(VIDEO) Je po Kralju in Bratuškovi sedaj na vrsti Počivalšek? Na Zdravka Počivalška pred kongresom SMC letijo očitki o davčni utaji ob prodaji lastniškega deleža v Termah Olimia – TOPNEWS.si

(VIDEO) Je po Kralju in Bratuškovi sedaj na vrsti Počivalšek? Na Zdravka Počivalška pred kongresom SMC letijo očitki o davčni utaji ob prodaji lastniškega deleža v Termah Olimia

(VIDEO) Je po Kralju in Bratuškovi sedaj na vrsti Počivalšek? Na Zdravka Počivalška pred kongresom SMC letijo očitki o davčni utaji ob prodaji lastniškega deleža v Termah Olimia

V Stožicah sta sinoči na častni tribuni med ostalimi gosti opazno izstopala dva ministra Karl Erjavec in Zdravko Počivalšek. Na tekmi Slovenija Poljska sta bila na častni tribuni tako rekoč nerazdružljiva, kar ni presenetljivo glede na napovedi o morebitnem tesnejšem sodelovanju ali pa v nadaljevanju celo o združevanju po kongresu SMC-ja in Desusa v eno stranko. Medtem ko se mediji sprašujejo, ali mu bo uspelo propadlo stranko SMC dvigniti iz pepela, je minister za gospodarstvo nekaj dni pred kongresom stranke optimističen.

Tako je na nedavnem Blejskem forumu novinarjem predstavil svoj življenjski moto, ki je zelo blizu temu, kar je na pikniku dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec v kasimi o skoku v bazen. “Jaz pravim, da je treba najprej skočiti, potem pa si reči hop. To je moj življenjski moto v vseh podjetjih, kjer sem delal, pa tudi sedaj na ministrstvu in tako bo tudi v politiki. Jaz sem se za kandidaturo za predsednika stranke SMC odločil potem, ko sem se na nek način prepričal, da imam podporo izvršilnega odbora, da imam podporo vseh desetih poslancev, da imam podporo lokalnih odborov in da imam, kar mi je konec koncev tudi zelo pomembno, podporo predsednika stranke Mira Cerarja, ki me je na koncu koncev povabil v stranko oziroma me je povabil najprej na delo v politiko. In brez vseh teh podpor se ne bi odločil za to, da grem po tej poti. Z moje strani mi je čisto vseeno, ali bo kak kandidat ali ne, na nek način bi rajši videl, če bi jih bilo več, ampak gre za to, da bo treba pač v stranki s potencialom, ki ga imamo, imamo pa potencial desetih poslancev, to moram spomniti, imamo potencial štirih ministrov, imamo kljub vsemu še nekaj lokalne mreže in to je vse tisto, kar nam bo omogočilo, da bomo tudi percepcijo SMC-ja v slovenski javnosti spremenili in to mislimo tudi na nek način delati.

Vendar pa se jaz v tem trenutku ne bom ukvarjal s tem, najprej moramo imeti kongres. Če bomo prišli do tega, da bom jaz vodil stranko, bom pač delal po tem, kar bom na kongresu predstavil. V tem trenutku pa sem v kontaktu z lokalnimi odbori in pred kongresom bom obiskal vse in predstavil korake, s katerimi mislim delati naprej.”

Počivalšek je novinarjem dejal, da mislijo biti stabilen člen Šarčeve koalicije. “Mi smo in bomo stabilni člen te koalicije. Naredili bomo vse, da bo ta vlada svoj mandat oddelala do konca zato, ker želimo delati državotvorno in bomo to tudi počeli.” Mi si bomo prizadevali, da bo ta vlada stabilna in da bo do konca oddelala svoj mandat in v tej luči bomo državotvorno delovali tudi naprej. Verjamem, da tudi po kongresu.

Saj se nihče ne rodi kot minister, tudi jaz se nisem rodil kot gospodarski minister, ampak sem prej delal v kmetijstvu, če hočete. Pa sem šel v živilskopredelovalno industrijo, pa so rekli, kaj bo ta kmet tam delal, pa sem šel v turizem, pa so spet bili nezadovoljni, ker je kmet prišel v turizem in sedaj sem na gospodarskem ministrstvu. po tej logiki bi se moral roditi za neko funkcijo.

