(VIDEO) Kaj je povedal Zoran Jankovič na Žalah ob prižiganju večnega ognja, ki so ga z letalom pripeljali v posebni komori izpred obzidja Kremlja v Moskvi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj je povedal Zoran Jankovič na Žalah ob prižiganju večnega ognja, ki so ga z letalom pripeljali v posebni komori izpred obzidja Kremlja v Moskvi

(VIDEO) Kaj je povedal Zoran Jankovič na Žalah ob prižiganju večnega ognja, ki so ga z letalom pripeljali v posebni komori izpred obzidja Kremlja v Moskvi

Medtem ko včeraj v Varšavo na slovesnost ob 80. obletnici začetka Druge svetovne vojne niso povabili ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa se je v Ljubljani mudila močna ruska delegacija z okoli 60 udeleženci, na čelu katerih je bil podpredsednik ruske dume Ptr.O.Tolstoj, sicer pravnuk slavnega ruskega pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja. Pri spomeniku sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so padli na slovenskih tleh v Prvi in Drugi svetovni vojni, je bila na Žalah namreč včeraj slovesnost, na kateri so prižgali večni ogenj. V Slovenijo so večni ogenj prepeljali s posebnim letalom ruskega obrambnega ministrstva in ga včeraj 1. septembra nekaj po 11.00 uri prižgali na Žalah.

Slovesnosti se je od državnega vrha udeležil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je ob spomeniku položil venec in imel slavnostni nagovor. Slovesnosti prižiga ognja na Žalah, ki sta jo vodila veleposlanik Rusije v Sloveniji Doku Zavgajev in ljubljanski župan Zoran Janković, se je udeležila tudi nekdanja ministrica za delo družino in socialne zadeve Anja Kopač. Od politikov pa je bilo na slovesnosti opaziti tudi poslanca in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča. Posebne časti je bil deležen ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je zbrane tudi nagovoril:

“Spoštovane tovarišice in tovariši, gospe in gospodje. Moj prijatelj Doku Zavgajev je skromen človek, je najbolj zaslužen za ta izjemen spomenik. Hvala tudi profesorju Koželju, podžupanu Ljubljane, ki je skupaj z rusko arhitektko oblikoval ta spomenik in postavil v enem mesecu večni ogenj. Hvala tudi bivši ministrici Anji Kopač Mrak, ki je v imenu vlade zagovarjala ta projekt. Kot je ta spomenik večen, naj bo večno tudi prijateljstvo med Moskvo in Ljubljano, med Rusijo in Slovenijo”.

Ob 80-letnici začetka Druge svetovne vojne so tako izpred obzidja Kremlja v Moskvi do Ljubljane pripeljali del – poganjek Večnega ognja, ki gori pri Grobnici neznanega vojaka, od včeraj pa tudi ob spomeniku Sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so padli na slovenskih tleh med Prvo in Drugo svetovno vojno.

Večni ogenj ruskim vojakom je tako postal postal pomemben simbol skupnega zgodovinskega spomina in opomin na vlogo Rdeče armade pri osvobajanju Evrope izpod nacizma in kot je dejal ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev “v časih vse pogostejših poskusov revidiranja zgodovinskih dejstev o ključnih dogodkih Druge svetovne vojne.”

Pomembno vlogo pri tem je imelo Rusko zgodovinarsko društvo, ki je še pred tem izpostavilo pomembnost dogodka, ki da je »brez primere«: »To je prvi Večni ogenj, ki bo v zadnjih nekaj desetletjih na novo prižgan v prestolnici države, ki je članica EU in NATO.«

V Slovenijo so ogenj prepeljali s posebnim letalom ruskega obrambnega ministrstva v spremstvu veteranov velike domovinske vojne (sovjetski del druge svetovne vojne), častne straže in vojaškega orkestra. Pred tem so ga v soboto, 31. avgusta, na slovesnosti ob Kremlju dali v svetilko. Na slovesnosti v Moskvi so bili dan pred tem prisotni predsednik Ruskega zgodovinarskega društva in direktor ruske obveščevalne službe za tujino Sergej Nariškin, predstavniki ruskega obrambnega in zunanjega ministrstva in drugi, položili so cvetje pri Grobnici neznanega vojaka.

Spomenik padlim ruskim vojakom na Žalah, katerega avtorji so Maria Tatevjan, Stanislava Smoljaninova, Oleg Kalinin in arhitektka Jana Bragovskaja, sta slovesno odkrila slovenski predsednik Borut Pahor in ruski predsednik Vladimir Putin ob obisku slednjega v Sloveniji poleti 2016.

COMMENTS

Wordpress (0)