Ozadje velikega političnega obračuna: Kdo je Irena Prijović, desna roka Boruta Jamnika? – TOPNEWS.si

Ozadje velikega političnega obračuna: Kdo je Irena Prijović, desna roka Boruta Jamnika?

Ozadje velikega političnega obračuna: Kdo je Irena Prijović, desna roka Boruta Jamnika?

Zakulisje političnega obračuna v aferi Priović – Kralj – Šoltes: Irena Prijović je izvršna direktorica ZNS in desna roka Boruta Jamnika, predsednika Združena nadzornikov Slovenije in odstopljenega Andreja Božič

“Poklical me je generalni sekretar politične stranke LMŠ Brane Kralj in mi naročil, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršnokoli komunikacijo z SDH, d.d., ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista,” je v prijavi – dokumentu, ki ga je poslala na Slovenski državni holding (SDH), v vednost upravi, nadzornemu svetu, pooblaščencu za skladnost in integriteto zapisala predsednica nadzornega sveta sveta Uradnega lista Irena Prijović, ki medijem že potrdila njegovo verodostojnost ter dodala je, da “Kralj naj bi jo poklical 21. avgusta.

Kralj, ki mu je predsednik vlade Marjan Šarec dal do danes čas, da zadevo pojasni, je potrdil, da je Prijovićevo res kontaktiral, a da ni šlo za nikakršne pritiske, temveč naj bi ji dejal, da bi bil Šoltes “res dober izbor”.

Prva nadzornica Uradnega lista je o domnevnih pritiskih obvestila tudi nadzorni svet, ki mu predseduje, in prisotne na torkovem sestanku na SDH, prav tako je pritiske Kralja v torek prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Podrobnosti bo pojasnila KPK na četrtkovem sestanku. Ko so mediji sinoči povzeli srce parajoče pismo Irene Prijović, so se tisti, ki poznajo zakulisje dogajanj v slovenski politiki, predvsem pa, kdo je tisti, ki lahko ukaže, koga se bo imenovalo na kakšno mesto in kdo je dejanski odločevalec v zakulisju, so se najbrž po tihem hihitali.

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović, ki je prijavila domnevne pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja glede imenovanja Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, namreč ni kdorkoli, ampak je izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije in tako rekoč vse od ustanovitve omenjenega združenja desna roka najbolj vplivnega človeka v državi, predsednika Združenja Boruta Jamnika, ki je hkrati z nedavno odstopljenim nesojenim predsednikom SDH-ja Andrejem Božićem tudi član nadzornega sveta Združenja nadzornikov.

Za ozadje političnega obračuna je seveda potrebno najprej pogledati in razumeti, kdo je kdo v slovenski politiki v zadnjih 20-tih oziroma tridesetih letih in kdo je komu kaj pri upravljanju 11 milijard vrednega državnega premoženja oziroma kdo so glavni odločevalci v državi. Medtem ko se vlade menjujejo omenjeni ljudje ostajajo in so celo močnejši od izvršilne oblasti. Še več, preko medijev celo odločajo o tem, kako dolgo bo trajala neka vlada in, ali je nek predsednik vlade dober ali slab. To pa je predvsem odvisno od tega, ali je pripravljen kohabitirati in se podrediti njihovi volji in interesom, ali pa je z njimi v konfliktu.

Takih kadrovanj je bilo od prve vlade samostojne države na tisoče. In za tiste, ki vedo, da je “v kuhinji pač vroče”, oziroma, kot je nekoč dejal Gregor Golobič, kdor ne prenese vročine, naj ne hodi v kuhinjo. Vest o tem, da je generalni sekretar vladajoče stranke klical naj nekoga imenujejo na neko funkcijo, je približno podobna, kot če bi poročali, da je pozimi sneg, poleti pa je zelo vroče, ali da se letni časi pač menjujejo, ali pa da za dežjem sije sonce. Gremij generalnih sekretarjev koalicijskih strank namreč tedensko odloča oziroma se usklajuje o vseh pomembnih kadrovskih in še kakšnih drugih odločitvah v državi. Problem pa je, če je nekdo nezadovoljen, in če je katera od koalicijskih strank užaljena, da nima dovolj svojih kadrov ali vpliva. Seveda bo v prihodnjih dneh jasno, ali je naznanilo posledica nezadovoljstva recimo SD-ja ali pa gre bolj za nezadovoljstvo Boruta Jamnika in njegovih ljudi, ki se je že konec mandata prejšnje vlade moral odpovedati Telekomu, sedaj pa še svojim ali svojemu varovancu v upravi družbe.

