Ivan Oman tisti politik, ki bo ostal zapisan v zgodovino po dveh izjavah: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!” in “Ni važno, da je pismen, samo, da je naš” – TOPNEWS.si

Ivan Oman tisti politik, ki bo ostal zapisan v zgodovino po dveh izjavah: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!” in “Ni važno, da je pismen, samo, da je naš”

Ivan Oman tisti politik, ki bo ostal zapisan v zgodovino po dveh izjavah: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!” in “Ni važno, da je pismen, samo, da je naš”

Ivan Oman ima v slovenski novejši zgodovini vsekakor zagotovljeno mesto. V javnosti je tako rekoč ponarodela njegova misel, ki jo je izrekel na nastanku Združene opozicije Slovenije Demos, kjer je postal njen podpredsednik. Na predstavitvi Demosa januarja 1990 v Cankarjevem domu je izrekel svoj znani stavek: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!”.

Prav tako povezano z Demosom pa Omanu pripisujejo tudi znan stavek “Ni važno, da je pismen, samo, da je naš”, ki ga je izrekel ob kadrovskih dilemah glede novega direktorja RTV Slovenija, kjer so nekateri izrazili pomisleke proti imenovanju Janeza Čadeža, ki je bil najprej direktor Tv Slovenija, v obdobju (1997-2001) pa tudi generalni direktor RTV Slovenija.

Ivan Oman je bil ena vidnih osebnosti slovenske demokratizacije in osamosvajanja. V slovensko politično življenje je odločno vstopil 12. maja leta 1988, ko je bil na zborovanju v Unionski dvorani v Ljubljani, ki je potekalo pod geslom “Ali res mora kmet samo ubogati?”, izvoljen za predsednika Slovenske kmečke zveze, predhodnice Slovenske ljudske stranke.

Ker sem kot mlad pripravnik na RTV Slovenija leta 1988 spremljal predvsem dogajanje, povezano z novimi družbenimi gibanji in strankami, sem imel večkrat možnost spremljati dogajanje od blizu. Tako je bilo kar nekaj zgodovinskih sestankov prav na Omanovi domačiji v Zmincu, kjer je gostil nenavadno druščino, ki je leta 1990 postala politična elita nove države.

Oman je vsekakor izstopal po tem, da je v politiko vnašal element zdrave kmečke logike, ki je bila v tistih časih dobrodošla, Tako sem imel priložnost poročati o znamenitem zborovanju v Unionski dvorani, kjer je potekala ustanovitev Slovenske kmečke zveze, ki jo je prevzel prav Ivan Oman. Ker moji nadrejeni niso znali pravilno oceniti zgodovinskega trenutka, smo na snemanje zamujali, zato smo se dogovorili, da enostavno ponovimo začetek zborovanja. S tem se je strinjal tudi Ivan Oman in dogajanje je bilo trajno zabeleženo.

Leta 1990 je bil izvoljen tudi za člana predsedstva Republike Slovenije. Bil je tisti član predsedstva, ki je podprl ustanovitev Slovenske vojske in ni podpisal “deklaracije za mir”. Po vaji Premiki91 je pripadnike Teritorialne obrambe pogumno nagovoril z besedami: “Pozdravljeni vojaki Slovenske vojske!”

Pozneje sem Omana srečeval še kot člana predsedstva RS in kot politika, ki smo ga novinarji vedno radi vprašali za mnenje ob različnih dogodkih in spominskih slovesnostih ter proslavah. Vedno je bil nekonvencionalen in iskriv ter izviren v nasprotju s klišejskimi izjavami ostalih politikih. V zadnjih letih se je Oman razočaran umaknil iz Ljudske stranke, kjer je bil dolga leta častni predsednik in nastopal skupaj z politiki NSi, kjer je bil pogosto gost na raznih okroglih mizah in spominskih slovesnostih.

