Ameriški veleposlanik v Rusiji bi bil raje guverner Utaha, kot da predstavlja interese ZDA v Moskvi? – TOPNEWS.si

Ameriški veleposlanik v Rusiji bi bil raje guverner Utaha, kot da predstavlja interese ZDA v Moskvi?

Ameriški veleposlanik v Rusiji bi bil raje guverner Utaha, kot da predstavlja interese ZDA v Moskvi?

Ameriški veleposlanik v Rusiji John Huntsman je ameriškemu predsedniku Donalda Trumpu sporočil, da odstopa s funkcije veleposlanika ZDA v Moskvi in napovedal vrnitev v državo do oktobra.

Huntsman, nekdanji guverner Utaha, ki je manj kot dve leti opravljal funkcijo veleposlanika v Moskvi, je včeraj Trumpu poslal pismo, v katerem ga je obvestil o svojem odstopu.

“Biti ameriški državljan je privilegij in verjamem, da je služenje državi minimalna dolžnost, ki jo je mogoče opraviti v zameno. Počaščen sem zaradi zaupanja, ki ste mi ga izkazali, ko sem bil imenovan za ameriškega veleposlanika v Rusiji v zgodovinsko težkem obdobju dvostranskih odnosov,” je Huntsman napisal v pismu Trumpu.

Ameriški mediji poročajo, da Huntsman razmišlja o ponovni kandidaturi za guvernerja Utaha na volitvah leta 2020.

Huntsmanov mandat v Rusiji je zaznamovala tiskovna konferenca ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina na njunem vrhu v Helsinkih julija 2018, na kateri je šef Bele hiše zavrnil obsodbo Moskve zaradi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Huntsman je bil guverner Utaha med leti 2004 in 2008, na začetku drugega mandata pa je odstopil in postal ameriški veleposlanik na Kitajskem. Delo veleposlanika v Pekingu je opravljal med leti 2009 in 2011, ko je odstopil, da bi sodeloval na znotraj strankarskih volitvah kot kandidat republikanske stranke na predsedniških volitvah 2012. Od leta 1992 do 1993 je bil tudi veleposlanik ZDA v Singapurju.

Lani je sporočil, da ima kožnega raka, vendar da mu to ne bo preprečilo načrtov za prihodnost.

COMMENTS

Wordpress (0)