Zbiralci “perja”: Kaj druži razvpitega Boruta Jamnika in jadralca ter vinarja Igorja Simčiča – Podjetje Esimit Evolution s.r.l, v Gorici, ki se ukvarja s trgovino s titanovim dioksinom – TOPNEWS.si

Zbiralci “perja”: Kaj druži razvpitega Boruta Jamnika in jadralca ter vinarja Igorja Simčiča – Podjetje Esimit Evolution s.r.l, v Gorici, ki se ukvarja s trgovino s titanovim dioksinom

Zbiralci “perja”: Kaj druži razvpitega Boruta Jamnika in jadralca ter vinarja Igorja Simčiča – Podjetje Esimit Evolution s.r.l, v Gorici, ki se ukvarja s trgovino s titanovim dioksinom

Predsednik famoznega Združenja nadzornikov in predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik ima resnično rad nadzorne svete. Če navadni smrtniki zbirajo znamke ali se ukvarjajo s kakšno drugo numizmatiko, je Jamnik zbiratelj funkcij v nadzornih svetih, saj je kot član nadzornih svetov v preteklosti sodeloval v nadzornih svetih mnogih družb. Do aprila 2017 je bil predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije, d.d., trenutno pa je predsednik nadzornega sveta Cinkarne Celje, d.d. in član nadzornega sveta Krke, d.d.. Vplivni Borut Jamnik pa je maja letos postal še nadzornik Nove KBM.

Seveda pa je zbiranje funkcij v nadzornih svetih za Jamnika, ki sicer dobiva plačo kot predsednik uprave Modre zavarovalnice še kako dobičkonosno, saj zasluži okoli 320 tisoč evrov na leto. Nadzorni svet NKBM, kjer letno sejnine nanesejo okoli sto tisoč evrov, pa ni edini. Jamnik je tudi nadzornik Krke in Cinkarne Celje, čeprav zakon o bankah določa, da lahko nadzorniki opravljajo to funkcijo v dveh nadzornih svetih hkrati. Vendar za Boruta Jamnika ni omejitev in je nad njim le še modro nebo. Za njega velja maxima “nad morjem je samo modro nebo in sonce še ni zašlo”.

Vendar pa sedenje na treh nadzorniških svetih, pa še vodenje državne Modre zavarovalnice, za Boruta Jamnika vsaj po informacijah, ki smo jih dobili na portalu Topnews.si le drobiž. Čeprav ob sto tisočakih za nadzorniško funkcijo v NKBM, mu članstvo v nadzornih svetih Krka in Cinkarna vsaka letno navrže še po približno 35 tisoč evrov in če k temu prištejemo še približno 150 tisoč evrov, kolikor znaša njegova letna plača v Modri zavarovalnici, Borut Jamnik v enem letu zasluži približno 320 tisoč evrov, kar seveda ni zanemarljivo.

Vendar je za poslovne operacije, kjer se vrtijo milijoni, to zgolj žepnina, zato poslovneži, kot je Borut Jamnik, rabijo bančni avtomat, kjer ni limitov in kjer niso pod neposrednim nadzorom Fursa in domačih bančnih institucij.

Vendar gremo po vrsti. Modra zavarovalnica, ki ji predseduje Jamnik, je tudi največji posamični lastnik Cinkarne Celje, več kot polovico delnic je sicer pod nadzorom države. Zato ni presenetljivo, da je najbolj finančno zanimivo za Jamnika vsekakor vodenje nadzornega sveta Cinkarne Celje, ki s prodajo titanovega dioksida, kuje neverjetne dobičke. Tako je cena titanovega dioksida lani dosegala rekorde in Cinkarna Celje, kar je razvidno iz povzetka poslovnega načrta 2019 z oceno poslovanja 2018, žela neverjetne dobičke.

