(VIDEO) Glavna zvezda včerajšnjega protesta kmetov kozel Erjavko, “ki naj bi mu volk pojedel sestrico” – Grešnega kozla pa so na protestu iskali predvsem v vladi – konkretno ministru Simonu Zajcu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Glavna zvezda včerajšnjega protesta kmetov kozel Erjavko, “ki naj bi mu volk pojedel sestrico” – Grešnega kozla pa so na protestu iskali predvsem v vladi – konkretno ministru Simonu Zajcu

Čeprav so kmetje protestirali proti volku in medvedu, so predvsem napadli Zajca, ministra seveda

(VIDEO) Glavna zvezda včerajšnjega protesta kmetov kozel Erjavko, “ki naj bi mu volk pojedel sestrico” – Grešnega kozla pa so na protestu iskali predvsem v vladi – konkretno ministru Simonu Zajcu

V Velikih Laščah na trgu pred Levstikovim domom, kjer je potekal Vseslovenski protestni shod, ki ga je organiziral Sindikat kmetov Slovenije, zaradi vsakodnevnih napadov zveri na domače živali, je bil vsekakor glavna zvezda kozel Erjavko, za katerega je lastnik zagotavljal, da mu je sestro pojedel volk. Nasploh je bilo dogajanje nabito s simboliko, saj se je v teh krajih rodil Fran Levstik, ki je napisal slovito delo Martin Krpan z Vrha pri Sv. Trojici. Gre za slovensko pripoved, ki jo je napisal Fran Levstik leta 1858. Čeprav bi težko rekli, da so govorci, ki so včeraj nastopili v Velikih Laščah, presegli slavnega literata, pa je vendarle bila nekajkrat omenjena pripoved o Rdeči kapici in Volku.

Tako je eden od govornikov svetoval celo, da naj ljudje, ko hodijo na področju volka, pustijo mobitel doma, ker volk sledi mobilnemu signalu. Nasploh pa je bilo veliko govora o strašnih zvereh, volkih in medvedih, ki pa delajo strašno škodo drobnici in ostali živini. Slišali pa smo tudi, da so te zveri v bistvu strahopetne živali, ki ubijajo in trgajo svoje žrtve pri živem telesu.

Čeprav včeraj za govornico ni nastopil Marjan Podobnik, predsednik Slovenske ljudske stranke, je pravzaprav imel škarje in platno popolnoma v rokah in je koordiniral celotni protest. Tudi, kdaj se bo začela zapora ceste, kjer sta se skupaj sprehajala z nekdanjim ministrom za kmetijstvo Cirilom Smrkoljem. Nasploh je bila celotna prireditev pravi “happening” in “come back” Slovenske ljudske stranke, ki je očitno preko zveri stopila nazaj v politični prostor.

Udeležence so med drugim nagovorili predsednik in podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved in Roman Žveglič, evropski poslanec Franc Bogovič (ELS/SLS) ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sicer pa poslanec SDS-a Franc Breznik. Nasploh je bilo med protestniki poleg članov in funkcionarjev slovenske ljudske stranke videti kar nekaj obrazov iz opozicijske SDS ter nekaterih vstajnikov izpred Vrhovnega sodišča, pa tudi nekatere člane Nove Slovenije.

Shod so podprle stranke SDS, NSi in SLS. Predsednik SDS Janša je poudaril, da Slovenije nismo ustvarili za to, da bi bile zveri bolj zaščitene od kmeta,

Medtem ko je ministrica za kmetijstvo, ki je prišla na protest iz dopusta, z nastopom pred kmeti pravzaprav odnesla celo kožo in so ji celo ploskali ter jo hvalili, pa je bila glavna ost obrnjena proti okoljskemu ministru Simonu Zajcu, za katerega so zahtevali takojšen odstop, sicer so napovedali stopnjevanje pritiska z novimi protesti, ki naj bi se stopnjevali iz tedna v teden, tudi na Radgonskem kmetijskem sejmu in na koncu pred slovensko vlado. Na transparentih je celo pisalo, da v kolikor bo predsednik vlade Marjan Šarec ščitil ministra Zajca, bo na vrsti sam.

