(VIDEO) “Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo”

(VIDEO) “Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo”

Tako je nakup blindiranih vozil komentiral Marjan Šarec ter dodal, da se s temi vozili ne bo vozil, kot tudi ne ministri, namenjeni so tujim delegacijam.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v današnji izjavi ob robu obiska v nuklearni elektrarni Krško komentiral tudi nakup blindiranih vozil. Za podrobnejše informacije pa se je potrebno obrniti na policijo, kjer bodo po njegovih navedbah povedali, kolikor smejo. Povedal pa je, da projekt poteka v okviru centra za zaščito in reševanje oz. policije.

Štiri nova oklepna vozila, ki jih je lani kupila vlada, med njimi dva blindirana Mercedesa za skupaj več kot milijon evrov, so po navedbah premierja Marjana Šarca namenjena tujim delegacijam. Takšni nakupi se po ocenah policije redno izvajajo, je dejal in pojasnil, da imajo vozila najvišjo stopnjo varnosti, zato tudi niso poceni. Novinarje je predsednik vlade napotil na policijo, kjer bodo po njegovih navedbah povedali, kolikor smejo. Povedal pa je, da projekt poteka v okviru centra za zaščito in reševanje oz. policije.

Tudi po poročanju medijev, med štirimi oklepnimi avtomobili, ki jih je kupila vlada, izstopata dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite. Po navedbah neuradnih virov je vsak stal od 600.000 do 700.000 evrov. Vsak od kupljenih mercedes-benzov ima zelo veliko maso (4160 kilogramov), kar pomeni, da gre za oklepni vozili, skoraj najvišje stopnje varovanja. Poleg tega je vlada kupila še dva BMW x5 z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200.000 evrov za enega. Uradnih cen na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo

Na konkretno vprašanje, zakaj je vlada šla v nakup blindiranih vozil, in, ali se mu zdi to potrebno, je predsednik vlade Marjan Šarec dejal: “Torej projekt je startal že prej. Se pravi, tukaj gre za center za zaščito in varovanje v okviru policije. Vozila so namenjena tujim delegacijam. Ti nakupi se redno izvajajo in so se tudi v preteklosti. Pač po oceni policije, kaj se potrebuje. Seveda pa ta vozila niso poceni, ker imajo najvišjo stopnjo varnosti. Zdaj, kar se tiče podrobnosti, seveda vam jaz ne morem razlagati. To se boste obrnili na policijo in vam bodo pač povedali toliko kolikor tudi smejo povedati. Je pa dejstvo, da si Slovenija ne more privoščiti, da bi se kakšnemu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo. Tako, da s temi vozili se ne bom vozil jaz, ne ministri, namenjena so tujim delegacijam, kajti vse delegacije razen ameriške in ruske uporabljajo naša vozila. Takšna je praksa tudi v tujini. Tudi ko gremo mi v tujino, je enako in ta vozila imajo seveda tudi svoje zahteve, kajti namenjena so varnosti.

Je pa prav, kot sem rekel, da se razkrije vse tisto, kar se lahko razkrije in ne ogroža varnosti varovanih oseb, ki se bodo s temi vozili vozile. Je pa dejstvo, da leta 2021 naš čaka tudi predsedovanje. Takrat bo tudi potrebno imeti tudi opremo in zato je policija tudi šla v nakup teh vozil. Ni pa to nič novega, to je redni nakup, ki se na vsake toliko let izvede.”

COMMENTS

Wordpress (0)