Marjan Šarec kot nekoč Milan Kučan – “H Kučanu so prišli kot nasprotniki, od njega pa odšli kot podporniki” – Kako je predsednik vlade Marjan Šarec “pacifiziral” sindikat kmetov – TOPNEWS.si

Marjan Šarec kot nekoč Milan Kučan – “H Kučanu so prišli kot nasprotniki, od njega pa odšli kot podporniki” – Kako je predsednik vlade Marjan Šarec “pacifiziral” sindikat kmetov

Marjan Šarec kot nekoč Milan Kučan – “H Kučanu so prišli kot nasprotniki, od njega pa odšli kot podporniki” – Kako je predsednik vlade Marjan Šarec “pacifiziral” sindikat kmetov

Sindikat kmetov Slovenije, ki se je zaradi problematike zveri podal v serijo protestov, v soboto ne bo izvedel napovedanega protesta v Gornji Radgoni. Izvršilni odbor sindikata je namreč danes sklenil, da zamrzne vse trenutne protestne aktivnosti in zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca. Kot so sporočili iz sindikata, so se za zamrznitev protestov in zahteve po odstopu ministra Zajca odločili na podlagi torkovega srečanja s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

“Sindikat kmetov Slovenije se z pristojnimi aktivno pogaja o uresničitvi naših zahtev pri reševanju problematike zveri in nadaljnjem upravljanju z zvermi v Sloveniji. Od pristojnih pričakujemo spoštovanje danih zavez predsednika vlade Marjana Šarca, urgentno reševanje problematike zveri v skladu z doseženim zavezami in takojšen odvzem volkov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsedniku vlade je torej uspelo nekaj, kar je nekoč veljalo za nekdanjega predsednika Milana Kučana. Za Milana Kučana je veljala krilatica pokojnega Danila Slivnika, da so nekdanji in sedanji politiki k njemu prihajali kot veliki nasprotniki in proklamirani desničarji ter proti – Kučanovci, od njega pa so odhajali kot njegovi zavezniki. V mislih je Slivnik imel seveda Dimitrija Rupla, pa Spomenko in Tineta Hribarja, pa tudi že pokojna Franca Zagožna in Ivana Omana, pa tudi pokojnega Franceta Bučarja, na seznam pa bi vsekakor lahko dali še kakšno ime.

Potem ko sta se predsednik Vlade RS Marjan Šarec in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec včeraj srečala s vodstvom Sindikata kmetov Slovenije, ni nič več tako, kot je bilo, čeprav je Marjan Podobnik še včeraj dejal, da protest v Gornji Radgoni bo. Predvsem pa naj pogledamo v pogodbo med ministrstvom za kmetijstvo in EU, kjer naj bi se menda naši obvezali, “da ne bodo streljali medvedov in volkov in zato dobili 20 milijonov evrov.” Zato tudi takšne težave z odstrelom, saj zveri ne smejo pokončati.

Seveda bi bil protest na praznik slovenskega kmetijstva, kar sejem Agra v Gornji Radgoni vsekakor je, nekoliko nelogičen in politično nič kaj oportun, če bi za praznik kmetje protestirali tako rekoč na lastnem dvorišču. Na torkovem srečanju na vladi so se namreč dogovorili, da bodo v začetku septembra za mizo sedli predstavniki ministrstev za okolje in za kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze in sindikata kmetov, skupaj pa bodo iskali rešitve za spremembo sistema upravljanja z zvermi.

Kot je po sestanku povedal predsednik sindikata Anton Medved so dosegli napredek v pogovorih, tudi v prihodnje bodo skušali poiskati skupni jezik. Predlagali so, da se nemudoma uvede dežurna telefonska številka, na katero bodo kmetje lahko prijavljali škode po zvereh in da se bo nemudoma ukrepalo.Poleg tega zahtevajo, da se škode, ki se dogajajo, realno ocenijo in da je v teh ocenjevalnih skupinah strokovnjak živinorejske stroke, da se bo pri tem upoštevalo trpljenje teh domačih živali in pastirske ograje ter da se bo kmetom priznala tudi plemenska vrednost.

“Vztrajali smo tudi, da se v 30 dnevih po prijavi škode prizna in izplača ta škoda,” je dejal in dodal, da nekatere škode zamujajo že 17. leto. Sindikat vztraja tudi pri tem, da se uvede ustno odločbo – če pride do škode po zvereh zjutraj, da se zvečer že izvede odstrel. Poleg tega si želi poenostavitve interventnega zakona v smeri, da se volk obravnava tako kot medved, da se ne uveljavlja ponavljajočih škod, ki potem zavlečejo odstrel.

