(VIDEO) Kako je Stojan Petrič iz Kolektorja z eno potezo sesul gradbene sanje lastnika T-2-ja Jureta Krča in njegovega Ekorela pri drugem tiru – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Stojan Petrič iz Kolektorja z eno potezo sesul gradbene sanje lastnika T-2-ja Jureta Krča in njegovega Ekorela pri drugem tiru

(VIDEO) Kako je Stojan Petrič iz Kolektorja z eno potezo sesul gradbene sanje lastnika T-2-ja Jureta Krča in njegovega Ekorela pri drugem tiru

Zgodilo se je tisto, kar so mediji napovedovali že nekaj dni. Družba 2TDK je uradno potrdila, da je razveljavila razpis za gradnjo 170 metrov dolgega mostu čez dolino reke Glinščice.

S tem je bil iz igre izločen ne samo najcenejši konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, slednji je v lasti Jureta Krča (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ampak tudi oba ostala ponudnika. Ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Še preden sta pred novinarje sta stopila generalni direktor 2TDK Dušan Zorko in direktor Marko Brezigar sta novinarjem na neformalnem brifingu pojasnila, da je bil prvi in najcenejši ponudnik zavrnjen, ker obstaja sum, da je ponaredil reference, ponudbi drugih dveh ponudnikov pa sta bili nedopustni zaradi previsoko ponujene cene. Za kaj pravzaprav gre v ozadju celotne zgodbe?

Zorko je zanikal, da je bila usodna za Krča in Ekorel oziroma konzorcij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, pravnica 2 TDK Vesna Cukrov, “ker ni imela pri referencah popolnoma nič”. Referenc ni pregledovala Vesna Cukrov, ampak so jo pogledali interno in eksterno Elea IC mednarodna projektantska hiša, ki je podala na osnovi dokumentacije, s katero razpolagajo na 2 TDK-ju, svojo oceno. In ta ocena je, da referenca ni ustrezna.

To je v pisnem sporočilu potrdil tudi Angelo Žigon direktor Elea iC. “Vezano na referenčne zahteve družbe 2TDK za izvedbo projekta Glinščica smo pri pregledu referenc ponudnika ugotovili, da le te ne ustrezajo zahtevam iz razpisa, tako kot je to predstavnik naročnika predstavil na tiskovni konferenci”.

Vse skupaj naj bi padlo na 88-tih centimetrih protipoplavnega zidu v občini Pesnica oziroma razpisnem pogoju in sicer, da mora imeti izbrani ponudnik za sabo projekt 50 metrov dolg in vsaj 8 metrov visok zid. Zapletlo se je potem ko je Kolektor vložil pritožbo, da najcenejši ponudnik ne ustreza referencam, saj naj bi bil zid visok sedem in samo na nekaterih mestih več kot sedem metrov, kar sta tako projektant kot tudi investitor zamolčala oziroma, kot je bilo danes rečeno celo ponaredili gradbeno dokumentacijo.

Protipoplavni zid v Pesnici bo očitno postal zid “objokovanja in obtoževanja”. Jutri naj bi zid celo merile novinarske ekipe na licu mesta. Vsaj za zdaj kaže, da je za Jureta Krča in Ekorel ter njegov konzorcij bila usodna pritožba Kolektorja oziroma Stojana Petriča, ki naj bi po pripovedovanju dobro obveščenih virov “imel cel tim pravnikov in drugih strokovnjakov gradbene stroke”, ki so očitno našli luknjo v zidu oziroma ugotovili, da Jure Krč in njegovi nimajo reference, ki je bila v razpisu in sicer o osem metrov visokem zidu.

Te reference Markmark ni dal ustrezno in celo ocenjujejo, da je bila referenca ponarejena, kar ima v rokah pravna služba 2TDK in po vsej verjetnosti se ne bo končalo samo pri razveljavitvi razpisa, ampak tudi pri kazenskih ovadbah. Seveda imajo vsi deležniki možnost pritožbe na razveljavitev razpisa. Teža ponaredbe neustrezne reference je bila bistveno večja kot napaka z Exellovo tabelo oziroma matematična napaka, ki je bila po oceni vodstva 2 TDK zgolj preusmerjanje pozornosti, čeprav se je, kot pravijo, žal zgodila.