Težja politična fronta ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška čaka po prevzemu stranke SMC, kar naj bi se zgodilo 21. septembra, pri jesenskem formiranju tako imenovanega turističnega holdinga. Ena od front, zaradi katerih je prišlo do zakulisnih spopadov, je očitno tudi namera vlade, da v jeseni začne delovati tako imenovani turistični holding. Vlada namreč v turistični strategiji predvideva ustanovitev posebnega sklada, na katerega bi prenesli »državne« turistične družbe. T. i. Sklad državnih turističnih naložb bo ustanovljen pod okriljem slabe banke (DUTB), nanj pa bodo za začetek prenesli državne delnice Istrabenz turizma. Po poročanju Dnevnika bo DUTB na čelo sklada imenoval Žigo Gregorinčiča, ki je v slabi banki zaposlen kot upravljavec premoženja. Ob Termah Olimia in Istrabenz turizmu so med podjetji, ki naj bi prišla pod okrilje novega holdinga še družbe Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Adria Turistično podjetje, Thermana in Uniorjeva turistična družba Unitur. Država je imela sicer lani posredno ali neposredno v lasti 32 odstotkov hotelskih in igralniških družb.

Počivalška so pričakali na nož že pred počitnicami pri uresničitvi njegovega načrta ustanovitve novega turističnega holdinga, ko je DUTB prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu. DUTB je julija z nakupom pomembnega paketa terjatev od Bank of America Merril Lynch prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu in bo tako narekovala prodajo portoroških hotelov. S tem je prekrižala načrte srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću, ki je nameraval prek svoje švicarske družbe Agri Holding kupiti omenjeni paket terjatev.

Potem ko je opravil s Kostićem, pa Počivalšek čaka še druga fronta in sicer domača, kjer minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek vztraja na odkupu določenih deležev in podržavljenje nekaterih podjetij. Tako je Slovenski državni holding (SDH) v juliju v imenu države z Novo KBM sklenil pogodbo o nakupu okoli 20,9-odstotnega lastniškega deleža družbe Terme Olimia. Ker bodo z nakupom država in državne družbe presegle dodatni prevzemni prag, namerava SDH objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice.

Revija Reporter je nedavno v zapisu “Počivalšek Term Olimia očitno ne da iz rok: so bili pred leti njegovi posli z lastniškimi deleži le navidezni?” v daljšem zapisu Počivalška spomnila, da ko je ” leta 2014 šel v politiko in postal minister za gospodarstvo v vladi Mira Cerarja, je moral prodati svoj lastniški delež v družbi Terme Olimia. Bil je namreč 34-odstotni lastnik družbe Biota, preko katere so imeli zaposleni v Termah Olimia v lasti 5,94 odstotka delnic term. Dnevnik je leta 2016 razkril, da je Počivalšek 28-odstotni delež Biota prodal kar omenjeni družbi, in to za smešno nizko ceno 2453 evrov, šest odstotkov Biota pa je za prav tako nizko ceno 526 evrov kupil Florjan Vasle, ki je Počivalška nasledil na čelu Term Olimia.”

Terme Olimia so bile še leta 2013 med podjetji, v katerih je država nameravala prodati svoj lastniški delež. Po prihodu Počivalška na ministrstvo pa je prišlo do odločitve, da bo država v družbi obdržala kontrolni, vsaj 25-odstotni delež. Pet let kasneje ne le, da do privatizacije ni prišlo, temveč je država svoj lastniški delež v Termah Olimia še povečala.

Ob tem se avtor članka Marko Medvešek sklicuje na časopis Dnevnik, ki je opozoril, da je bil minister preko Biota lastnik okoli dveh odstotkov uspešnega in velikega turističnega podjetja – cena 3000 evrov za dvoodstotni delež Term Olimia pa pomeni, da bi bila celotna družba po taki cenitvi vredna le 150.000 evrov. Leta 2015 so imele Terme Olimia 17 milijonov prihodkov in več kot milijon evrov dobička. Počivalšek je zanikal, da je šlo za navidezni posel in vztrajal je, da z Termami Olimia nima več ničesar. Tudi Biota je zatrjevala, da s takim sumljivim poslom niso shranili deleža za Počivalška, ko bi se ta nekoč iz politike vrnil v gospodarstvo.

“Po neuradnih informacijah naj bi domnevno sporne posle preverjala tudi finančna uprava, a naj bi bil, kot trdijo naši viri, postopek ustavljen,” zaključuje Medvešek.

COMMENTS

Wordpress (0)