(VIDEO) “Država naj iz proračuna kmetom pokrije razliko, če bo v novi finančni perspektivi prišlo do zmanjšanja sredstev za subvencije” – Predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk na sejmu Agra 2019 – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Država naj iz proračuna kmetom pokrije razliko, če bo v novi finančni perspektivi prišlo do zmanjšanja sredstev za subvencije” – Predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk na sejmu Agra 2019

(VIDEO) “Država naj iz proračuna kmetom pokrije razliko, če bo v novi finančni perspektivi prišlo do zmanjšanja sredstev za subvencije” – Predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk na sejmu Agra 2019

Včeraj je svoja vrata zaprl 56. mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra – V šestih dneh so zabeležili več kot 120.000 obiskovalcev. Letošnja 57. Agra, ki je stara, kot je povprečna starost slovenskega kmeta, je še bolj kot kadar koli prej opravičila sloves najbolj prepoznavne tovrstne prireditve v Sloveniji in širši evropski regiji.

S sloganom »Sejem nove generacije!« je opozarjala na ključne dileme slovenskega kmetijstva in podeželja, nakazovala smeri razvoja evropske kmetijske politike in trende, ki zaposlujejo svetovno okoljsko politiko in skrb za trajnostni razvoj. 1.850 razstavljavcev iz 32 držav, 400 podjetij na mednarodnih ocenjevanjih, preko 150 dogodkov in blizu 120.000 obiskovalcev sejma, je samo skopa bilanca sejma, ki je več kot samo kmetijsko-živilski sejem.

Osrednji zadružni dogodek sejma je bil, tako kot vsako leto, Dan slovenskih zadružnikov, kjer so zaslužnim zadružnicam in zadružnikom podelili priznanja Zadružne zveze Slovenije. Na zadružnem razstavnem prostoru v hali B je bilo dogajanje povezano s sloganom »Zadruge soustvarjamo trajnostno družbo«, saj so se predstavile s priznanjem Zadružne zveze Slovenije nagrajene zadruge, zadružne vinske kleti, zadruge, ki pridelujejo sadje in zelenjavo, zadruge z mesno in mlečno predelavo ter zadruge, ki poleg odkupa in predelave opravljajo še druge dejavnosti. Ob tej priložnosti smo krajši intervju za Topnews.si in televizijo Top TV prosili tudi predsednika zadružne zveze Slovenije Petra Vriska:

“57 let sejma – to je res dolgoletna tradicija. Bila so vmes leta, ko so te sejemske aktivnosti že nekako malo bile v zatonu, pa je bilo mišljeno, da mogoče ti sejmi ne bodo več v tem času digitalne tehnologije potrebni. Ampak zadnja leta vidimo, da sejem ima vedno neke nove stvari in da postaja vedno močnejše stičišče tako gospodarstva, kmetijstva, ekonomike politike, ne samo kmetijske, ampak tudi širše. Na drugi strani pa je 57 let povprečna doba slovenskega gospodarja. Nekateri pravijo, da je to malo visoka starost, ampak glede na moje poznavanje razmer v drugih državah Evropske Unije, pa glede na to, da se generacije kmetij menjavajo, je pač to neko popolnoma normalno stanje, da mladi čim kasneje kmetije prevzemajo. Na tem sejmu je veliko govora o uvedbi novih digitalnih tehnologij, to seveda mladi radi sprejemajo, starejši težje in v tem delu seveda želimo.”

Predsednik Zadružne zveze Peter Vrisk se je odzval tudi na napovedi, da bi lahko v naslednji finančni perspektivi 2021 – 2027 prišlo do zmanjšanja sredstev za subvencije.

Tako je ob otvoritvi sejma Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec med drugim dejala: “A vsi se zavedamo, da slovenskemu kmetu ni lahko, kmetije so še vedno premajhne in preveč odvisne od subvencij, te pa se bodo po reformi skupne kmetijske politike znižale. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se na prihajajoče spremembe pospešeno pripravljamo. Z novo resolucijo in strategijo kmetijstva, bomo kmetijstvo okrepili, mu dali večjo družbeno vlogo, in ga ekonomsko naredili bolj zanimivega…”

Peter Vrisk je v zvezi s tem med drugim dejal, da bo pri morebitnem zmanjšanju evropskih sredstev za subvencije razliko morala pokriti Slovenija iz proračuna. Peter Vrisk:” In zato zahtevamo od vladajoče politike, da na evropski ravni izpogaja ta finančni okvir, če pa slučajno ne bi uspeli, potem pa zahtevamo, da država iz lastnih finančnih sredstev to zagotovi. Res zahtevamo, tu pa ni popuščanja, tu dejansko zahtevamo …Opozarjam, naj se ta vlada zaveda, da bodo z nekim relativno malim finančnim vložkom za novo finančno perspektivo to mnogokratni pozitivni učinki za turizem za podeželje za državo Slovenijo”.

COMMENTS

Wordpress (0)