Tako je bil v času pomladnega vrenja tudi gost na več odmevnih okroglih mizah, zborovanjih in srečanjih. Ivan Oman je bil izvoljen tudi za poslanca 1. sklica Državnega zbora Republike Slovenije, po izteku mandata pa se je od aktivne politike poslovil. S svojo trezno besedo in jasno ter kritično mislijo ter pristnim domoljubjem pa je večkrat nakazal smer, v katero bi moral iti slovenski narod, če bi želel doživeti blagostanje in enakomeren razvoj. Ob 30. letnici SLS decembra 2018 je Ivan Oman v nagovoru tudi jasno povedal, da še vedno ne živimo v državi, kot smo jo izglasovali na plebiscitu. “Komunistična partija Slovenije je pristala na politični pluralizem, se odpovedala revoluciji in se prelevila v socialno demokracijo,” je takrat dejal in obenem bil mnenja, da bi v Sloveniji morali imeti gospodarski liberalizem, konservativno politiko in upoštevanje načela subsidiarnosti. Le tako bi lahko po njegovem mnenju zaživeli v državi, za katero smo se borili tudi v vojni za Slovenijo.

Leta 1996 je prejel državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

V stranki SDS so ob smrti Ivana Omana zapisali, da se je poslovil starosta slovenske politične pomladi, ki je znal z jasno in kritično mislijo odločno izpostavljati smer, v katero bi moral iti narod, če bi želel doživeti blagostanje. Izrazili so hvaležnost za njegovo delo. Prvak stranke Janez Janša pa je zapisal, da se je poslovil pogumen Slovenec.

Na Twitterju se je od Ivana Omana osebno poslovil tudi predsednik SDS Janez Janša z besedami:
“Pozdravljeni vojaki Slovenske vojske!” – je Ivan Oman nagovoril pripadnike TO po vaji Premik91. V času, ko so Kučan in ostali v PRS Slovenijo razoroževali.

Včeraj se je ta pogumni Slovenec in prvi predsednik @VSO_Slovenija poslovil s tega sveta. Naj počiva v miru.”Dokler ima desnica takšnega vodjo, je levici zmaga zagotovljena.”

Čeprav zgodovina odnosov med nekdanjimi liderji Demosa ni bila vedno premočrtna in zelo prijateljska. Tako je Ivan Oman leta 2015 na okrogli na pogovoru z Lojzetom Peterletom o Janezu Janši dejal: “Dokler ima desnica takšnega vodjo, je levici zmaga zagotovljena.”

Prvi predsednik republike Milan Kučan je v odzivu za STA med drugim zapisal, da je Oman kot človek dialoga prispeval, da je predsedstvo nekdanje Republike Slovenije enotno sprejemalo odločitve, pomembne za uspeh prizadevanj v procesu ustanavljanja samostojne države. Dodal je, da je ponosen na čase sodelovanja z njim.

Aktualni predsednik Borut Pahor je Omana označil za enega od očetov države. “Hvaležni smo usodi, da nam je v prelomnih časih naše zgodovine dala modrega in odločnega ljudskega voditelja odprtega in mehkega srca,” je zapisal na Twitterju.

Hvaležnost mu je izrazil tudi premier Marjan Šarec, ki je v odzivu izpostavil, da ne le, da je Oman aktivno sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije, temveč je vanjo tudi ves čas verjel.

Da je Slovenija izgubila modrega in preudarnega človeka, je ob smrti Ivan Omana na Twitterju zapisal predsednik državnega zbora in stranke SD Dejan Židan.

Prvak NSi Matej Tonin ga je označil kot izjemnega človeka. “Ko je prišel čas za dejanja, ni okleval. Ko je prišel čas za jasne misli, se ni bal. Domovino je nosil v srcu in domovina mu bo večno hvaležna,” je navedel.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je zapisal, da so bile Omanove kritične misli marsikdaj povod za premislek. Junija 2016, ob 25. obletnici osamosvojitve, je Oman izrazil željo, “da bi ta narod prišel k sebi, da bi se sam sebe zavedal, in predvsem, da bi vedel, komu je dolžan za to, da živimo v takšni civilizaciji”. Ob tem je dodal, da počasi razmišlja o tem, da bo treba spet priklicati lastovko slovenske pomladi.

Ivan Oman se je sicer rodil 10. septembra 1929 v kmečki družini v Zmincu. Bil je oče sedmih otrok.

COMMENTS

Wordpress (0)