(VIDEO) Kralj je padel! – Kakšno zaledje je imela Irena Prijović, da je naredila nekaj, česar brez ukaza in političnega ter finančnega “pokritja” ne bi naredil noben državni uradnik? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kralj je padel! – Kakšno zaledje je imela Irena Prijović, da je naredila nekaj, česar brez ukaza in političnega ter finančnega “pokritja” ne bi naredil noben državni uradnik?

(VIDEO) Kralj je padel! – Kakšno zaledje je imela Irena Prijović, da je naredila nekaj, česar brez ukaza in političnega ter finančnega “pokritja” ne bi naredil noben državni uradnik?

Hektični dan zaradi afere je pozno popoldne prekinil predsednik vlade Marjan Šarec, ko se je na tiskovni konferenci odzval na očitke generalnemu sekretarju LMŠ Branetu Kralju glede političnih pritiskov pri kadrovanju. Šarec je namreč povedal, da bo dosedanji generalni sekretar stranke LMŠ Brane Kralj zaradi kadrovanja v prid Igorja Šoltesa zapustil funkcijo generalnega sekretarja v stranki. Kakšno vlogo bo imel v stranki LMŠ v prihodnje, premier Marjan Šarec ni povedal. Običajno je tako, da funkcijo v takem primeru prevzame uradno nekdo drug, operativci pa brez funkcije delajo naprej.

“Z njim sem danes opravil razgovor. Povedal mi je, kako je klic potekal. Bilo je tako, kot sem že sam pričakoval – resnica je nekje vmes oziroma ni bilo tako brutalno, kot je gospa povedala. Vendarle gospodu Kralju, ki je z menoj že kar nekaj let, bolj verjamem kot raznoraznim drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte,” je dejal Šarec, a se je kljub temu odločil, da Kralj ne bo več opravljal dosedanje funkcije.

“Gospod Kraj je seveda ravnal izjemno naivno, ta klic ni bil primeren, zato mu je bilo tudi takoj jasno, kakšne so posledice in ne bo več generalni sekretar LMŠ,” je odločil in dodal, da morajo pometati pred svojim pragom in v takšnih situacijah sprejemati pravilne odločitve. Šarec je tudi zanikal, da je vedel za klic Kralja. “Šoltesa čisto spoštujem, toliko ga pa nimam rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja, kar moram storiti zdaj,” je pojasnil in dejal, da Šoltes niti ni kandidat LMŠ in ponovil, da je Kralj ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno”.

“Zagotovo pa se je treba ob tem vprašati, če je način kadrovanja po državnih podjetjih pravi. Sekretarji strank se koordinirajo tudi pri takšnih vprašanjih in verjetno je zdaj tudi prava priložnost, da se vprašamo, če je doslej vse bilo tako, kot mora biti, in da bi morda način kadrovanja tudi nekoliko spremenili, kajti taki neprimerni načini zagotovo niso prava pot,” je prepričan Šarec in napovedal, da se bodo kot stranka ravnali tako, kot mislijo, da je prav. “Verjamem, da je takšnih lastnih pragov še zelo veliko, in če bi šli malo naokoli, bi ugotovili še marsikaj,” je dodal.

Je pa zanimivo sosledje dogodkov, saj je recimo že včeraj pred izbruhom afere SD napovedala tiskovno konferenco za 13. uro na temo prve obletnice koalicije. Na novinarski konferenci predsednika SD Dejana Židana in ministrice Andreje Katič, ministrov dr. Jerneja Pikala ter Zorana Pozniča, vodje PS SD Matjaža Hana ter državnih sekretarjev, so komentirali tudi primer Kralj.

“Glejte, kar se tiče tega dogodka, mi verjemite, da bo na to najlažje odgovoril predsednik vlade in stranka LMŠ, ker nenazadnje samo oni vedo, kaj se je resnično dogajalo, ker za zdaj lahko verjamemo in zaupamo medijskim zapisom in gospe, ki je pač prijavila na KPK. Tako, da jaz verjamem, da v preteklosti so znali nekatere stvari urediti in jih bodo znali tudi sedaj,” je bil previden Matjaž Han.

Bolj pomenljiv je bil odgovor Dejan Židana. “Glejte, samo mogoče načelno stališče, ki mora veljati tudi v tem primeru. Mi pričakujemo, da vsak pometa in pomete pred svojim pragom. Tudi v tem konkretnem primeru … hkrati pa mi se moramo zavedati, da živimo v državi, kjer je korporativno tudi upravljanje državnega premoženja urejeno… in če bomo delali, mi moramo delati po teh načelih, potem verjamem, da bomo tudi ugotovili, da s tem državnim premoženjem lahko dosežemo tisto, kar želimo. Še enkrat ne, mi se zavedamo, spoštujemo in delamo vse, da bi vsi v državi razumeli, da je potrebno spoštovati načela korporativnega upravljanja.”

Za korporativno upravljanje državnega premoženja pa seveda srbijo nadzorniki, ki jim predseduje Borut Jamnik, izvršna direktorica in prva nadzornica Uradnega lista pa je prav Irena Prijović. V ozadju pa nam je več virov potrdilo, da je prišlo do spora na relaciji med vlado in interesno sfero Boruta Jamnika, ki je seveda blizu SD-ju. Glavna zamera pa je, da je vlada Jamniku iz rok vzela obvladovanje Telekoma Slovenije, druga zamera pa naj bi bila povezana s konsolidacijo in ustanovitvijo turističnega holdinga, ki ga ustanavlja DUTB, kjer je zopet verjetno zaradi Save prišlo do navzkrižja interesov med Jamnikom in kabinetom predsednika vlade oziroma vlado.

Eno je jasno. Irena Prijović in noben drug nadzornik ali državni uradnik ne bi nikoli naredil prijave generalnega sekretarja vladajoče stranke, če ne bi imel za to ukaza, oziroma, če ne bi imel zato političnega in finančnega pokritja, saj bi ga politika eksistenčno in drugače uničila. Ali če parafraziramo Marjan Šarca, da verjetno klica Irena Prijović ne bi prijavila, “če bi klical nekdo prave sorte”, torej, če bi jo poklical nekdo iz politično blizu SD-ju ali pa, če bi jo poklical in imenovanje Šoltesa ukazal Borut Jamnik.

Med novinarji je sicer včeraj krožilo še nekaj teorij in sicer povezanih z napovedanim kongresom Desusa, kjer naj bi Kralj naredil uslugo Karlu Erjavcu, saj bi Šoltesa zapakirali na Uradnem listu in bi bil tako Erjavec edini kandidat za predsednika Desusa. V nadaljevanju te teorije pa je, da je Erjavec enostavno po namigu iz vlade pospravil obrambno ministrstvo in je seveda pričakoval, da mu glede na dober odnos z Marjanom Šarcem v LMŠ vrnejo uslugo pri imenovanju Šoltesa.

Vendar to spada že v teorije zarote, ki so včeraj krožile po kuloarjih in bi bile za scenarij dobrega filma. Ko sem se vračal iz enega od snemanj, je na vogalu Dunajske pred Telekom vrtel velik reklamni oglas za film “Angel je padel”, ki se je ravno včeraj začel vrteti v kinih.

Včerajšnji dan je pokazal, da v politiki ni prijateljev, so samo sopotniki in sovražniki.

COMMENTS

Wordpress (0)