(VIDEO) Kdo je skrivnostni arhitekt novega pozicioniranja NSi v politično sredino – Matej Tonin in NSi v bitko za politično sredino in odmik iz sence SDS in Janeza Janše – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je skrivnostni arhitekt novega pozicioniranja NSi v politično sredino – Matej Tonin in NSi v bitko za politično sredino in odmik iz sence SDS in Janeza Janše

(VIDEO) Kdo je skrivnostni arhitekt novega pozicioniranja NSi v politično sredino – Matej Tonin in NSi v bitko za politično sredino in odmik iz sence SDS in Janeza Janše

Vodstvo Nove Slovenije s predsednikom NSi Matejem Toninom je danes na novinarski konferenci ob 19. obletnici ustanovitve stranke nekoliko prekinilo tradicionalno poletno sušo na političnem prizorišču. Na sedežu stranke so predstavili načrte pred jesenskim kongresom in spregovorili o aktualnem političnem dogajanju. Tako bodo predvidoma na novembrskem kongresu potrjevali prenovljen temeljni program stranke. “Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino”. Pri tem se bodo zgledovali po evropskem sistemu vsebinskega umeščanja strank, kjer se NSi vidi na sredini med socialisti in liberalci. Matej Tonin je kot vzor omenil nemško CDU Angele Merkel.

“Zato smo že pred poletjem začeli z resno prenovo in osvežitvijo programa NSi. “Oblikovali smo kar štiri delovne skupine, ki delajo spremembe znotraj stranke na različnih področjih. Zagotovo bo najbolj zanimiva stvar prenova temeljnega programa. Zadnjič smo temeljni program sprejemali novembra 2009 v Mariboru. To je neke vrsta naša mala ustava, mala ustava naše stranke, kjer so zapisane naše temeljne vrednote in ideje.

Po desetih letih se vsekakor spodobi, da naš temeljni program nekako osvežimo in ga tudi aktualiziramo. Zagotovo pa bo ta sprememba šla v pozicioniranje Nove Slovenije v sredino. Tako v ekonomskem smislu mi nismo zagovorniki socializma, prav tako ne divjega kapitalizma, ampak zagovarjamo socialno tržno gospodarstvo. V odnosu do sveta nismo podporniki nacionalistov, ne globalistov, in v tem duhu in v tej smeri bo šla tudi prenova temeljnega programa. Seveda se pa zavedamo, da je naša moč odvisna tudi od naših korenin. Drevo, ki nima močnih korenin, lahko zelo hitro pade v večjih viharjih in prav naši lokalni odbori so naše korenine,” je med drugim povedal Matej Tonin.

Poleg vodstva stranke je na tiskovni konferenci predvsem za kamerami in novinarskimi sodelavci sodeloval tudi Sebastjan Jeretič, komunikacijski strateg oziroma svetovalec za “komunikacijsko agendo”. Politični analitik Sebastjan Jeretič, ki je na slovenskem trgu PR-ovcev znan kot pripadnik t. i. nevroznanstvenega komunikacijskega pristopa, je očitno novi svetovalec v strateškem pozicioniranju NSi. Kot smo izvedeli, so imeli v NSi na voljo tako svetovalce iz Nemčije kot tudi Romunskega komunikacijskega stratega, ki dela za konzervativne stranke po Evropi, vendar so se odločili za preverjeno varianto domačega Sebastjana Jeretiča, nekdanjega svetovalca Borisa Popoviča. Heretič sicer velja za glavnega stratega Boruta Pahorja in političnega preboja SD-ja oziroma za ključnega človeka pri zmagi omenja stranke leta 2008, kjer se je SD-ju pod vodstvom Pahorja uspelo otresti in stopiti iz LDS – ove sence, ki je bila praktično več kot 12 let na oblasti.

Paralela, ki jo strategi NSi-ja vlečejo, je povezana s podobno pozicijo NSi nasproti SDS in Janezu Janši, ki ima primat na desnici, in kjer bi se očitno NSi rad otresel Janševe sence.