Tako so prihodki od prodaje leta 2017 dosegli 191 milijonov, 2018 186 milijonov in za leto 2019 načrtujejo 174 milijonov. Čisti poslovni izid je sanjski leta 2017 je bil 28 milijonov, leta 2018 30 milijonov, za letos pa načrtujejo sicer bistveno manjši dobiček in sicer 11 milijonov evrov. Večino dohodkov iz prodaje je Cinkarna Celje dosega na tujih trgih, kjer pa vstopa v igro znani primorski poslovnež in jadralec Igor Simčič, s svojim podjetjem Esimit Evolution s.r.l v Gorici, ki se ukvarja s trgovino s titanovim dioksinom in ki ima, kot je zapisano, v predstavitvi ekskluzivno pogodbo za prodajo titanovega dioksida na italijanskem, francoskem, španskem in portugalskem trgu.

“Podjetje Esimit Evolution s.r.l Corso Italia 226/228, 34170 Gorizia, Italy je bilo ustanovljeno v Gorici leta 2001 z glavnim ciljem promocije in popularizacije športa jadranja. Ustanovna partnerja sta Igor Simčič in njegov sin Simon. Istega leta je bila kupljena jadrnica Riviera di Rimini, ki je bila nato preimenovana v Esimit Europa. Od leta 2001 do 2009 se je Esimit Europa udeležil regate Barcolana in drugih jadralskih tekmovanj v Jadranskem morju.

Leta 2010 je Esimit Evolution s.r.l, zahvaljujoč poslovnim znanjem Simčič, vzpostavil ekskluzivno delovno razmerje s Cinkarno Celje d.d., ki se je ukvarjala s trgovino s titanovim dioksidom na italijanskem, francoskem, španskem in portugalskem trgu. Za to dejavnost osebno skrbi Simon Simčič.

Istega leta se je Esimit Evolution s.r.l ob podpisu pogodbe o sodelovanju z Esimit Europa Ltd. lotil nove dejavnosti na področju trženja in odnosov z javnostmi. Zato se Esimit Evolution s.r.l ukvarja s trženjskimi storitvami, upravljanjem dogodkov, komuniciranjem, odnosi z javnostmi in splošno linijo, z vsem, kar je povezano s promocijo in razširjanjem dejavnosti, ki jih izvaja Esimit Europa Ltd., Igor Simčič, ki je od leta 2009 skrbnik podjetja Esimit Evolution s.r.l, pa osebno skrbi za upravljanje in organizacijo tega sektorja.

Delovna sila se krepi z zaposlovanjem visoko usposobljenega osebja, da bi zagotovili kar največjo učinkovitost za čim večjo zadovoljstvo naših strank”, je med drugim zapisano na predstavitveni strani podjetja.

Zadeva postane zanimiva ob podatkih, da je Cinkarna Celje d.d. leta 2017 izvozila za 164 milijonov, lansko leto za 144 milijonov in letos načrtuje za 145 milijonov evrov prihodkov iz izvoza. Dobršen del prodaje gre seveda preko Esimit Evolution in ekskluzivne pogodbe, ki jo ima Cinkarna Celje z Igorjem Simčičem oziroma njegovim podjetjem Esimit Evolution. Glede na to, da je Modra zavarovalnica največji posamični lastnik Cinkarne Celje, v upravi Modre zavarovalnice, v nadzornem svetu Cinkarne Celje pa sedi Borut Jamnik, je jasno, da posli in dobički od prodaje Igorja Simčiča vsekakor ne gredo mimo Boruta Jamnika.

V dobro obveščenih poslovnih krogih ni skrivnost, da je naveza med Borutom Jamnikom in Igorjem Simčičem ter ekskluzivna pogodba Cinkarne Celje z Esimit Evolution glavni “finančni vir in nekakšen bančni avtomat” Boruta Jamnika, saj naj bi se dobršen del dobičkov od prodaje oziroma izvoza titanovega dioksina, ki jih je na glavnih zahodnoevropskih trgih dosega Esimit Evolution, vračal od Igorja Simčiča nazaj k Borutu Jamniku.

 

COMMENTS

Wordpress (0)