“Kakorkoli sedaj nekateri gradbeniki govorijo, da to ni pomembno ali je meter daljše ali ne, mi smo imeli 50 metrov, osem metrov višine in ta prvotno izbran ponudnik ni ustrezal razpisnim pogojem,” pravijo v vodstvu 2TDK. Kolektor je podal zahtevek za zaščito varnosti in tam je postavil sum, ki izhaja iz tega, da referenca ni ustrezna. Zid v Pesnici, več kot polovica ga je pod zemljo, ni ustrezno viden. Pridobili smo dokumentacijo s strani občine in drugo s strani nadzornikov, ki so to nadzirali in so različni dokumenti. Nadzornik je tisti, ki je odgovoren na kakšen način so se dela izvajala ter je v primeru zidu v Pesnici istočasno tudi projektant, in je nato 2 TDK poslal projekt izvedenih del in končno situacijo o izvedenih delih Elei. Iz obeh dokumentov je jasno razvidno, da zid nikjer ni višji kot sedem metrov, povprečna višina je 5 metrov devetdeset, na dveh lokacijah pa je malo čez sedem metrov visok. Se pravi nikjer ni osem metrov zahtevane višine.

“Komisija je včeraj naredila svoje delo. Mislim, da je dobro opravila svoje delo in ugotovila, da je bil prvi ponudnik, ki je bil prvotno izbran, zavrnjen zato, ker ni dal ustreznih podatkov, druga dva sta bila pa zavrnjena zato, ker nimata dopustne ponudbe in smatramo, da je to bila osnova. Danes zjutraj je uprava o tem sklepala in poleg vsega tega, kar sem sedaj poudaril, sprejela tudi sklep, da mora glede na prvega ponudnika pravna služba storiti vse potrebno, da preveri zadeve, ker ocenjujemo, da je sum ponaredbe in mislimo, da je to zadeva, ki jo mora pravna stroka rešiti.”

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je odzvala na odločitev podjetja 2TDK in podprla odločitev uprave glede razpisa za izbor izvajalca graditve mostu čez Glinščico na trasi nove proge Divača-Koper. Bratuškova pravi, da ne bodo popuščali gradbenim lobijem.

“Jasno želim poudariti, da odločitev vodstva podjetja, glede na dejstva, s katerimi sem bila seznanjena, odločno podpiram in trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju,” je dejala.

Družba 2TDK je za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev, ker “faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena”, razveljavila in znova pregledala ponudbe. Sedaj je razpis razveljavila. “Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco,” je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani izpostavil Zorko.

“Na ta razpis so se trije največji slovenski gradbinci prijavili z eno ponudbo, kar očitno kaže na ustvarjanje nekega monopola in željo po preplačilu gradbenih storitev. Na začetku mandata sem na mizo dobila aneks za dva milijona in pol, še preden je podjetje Kolektor začelo graditi dostopne ceste. Takrat sem odločno ukrepala, ga dala z mize in povedala, da je takšna praksa nedopustna in tako bom delovala vse do konca gradnje projekta Divača-Koper oziroma vse, dokler bom ministrica.”

“Kljub napadom name, ne bom dovolila, da gradbinci izigravajo sistem in na razpisih ponujajo tudi do 40 odstotkov višje cene. Če bo treba, bomo pač večkrat ponavljali razpise,” je še dodala. “Investicijski program je za podjetje 2TDK zakon, potrdila ga je vlada in dokler vlada ne spremeni odločitve, velja takšen, kot je. Ves denar, ki so ga v preteklosti dali za preplačane projekte, je šel in še vedno gre na škodo zdravstvenih storitev, nižjih pokojnin in slabšega javnega šolstva. Dokler bom jaz ministrica za infrastrukturo, takšnih starih praks in molzenja denarja na našem ministrstvu ne bom dovolila,” je zaključila Bratuškova.

COMMENTS

Wordpress (0)