Na vprašanje, ali je mogoče napoved NSi-jevega pohoda na sredino razumeti tudi kot odmik od SDS, ki ima na desnem polu zvesto volilno bazo, Tonin odgovarja: “Povsod v Evropi so krščanski demokrati sredinska stranka, med socialisti in liberalci. V tej smeri se bo razvijala tudi NSi,” pravi Tonin, ki si za pozicioniranje stranke želi uporabiti odnos stranke do ekonomije, sveta in vrednot, ne pa “slovenskega umeščanja”, ki temelji na odnosu do preteklosti in odnosa do osamosvojitve. “Preteklost je treba pustiti za seboj,” vztraja Tonin in dodaja, da so zadnje volitve že deloma pokazale, da je čedalje manj pomembno, kdo je kaj počel leta 1945. “Če hočemo ta trend nadaljevati, se je treba opredeljevati do vsebinskih zadev in pozicionirati. In s tem, ko se želimo opredeliti sredinsko, želimo jasno povedati, da so te linije, ki so bile oblikovane v devetdesetih, passé.”

Tak poskus so že naredili z nekdanjo predsednico Ljudmilo Novak in jo kasneje zamenjali ter se zopet zbližali z Janševo SDS in v tistem obdobju tudi niso vstopili v vlado Marjana Šarca, ki ji je Tonin namenil dobršen del današnje tiskovne konference. Krivdo, zakaj NSi ni šla v vlado, je pripisal temu, da se Marjan Šarec ni bil pripravljen odpovedati sodelovanju z Levico, čeprav je Tonin ponovil, da je NSi stranka, ki povezuje, in ob tem poudaril pripravljenost na sodelovanje. “Sprejmemo tudi, da lahko vladna koalicija sodeluje naprej v utečeni smeri, kot je do sedaj,” je povedal. “Stiki med kabinetom predsednika vlade Marjanom Šarcem in menoj obstajajo, ob večjih stvareh, ki se dogajajo v parlamentu, komunicirava,” je pojasnil. Zadnje tema, o kateri sta razpravljala, je po Toninovih besedah financiranje šolstva.

“To naše projektno sodelovanje je mišljeno sodelovanje od zakona do zakona. Mi ne želimo podpisovati nobenega dogovora zaradi tega, ker imajo sedanji koalicijski partnerji in pa tudi Levica težave s tem, da podpisani dogovori ne držijo. Tudi koalicijski poslanci odkrito o teh stvareh govorijo v parlamentu, da nekaj, kar je napisano na papirju, za njih ni obvezujoče. Tako, da mi ne vidimo nobenega smisla, da bi neke dogovore podpisovali, ampak kot sem dejal, gremo od zakona do zakona, od projekta do projekta in tam, kjer se dogovorimo, enostavno tiste stvari realiziramo. V tem smislu in tudi v tem duhu si mi predstavljamo neko projektno sodelovanje.”

Tonin je spomnil tudi na partnerstvo za razvoj, ki je obstajalo v preteklosti. “Morda ne bi bilo napačno, če bi ta koalicija razmišljala o kakšnem takšnem partnerstvu za razvoj. Gre za to, da se opoziciji ponudi predloge zakonov še preden pridejo v formalno proceduro,” dodaja Tonin.

Sicer vladi napoveduje, da bo mandat uspela pripeljati do konca. “Mislim, da bodo vzdržali brez večjih težav in napetosti. Lahko vidite, da so kljub vsem napetostim vsi mirno, pridno, tiho in vztrajajo naprej,” je dodal. Vezanje proračuna na zaupnico je po Toninovi oceni smiselno. “To pomeni, da vso to repenčenje odpade. Tisti, ki so zraven, morajo pač proračun podpreti, če pa nisi zraven, pa vlada razpade,” je še pojasnil.

COMMENTS

Wordpress (0)