(VIDEO) V lokalu Platna razstava priznanega ameriškega umetnika Garyja Bukovnika iz San Francisca, sicer pripadnika tretje generacije Slovencev v ZDA – TOPNEWS.si

(VIDEO) V lokalu Platna razstava priznanega ameriškega umetnika Garyja Bukovnika iz San Francisca, sicer pripadnika tretje generacije Slovencev v ZDA

(VIDEO) V lokalu Platna razstava priznanega ameriškega umetnika Garyja Bukovnika iz San Francisca, sicer pripadnika tretje generacije Slovencev v ZDA

Prejšnjo sredo 31. julija se je v Ljubljani pred lokalom Platana zbrala nenavadna druščina, ki je že ob prvi objavi na Topnews.si pod naslovom: “Kaj je delal Janez Zemljarič v družbi tiskovne predstavnice ameriške ambasade v Ljubljani pred znanim lokalom Platana?” vzbudila veliko zanimanje. Najbolj je seveda izstopala prisotnost 90-letnega Janeza Zemljariča ter nečaka njegove soproge Matjaža Tomljeta, sicer latnika revije Fashion Avenue in drugega največjega lastnika Delavske hranilnice. V družbi se je na kratko zadržal tudi podjetnik Janez Škrabec, opazna pa je bila tudi prisotnost zakoncev Petra in Karmen Malalan, sicer lastnika draguljarne Malalan in zastopnika za prestižno uro Rolex ter Matjaža Murka, generalnega direktorja podjetja MennYacht EUROPE AG in zastopnika prestižnih jaht Ferretti Yachts.

Razlog je bil, kot smo izvedeli kasneje, odprtje razstave ameriškega umetnika slovenskega rodu Garyja Bukovnika iz San Francisca. Bukovnik se je rodil v Clevelandu v ZDA slovenski družini. Bukovnikova stara starša sta bila namreč Slovenca, ki sta se spoznala v Clevelandu, v državi Ohio. Njun vnuk Gary Bukovnik je tako Slovenec tretje generacije, ki je Slovenijo prvič obiskal leta 1990. Štiri leta kasneje je v Jakopičevi galeriji prvič predstavil svoja umetniška dela, kjer si je za tematiko izbral motiv cvetja. Kot slikar uporablja pri svojem delu tehniko akvarel – vodene barvice.

Razstavlja po celem svetu, njegova dela pa so odkupile nekatere pomembne ameriške galerije in muzeji. Stalne zbirke v Art muzejih najdete tako v The Art Institute of Chicago, MoMa v New Yorku, imel pa je tudi nekaj samostojnih razstav Caldwll Snyder Gallery v San Franciscu, MoMa V New Yorku, A.C.T Gallery v S.Fr. Takashimaya Tokyo, Irwing Galleries Palm Beach, Chin Show Cultural center, Tajpej, Museum of Art v Melbourneu na Floridi.

Čeprav ima svojega menedžerja, je v Ljubljani njegovo razstavo organiziral Dušan Oberč, predsednik kulturnega društva ProARSpro. Prav zato ni bila presenečenje tudi prisotnost tiskovne predstavnice ameriške ambasade v Ljubljani Jean B. Leedy, ki se je zapletla v pogovor s Tomažem Tomljetom in Janezom Zemljaričem.

Organizator razstave Dušan Oberč pravi, da v Platani ni zadnja razstava Bukovnika ampak, da bo njegova umetniška dela predstavil po Sloveniji, za drugo leto pa napoveduje razstavo v Narodni galeriji.

COMMENTS

Wordpress (0)