Macron sporočil Johnsonu: Postali boste ameriški vazali! – TOPNEWS.si

Macron sporočil Johnsonu: Postali boste ameriški vazali!

Macron sporočil Johnsonu: Postali boste ameriški vazali!

Francoski predsednik Emmanuel Macron je britanskemu premierju Borisu Johnsonu danes sporočil, da je od njega odvisno, kakšna bo usoda Britanije in da bo Evropska unija pripravljena na scenarij odhoda Britanije brez dogovora, čeprav si Unija tega ne želi. Macron je še dejal, da pogajanj o novem sporazumu o brexitu ni mogoče zaključiti v mesecu dni, čeprav je nemška kanclerka Angela Merkel včeraj dejala, da je možno najti novo rešitev.

Glede varovala “backstopa”, določbe, po kateri naj ne bi bilo “trde” meje med Republiko Irsko in Severno Irsko, je Macron dejal, da ne gre le za tehnični mehanizem, ampak za zagotavljanje stabilnosti na Irskem in v pokrajini Severne Irske.

“Ne moremo doseči novega sporazuma v 30 dneh,” je dejal Macron in dodal, da sporazum o izstopu “ne pripada nobeni državi članici EU, da bi se pogajala oziroma ponovno začela pogajanja”.

Vseeno pa je Macron skušal omiliti izjavo in jo uskladiti s tistim, kar je včeraj povedala Merklova.

“Kar je Merklova povedala včeraj in kar je v skladu z vsebino naših pogovorov, je, da potrebujemo prepoznavnost v roku 30-ih dni. Nihče ne bo čakal do 31. oktobra, preden ne bi poskušal najti dobro rešitev,” je na tiskovni konferenci z britanskim premierjem dejal Macron.

Macron je tudi dejal, da je bila njegova podoba “slabega policista”, ko gre za pogajanja z Združenim kraljestvom, neutemeljena. “Predstavljajo me kot nesramnega fanta, vendar sem vedno le govoril, da je bila izbira narejena in da je ne moremo ignorirati,” je dejal Macron.

Johnson je že pred tem nakazal, da želi dogovor o brexitu in verjame, da ga bo mogoče doseči do 31. oktobra, poroča Reuters.

Britanski premier je dejal, da ga “močno spodbuja” to, kar je včeraj slišal od nemške kanclerke Angele Merkel med pogovori v Berlinu.

Sicer pa Francija meni, da je v tem trenutku najverjetnejši scenarij izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora, potem ko je Johnson zahteval, da se ponovno začne s pogajanji in opusti “backstop”, torej rešitev glede irske meje.

Pred srečanjem je Macron dejal, da Johnsonova prošnja po novih pogajanjih o izstopu iz EU ni izvedljiva in Britanijo opozoril, da tvega s tem, ko bo zapustila EU, da bo postala podrejena ZDA.

“Ne da se izstopiti iz Evropske unije in reči, “postali bomo močnejši”, preden na koncu ne boste postali mlajši partner ZDA, ki se vse bolj obnaša hegemonistično,” je dejal Macron.

Macron je še dejal, da ne vidi razloga za odlog brexita, razen če se v Veliki Britaniji ne bodo zgodile pomembne politične spremembe, kot so volitve ali nov referendum.

COMMENTS

Wordpress (0)