(VIDEO) Kako Janez Janša vidi sredinsko politiko NSi in Mateja Tonina – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako Janez Janša vidi sredinsko politiko NSi in Mateja Tonina

(VIDEO) Kako Janez Janša vidi sredinsko politiko NSi in Mateja Tonina

Potem ko je ob 19. obletnici ustanovitve stranke NSi njen predsednik Matej Tonin napovedal prenovo in osvežitev programa, stranka pa naj bi se premaknila proti sredini, je to povzročilo kar nekaj odzivov tako pri političnih analitikih kot tudi pri sorodnih denosredinskih strankah. Tako so v SDS ocenili, “da gre prvič za politični PR in poskus prehoda od večnih 5 do 10 odstotkov k velikim igralcem in drugič, da “prerivanje v sredini pomeni dejansko samo to, da je jedro stranke pripravljeno še naprej kolaborirati z režimom”.

V ozadju nove politike Nove Slovenije je očitno želja po tem, da stranka participira na oblasti, kjer je eden od strategov stranke v neformalnem pogovoru dejal, “da ne mislijo naslednjih 10 let čakati Janše, da mu bo po treh zaporednih zmagah na volitvah uspelo ponovno priti na oblast, ter da jih ljudje sicer pohvalijo. Češ, saj ste “fajn” stranka, samo od vas ni nobene koristi, ker nimate vzvodov za vpliv na politične odločitve.”

Včeraj pa je po tem, ko so se v NSi odločili, da se ponovno vrnejo na sredino zadeve na Twitterju zadevo komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je pojasnil kako on vidi sredino po slovensko v 6. korakih. 1. Glasuješ za dodatek 3K k penziji MK 2. Pomagaš režimu omejiti dostop do arhivov 3. Morišča poimenuješ za grobišča 4. Barantaš o odločbi US 5. Najameš Jeretiča za svetovalca 6. Kažeš sredinec trpljenju in žrtvam za demokratizacijo Slovenije.

Uradnih odzivov iz NSi na omenjeni zapis sicer še ni, je pa Sebastjan Jeretič, ki je po novem tudi uradni svetovalec in strateg Mateja Tonina in stranke NSi pohvalil odločitev stranke. “Odločitev Nove Slovenije za širitev v sredino in konstruktiven odnos je pravilna. Slovenija potrebuje uravnoteženje. Brez gradnje nove sredine to ne bo mogoče”. To je podkrepil z zadnjim Delo-vim merjenjem podpore strankam, kjer je na četrtem mestu NSi prehitela Levico.

Stranka je v skladu z novo strategijo pohoda na sredino že v pripravi na novi programski kongres jeseni na družbenih omrežjih že začela kampanjo. Tako je Matej Tonin na Twitterju zapisal, “da nas v Sloveniji hromijo številne delitve iz preteklosti, zato močno zaostajamo za svojimi potenciali in se uvrščamo na 37. mesto med državami (IMD Index). Želimo biti stranka, ki je v dobro Slovenije, zmožna sodelovati in povezati oba politična pola”.

Novo usmeritev sta očitno podprla tudi Lojze Peterle ter Žiga Turk, ki je za portal Častnik pisal, o kulturnem boju v 21. stoletju https://www.casnik.si/z-medijskim-zakonom-prihaja-cenzura-medijev/ … via @Časnik. Matej Tonin je ob tem zapisal, da “kulturni boj v 21. stoletju ne bo med levimi in desnimi, ampak med tistimi, ki si soočenja idej želijo, in tistimi, ki bi ga prepovedali.”

COMMENTS

Wordpress (0)