Vrhovno sodišče je potrdilo zaseg denarja italijanski skrajni desnici – TOPNEWS.si

Vrhovno sodišče je potrdilo zaseg denarja italijanski skrajni desnici

Vrhovno sodišče je potrdilo zaseg denarja italijanski skrajni desnici

Italijansko kasacijsko sodišče (najvišje sodišče) je dvema dnevoma potrdilo zaseg 49 milijonov evrov skrajni desni stranki Liga zaradi 10-letnega korupcijskega škandala, njena naslednica stranka ministra Mattea Salvinija pa bo morala ta znesek vrniti državi.

Denar mora vrniti Liga

Sodišče v Rimu je razsodilo, da je kazenska zadeva zoper nekdanjemu šefu Lige Umberta Bossija in nekdanjemu strankarskemu blagajniku Francescu Belsitu šla v zastaranje, vendar pa je zaplembo denarja treba izvesti pri strankini naslednici. V skladu s sodbo nižjega sodišča v Genovi septembra 2018 bo Liga v naslednjih 75 letih morala vrniti 49 milijonov evrov po obrokih.

Bossi in Belsito sta se pritožila na razsodbo o goljufiji, po kateri se je strankin denar, ki ga je prejel od države, uporabljal za pokrivanje zasebnih stroškov od leta 2008 do 2010. Stranka se je v času škandala imenovala Severna liga.

Sedanja Liga je najbolj priljubljena stranka v Italiji

Sedanja Liga je v vladajoči koaliciji s protisistemskim gibanjem 5 zvezdic, pod vodstvom Mattea Salvinija, ki je tudi podpredsednik italijanske vlade, pa je postala najbolj priljubljena stranka v Italiji.

Potem ko je sodišče Bossija in Belsita spoznala za kriva goljufije, preiskovalni sodniki še naprej preiskujejo, ali je bil denar nezakonito nakazan v tujino, da ga država ne bi našla, vendar je slednje Salvini že večkrat zanikal.

Izbruhnila trenja v vladni koaliciji med Ligo in Gibanjem petih zvezdic zaradi gradnje hitre železnice Torino-Lyon

Italijanska stranka Liga notranjega ministra Mattea Salvinija je zavrnila možnost preoblikovanja vlade, potem ko je koalicijsko Gibanje petih zvezd sprožilo vladno krizo s poskusom blokade vladnega načrta za gradnjo hitre železnice med Torinom in Lyonom.

Razprava v senatu je razkrila vse večjo napetost med obema vladnima strankama. Vodja senatorjev Lige MassimilianoRomeo je zagrozil, da bodo nasprotniki hitre železnice (Gibanje pet zvezdic) za svojo izbiro nosili politične posledice.

Predsednik Mattarella sprejel premierja Conteja

Zaradi krize v vladi je italijanski predsednik Sergio Mattarellasprejel premierja Giuseppeja Conteja. Pogovor je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajal eno uro, Conte pa po srečanju ni dajal izjav.

Vsebina pogovorov ni znana. Italijanski mediji ugibajo, da želi Conte preoblikovati vlado, da bi preprečil razpad vladajoče koalicije desne Lige in populističnega Gibanja petih zvezd.

Salvini za predčasne volitve

Po poročanju medijev se je Salvini v sredo zvečer o razmerah v vladajoči koaliciji posvetoval s Contejem. V medije je pricurljalo, da je Salvini Conteju dejal, da bo v koaliciji ostal le, če bo ugodil njegovim pogojem. Med drugim naj bi zahteval odstavitev ministrov za promet, obrambo in gospodarstvo, ki nasprotujejo njegovim projektom in politikam.

Po srečanju je Salvini pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. “Pojdimo nemudoma v parlament, da naznanimo, da ne obstaja več večina,” je v izjavi sporočil Salvini. “Dajmo čim prej besedo nazaj volivcem,” je dodal.

Liga proti preoblikovanju vlade

Liga je zavrnila možnost preoblikovanja vlade. Kot edino alternativo zdajšnji vladi so navedli nove parlamentarne volitve.

Iz Lige so sporočili, da Italija “potrebuje gotovost in pogumne ter skupne odločitve” in da nima smisla nadaljevati z blokadami in vsakodnevnimi prepiri. “Vsak dan je izgubljen dan, za nas je edina alternativa zdajšnji vladi, da se da beseda Italijanom na novih volitvah,” so poudarili.

Tehnična vlada?

Kljub grožnjam Salvinija pa lahko nove volitve razpiše le predsednik države. A Mattarella je dal že večkrat vedeti, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najpozneje do konca septembra posredovala Evropski uniji. Zato obstaja možnost, da bo predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil na februar ali marec prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)