“Volk je zelo gibljiva zver. Zdaj traja 10 dni, da pridemo do odločbe, v tem času pa gre volk drugam in ga je težko uloviti,” je dejal Medved. Če se volkov ne odstreli v dveh mesecih, bo sindikat takrat izvedel dodaten pritisk. O teh zahtevah se bodo pogovarjali na septembrskem sestanku. Od napredka v pogovorih in dejanjih pa je po Medvedovih pojasnilih odvisno, ali bodo vztrajali pri zahtevi za odstop Zajca. Glede za soboto v Gornji Radgoni napovedan protest, pa je Medved pojasnil, da bo več znanega v sredo,” torej danes, “saj so demokratična organizacija, ki se bo odločila na zboru,” je še dejal Medved.

In odločili so se, da protesta ne bo, kar je potrdil tudi predsednik slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik. “V SLS razumemo odločitev Sindikata kmetov Slovenije o zamrznitvi protestnih aktivnosti, kljub temu, da Vlada RS ni sprejela nobenega od ključnih ukrepov, ki so bili zahtevani. Verjetno so odločitvi Sindikata kmetov Slovenije botrovali tudi pritiski predsednika Vlade RS in drugih, posebno po napovedi protestnega shoda v Gornji Radgoni. Ker pa smo tik pred začetkom novega šolskega leta in je zaskrbljenost ljudi na območjih napadov zveri vse večja, sporočamo, da se vse aktivnosti za protestni shod v Gornji Radgoni nadaljujejo. Protestni shod bo izveden, če do petka, 23. avgusta 2019, Vlada RS ne bo:

1.) z ustreznim aktom popolnoma sprostila odstrel volkov v vseh primerih, kadar volk napade domače živali v ograjenih pašnikih, ali je opažen v neposredni bližini domačij,

2.) če do sobote, ne bo z ustreznim odlokom določila nadomestila v minimalni višini 150 eur/ha/leto za kmetijska zemljišča in minimalno 100 evr/ha/leto za gozdna zemljišča v vseh občinah, kjer so obremenjeni z napadi zveri ali s prevelikim številom zveri. Ta ukrep se mora izvajati do uravnoteženja populacije zveri na povprečno število zveri v Evropski uniji.

V tako ostre oblike protesta smo prisiljeni prek naših kmečkih stanovskih in drugih organizacijskih oblik v okviru SLS, saj ne gre več samo za napade na domače živali, ampak ključen problem postaja nevarnost za ljudi, posebno otrok, na ogroženih delih slovenskega podeželja,” je med drugim v sporočilu za javnost zapisal Marjan Podobnik .

Veliko vlogo k pomiritvi krvi je odigrala predvsem ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec, ki je po srečanju na novinarski konferenci predstavila sprejete sklepe.

“S predstavniki sindikata kmetov smo govorili o učinkovitosti sistema za upravljanje z divjimi zvermi ter nadaljnjih usklajenih aktivnosti vseh akterjev, da se pristopi k vzpostavitvi takšnega sistema, ki bo zagotavljal učinkovito upravljanje, da v prihodnje ne bi prihajalo do takih situacij, kot smo jim priča sedaj. Učinkovito upravljanje z zvermi bomo, v dialogu z vsemi deležniki, dorekli v začetku septembra. Sedanjo perečo situacijo pa moramo rešiti z izvedbo določil interventnega zakona. Takoj zatem moramo nadaljevati z načrtovanjem rednega upravljanja z zvermi”. Vsi prisotni so se po besedah ministrice strinjali, da lahko le s skupnimi močmi in sodelovanjem dosežemo tiste spremembe, ki trenutno otežujejo postopke strokovnega upravljanja z zvermi in so pripeljalo do prevelike gostote populacije zveri na področju Slovenije, njihovega prihoda, kjer jih doslej ni bilo, sprememb v njihovem vedenju ter posledično povečanja škod.

Ob tem je dodala, da interventni zakon že daje podlago za odvzem 175 medvedov (še 25 medvedov pa so predvidene izgube iz drugih vzrokov) in 11 volkov iz narave. Ministrica je pri tem poudarila, da je treba pri določitvi sprejemljivega števila populacije zveri doseči čim širši konsenz tako okoljske kot družbene sprejemljivosti. “Na Švedskem na 22-krat večji površini živi 1000 medvedov, pri nas pa kar 1200.” Ko bo na podlagi pripravljeni strokovnih podlag dosežen dogovor o sprejemljivem številu zveri, je treba to številko potrebno opredeliti v uradnih strokovnih podlagah. Sicer pa mora biti to po prepričanju ministrice konsenz vseh deležnikov v tem sistemu. “In ko bomo imeli opredeljene številke in sistem upravljanja, ki mora biti čim manj administrativno zapleten, takrat sem prepričana, da bodo vse strani zadovoljene”.

COMMENTS

Wordpress (0)