Če vemo, da v zadnjih dneh poteka velika zakulisna bitka za nadzornike in upravo Telekoma, ter, da je bil nedvomno imenovan novi predsednik uprave SDH-ja. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je za predsednika uprave holdinga imenoval Gabrijela Škofa, trenutnega prvega moža zavarovalnice Adriatic Slovenica. Škof naj bi se v upravi pridružil članoma Boštjanu Kolerju in Andreju Božiču. In če vemo, da bo Uprava SDH-ja sicer kmalu spet nepopolna. Kot je po seji nadzornikov namreč povedala predsednica nadzornega sveta SDH-ja Karmen Dietner, je Božič s 1. decembrom podal odstopno izjavo. Ta poteza ni bila pričakovana, a nadzorni svet je odstop sprejel in bo nadaljeval postopke popolnitve uprave. Pismo Irene Prijović ni nepričakovano, niti naključno.

Božič je tudi član upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije, se pravi tesni sodelavec Pijovićeve in vplivni član ZNS, ki mu, kot rečeno, predseduje Borut Jamnik in se je sicer v medijih omenjal kot mogoči prvi mož nastajajočega državnega turističnega holdinga oz. sklada državnih turističnih naložb.

Seveda nihče ne brani generalnega sekretarja LMŠ-ja Braneta Kralja ali bog ne daj, da bi bili njegovi odvetniki. Konec koncev bi lahko vlada kot skupščina preko SDH-ja dosegla imenovanje Šoltesa, ki je bil sicer vodilni kandidat DeSUS na evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Šoltes se je pač prijavil na razpis za direktorja Uradnega lista. Kadrovski postopek imenovanja direktorja še poteka, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov.

Irena Prijović je, kot je zapisano na uradni strani ZNS “od leta 2004, zaposlena kot izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije, s katerim je povezana že od njegove ustanovitve leta 1997. Je diplomirana ekonomistka (Univerza v Ljubljani), ki je študij nadaljevala na Fakulteti za družbene vede, kjer je magistrirala z delom: Učinkovitost delovanja nadzornih svetov. Profesionalno se ukvarja s tematiko korporativnega upravljanja in vodenjem neprofitnih in nevladnih organizacij. Na področju korporativnega upravljanja se ukvarja s postavljanjem različnih standardov, kodeksov in priporočil, raziskavami in certificiranjem znanj za delovanje v nadzornih svetih in upravnih odborih. Je soavtorica in urednica različnih publikacij in priročnikov s tega področja. V praksi deluje kot predavateljica in svetovalka s področja korporativnega upravljanja pri nas. V letu 2015 je svoje poznavanje dela nadzornih svetov nadgradila z izobraževanjem s področja učinkovitosti upravnih odborov na Harvard Business School. Je tudi predavateljica in izvajalka projektov samoocenjevanja nadzornih svetov.

Od maja 2010 do aprila 2017 je bila članica (od leta 2013 namestnica predsednika) nadzornega sveta Petrola d.d. in članica revizijske komisije. Od novembra 2018 je predsednica nadzornega sveta JP Uradni list, d.o.o. Od septembra 2018 je članica Komisije za prejemke pri DUTB, d.d. in od leta 2013 članica Akreditacijske komisije nadzornega sveta KAD d.d.

Od aprila 2017 do aprila 2019 je bila predsednica ecoDa (European Confederation of Directors’ Association) v Bruslju, kjer je že vrsto let aktivna kot članica Upravnega odbora ter različnih delovnih skupin in komisij. Je tudi članica ECGCN (European CG Codes Network). Že vrsto let mednarodno sodeluje in predava pri IFC Corporate Governance Group, ki deluje v okviru Svetovne banke. Od leta 2012 je svetovalka Svetovne banke na projektih v JVE in Evroaziji.”

Na obtožbe o političnem kadrovanju se je sicer že včeraj takoj odzval premier Marjan Šarec. Danes se bo s Kraljem pogovoril na štiri oči in sporočil odločitev, ali bo eden njegovih prvotnih in najbolj zvestih sodelavcev obdržal svoj vpliven položaj in stolček v največji vladni stranki. Na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost in odstopil, Kralj za zdaj ni želel odgovoriti.

In na koncu, če se izrazimo v šahovskem žargonu, je dilema seveda v tem, koga se žrtvuje. Običajno žrtvujejo kraljico, da rešijo kralja, tokrat pa se lahko zgodi, da bodo žrtvovali Kralja, da bi rešili kraljico.

Kralj je v prvem odzivu priznal, da je res kontaktiral Prijovićevo. Da ji je povedal osebno mnenje, da se mu Šoltes zdi dober izbor in da obžaluje, če je gospa to razumela kot pritisk.

Odziv premiera Marjana Šarca se pričakuje v kratkem…

COMMENTS

Wordpress (0)