Shod so podprle stranke SDS, NSi in SLS. Predsednik SDS Janša pa je na Twitterju zapisal, da Slovenije nismo ustvarili za to, da bi bile zveri bolj zaščitene od kmeta. Na protestu so nosili transparent, na katerem je pisalo “Zajec odidi, sicer bo šel Šarec”.

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je vzel v bran ministra Zajca, je zapisal, “da to ni bil zgolj kmečki shod, temveč je s pridružitvijo strankarskih veljakov postal tudi političen. Ne glede na to imajo kmetje moje razumevanje, saj sem toliko delal na kmetiji, da vem, kako je trd njihov kruh. Popolnoma podpiram ministrico za kmetijstvo, kar se tiče ministra za okolje, so njegove naloge jasne. Najprej spraviti populacijo zveri na normalno število, potem pa se bomo lahko pogovarjali o sobivanju”.

Državni svetnik Branko Tomažič, ki je že po četrtkovi razpravi o reševanju problematike upravljanja z veliki zvermi na komisijah državnega sveta kazensko ovadil ministra za okolje Simona Zajca in premierja Marjana Šarca. Očita jima nevestno in ne dovolj ažurno delo pri izvajanju interventnega zakona o odvzemu medveda in volka iz narave, je včeraj govoril o ekoteroristih.

 

Okoljski minister Simon Zajc je poziv k odstopu, ki ga zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejene živali zahteva sindikat kmetov, označil kot neutemeljen in ga v celoti zavrača. Kot je navedel minister, so težave nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom.

Minister, ki se zaveda resnosti problematike, razume kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Napoveduje, da bodo za optimizacijo izvajanja zakona v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona. Pričakuje sprotno reševanje težav, ki se pojavljajo na terenu in pripravo rešitve za hitrejši odstrel volkov.

Zajc še poudarja, da bodo vse njegove aktivnosti pri razreševanju problematike še naprej v okviru zakonskih možnosti.

Nasploh je vstaja kmetov, ki naj bi prerasla v kmečki upor, postala nekakšna platforma za ponovno oživitev Slovenske ljudske stranke, ki je gnev zaradi medvedov in volkov dobro skanalizirala v politični protest proti vladi Marjana Šarca. Ob kritikah na račun civilne družbe in zaščitnikov živali ter napačnih svetovalcev v državni administraciji je manjkalo nekaj samorefleksije. In sicer, da medvedov lovci sploh več ne hranijo z mrhovino in jih tako odvračajo od naseljenih področij ter seveda dejstva, da je Slovenija naredila ograjo proti Hrvaški meji in migracije medvedov na Hrvaško in v Bosno In Hercegovino sploh niso več možne ali so bistveno otežene.

Poleg tega pa je prometna infrastruktura, predvsem avtoceste, in dejstvo, da ni posebnih prehodov za živali, kar ima za posledico to, da tudi notranje migracije niso več mogoče. Ampak včeraj ni bilo prostora za kakršnekoli pomisleke, da mora država enostavno zdesetkati število volkov in medvedov, ki so pravzaprav dvakrat krivi, ker napadajo drobnico in ostali stalež in drugič ker so hote ali nehote postali drobiž v političnem obračunu med vlado in opozicijo oziroma predvsem na relaciji ponovnega aktiviranja kmetov in vrnitve Slovenske ljudske stranke na politično sceno.

Kolateralna škoda tega političnega spopada bodo seveda medvedi in volkovi, ki so se včeraj v Velikih Laščah iz pravljice o Volku in Rdeči kapici ter o prijaznih plišastih medvedkih spremenili v krvoločne zveri, ki jih je treba nemudoma pokončati.

COMMENTS

Wordpress (0)