topolka ni imela popolnoma nič in o tem ni bila obveščena, saj si je Topolka na tem mestu zaželela Monika Pintar Mesarič.

»Omenjena kadrovska slika je podobna, kot bi bil nekdanji župan pri novoizvoljenemu županu podžupan. Mislim, da sem s tem povedal vse,« je v odzivu na potezo Bratuškove zapisal Šarec.

Šarec je med vrsticami včeraj povedal, da je za zakonitost postopkov in tudi za spremembe statuta med odprtim razpisom in torej za spremembo pogojev med razpisom, kar je že za pravne laike nespremenljivo in nezakonito, odgovorna Bratuškova.

Da Bratuškova prevzema iniciativo je pokazala že pred dnevi, ko je za novo članico oziroma bodočo predsednico nadzornega sveta Elesa predlagala Alenko Plut, sicer ženo Uroša Čuferja, nekdanjega ministra za finance v vladi Alenke Bratušek. Brat Uroša Čuferja Matej Čufer pa je na predlog SAB-a oziroma Bratuškove konec minulega tedna na izredni skupščini družbe Darsa postal novi član nadzornega sveta Darsa. Če k temu dodamo, da na sejah nadzornega sveta Elesa za zakonitost skrbi Andrej Rauter, mož Maše Kociper, poslanke Stranke Alenke Bratušek, potem je Bratuškova eno hobotnico zamenjala z drugo oziroma z drugo “bolj prijazno hobotnico”, oziroma bi lahko rekli, da nastaja prava dinastija Alenke Bratušek.

“Seznanjen sem bil, da bo šlo gradivo na vlado, seveda pa je posamezen minister, ko pripravi gradivo, za to odgovoren. Vsak za svoj resor in seveda je pričakovano, da ko minister, da gradivo na vlado, da je takšno, da pije vodo”

Rekli ste “ustreznim organom”, kaj pa vi dvomite: “Nimam kaj dvomiti, zaenkrat ne dvomiti, ne potrjevati. To se bo izkazalo, ker prvič nisem strokovnjak za pravne zadeve, to morajo pogledati pravniki. Gradivo, ko je šlo na vlado, je bilo pa tudi usklajeno s pravno službo oziroma službo vlade za zakonodajo, kolikor mi je znano. Tako, da ne verjamem, da bi šlo neko gradivo na vlado, ki ni usklajeno.

Pred današnjim vrhom koalicije na Brdu pri Kranju je dejal, da so ga sklicali zato, da s predlogom proračuna seznanijo še poslance, preden se začne “burno proračunsko obdobje”.

“Ja, ta vrh koalicije smo sklicali za to, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem, ker vlada se je nekako uskladila o proračunu. Okvirji so znani. Zdaj je šlo nekako za razporeditev znotraj resorjev in ker želimo seznaniti tudi poslance, smo sklicali še ta vrh koalicije, preden se začne to burno proračunsko obdobje”

Na vprašanje, ali pričakuje kakšen konflikt in kje, pa je dejal, da pričakuje tudi kakšno ostro debato, vendar z zavedanjem, da je skupni cilj vseh, da proračun sprejmejo. “Ker če bomo proračun sprejeli, potem bo država delovala, brez sprejetega proračuna država ne more normalno delovati,” je opozoril Šarec.

“Ja, konflikt se vedno lahko pričakuje, saj če se ne bi tega pričakovalo, potem ne bi nič sklicevali poslancev in bi bili vsi doma. Seveda pričakujem tudi kakšno ostro debato, pričakujem tudi takšna in drugačna mnenja, vendar seveda z zavedanjem, da je naš skupni cilj, da proračun sprejmemo, ker če bomo proračun sprejeli, potem bo država delovala, brez sprejetega proračuna država ne more normalno delovati. Tukaj so te opcije, ki so. Proračun je seveda pripravljen na gospodarske napovedi, kakršne so bile. Če se bo po sprejetju proračuna zgodilo, da bo gospodarska rast upadla, seveda bo sledil še kakšen rebalans. To je normalno”.

Na sicer ponesrečeno, pa vendar iskreno vprašanje novinarke, ali pričakuje z njihove strani kakršna koli polena pod noge: “No saj ne bi rekel temu polena pod noge. Pač, vsak se bori za svoj prostor pod soncem, vsak si želi svojo rezino kruha. Ko bo zdaj stekel, kot sem rekel, ta proračunski proces, bomo videli, kaj se bo dogajalo”.

Na vprašanje, ali so usklajeni z Levico, pa je premier odgovoril: “Težko reči.”

Glede dileme, ali bo na proračun vezal zaupnico, pa je dejal, da se o tem še ni odločil. “Še se nisem odločil, zdaj je še nekaj časa do tega trenutka in ko bo čas za to, se bom pač odločil”.

COMMENTS

Wordpress (0)