Popoln poraz Borisa Johnsona – TOPNEWS.si

Popoln poraz Borisa Johnsona

Popoln poraz Borisa Johnsona

Vlada britanskega premierja Borisa Johnsona se je v Domu lordov britanskega parlamenta odpovedala poskusu blokade zakona, s katerim se želi preprečiti, da bi Velika Britanija zapustila EU brez sporazuma.

Če bo zakon sprejet, bo moral Johnson zaprositi EU za trimesečno preložitev brexita, če do sredine oktobra ne bo dosegel sporazuma z Brusljem.

Johnson je dejal, da nasprotuje podaljšanju roka za izstop iz EU-ja in da je pripravljen popeljati Združeno kraljestvo iz Unije brez dogovora, če bo to potrebno.

Parlament proti Johnsonu

Spodnji dom britanskega parlamenta je v sredo s 329 glasovi za in 300 proti izglasoval zakon, ki Johnsona zavezuje, da v zvezi z brexitom zaprosi EU za podaljšanje roka do 31. januarja 2020, razen če parlament ne odobri novega sporazuma ali do 19. oktobra glasuje za izstop Britanije iz EU brez dogovora.

Konservativci v Domu lordov so v postopek vložili vrsto amandmajev, da bi preprečili sprejetje zakonodaje pred suspenzom parlamenta, ki začne veljati v ponedeljek.

Zakon naj bi namreč sprejel Dom lordov, po tem pa ga naj bi ga podpisala kraljica.

Vendar so zgodaj v četrtek konservativci iz Doma lordov sporočili, da odstopajo od nasprotovanja zakonu.

“Spoznali, da so videti neumni”

Vodja liberalnih demokratov v Domu lordov Richard Newby, ki je s seboj v parlament prinesel odejo, da bi se pripravil na nočno razpravo, je dejal, da se je vlada odrekla nasprotovanju, potem ko je doživela tri težke poraze v 24-ih urah in zavrnitev nekaterih od predlaganih amandmajev.

“Na drugi strani je prišlo do spoznanja, da je to več kot običajno neumno in da so videti neumni, zato smo morali najti pot,” je Newby povedal za radio BBC.

Britanski poslanci so v sredo zavrnili predlog premierja Borisa Johnsona o predčasnih volitvah 15. oktobra, Johnson pa je iz svoje stranke vrgel 21 poslancev, ki so v sredo glasovali za parlamentarni prevzem nadzora nad dnevnim redom in tako izgubil večino v parlamentu, poroča Washington Post.

COMMENTS

Wordpress (0)