(Video) Forbes: ZDA nimajo obrambe pred ruskim in kitajskim supersoničnim orožjem! – TOPNEWS.si

(Video) Forbes: ZDA nimajo obrambe pred ruskim in kitajskim supersoničnim orožjem!

(Video) Forbes: ZDA nimajo obrambe pred ruskim in kitajskim supersoničnim orožjem!

ZDA trenutno nimajo nobene obrambe pred hiperzvočnim orožjem, ki ga vzporedno razvijata Rusija in Kitajska, in kljub ogromnim sredstvom, ki jih je Pentagon namenil za te namene, bi se prvi obrambni sistemi pred takšnimi raketami v ameriškem vojaškem arsenalu lahko pojavili šele sredi leta 2020, piše ameriški Forbes.

Po navedbah avtorja članka ima v nenehni konkurenci med ofenzivnim in obrambnim orožjem, s ciljem ustvarjanja vojaške prevlade, prednost vedno napadalno orožje, trenutno pa Rusija in Kitajska razvijata ravno takšno orožje, ki ga Amerika nima.

Na primer, po navedbah časnika Forbes, Rusija trenutno preizkuša najnovejšo hiperzvočno križarsko raketo “cirkon”, ki je sposobna razviti hitrosti kar 9.500 kilometrov na uro, prav tako pa preizkuša še eno raketo dolgega dosega, ki lahko razvije hitrost 1 , 6 kilometrov na sekundo. Oba omenjena projektila lahko nosita jedrske bojne konice.

L'INFERIORITA' STATUNITENSE NEL CAMPO DELLE ARMI IPERSONICHE.A leggere l'articolo si intuisce il perché. Solo soldi,…

Objavil/a Il Multilaterale dne Sreda, 31. julij 2019

Poleg neverjetne hitrosti, ki jo lahko razvije po izstrelitvi, obstaja še en “detajl”, ki to raketo uvršča med eno od najnevarnejših orožij – lahko leti na takšni višini, da ga noben obstoječi sistem proti zračne obrambne obrambe ne more zaznati.

Poleg tega ima ta raketa, za razliko od običajnih balističnih raket, sposobnost manevriranja, zaradi česar ni mogoče predvideti njene poti letenja, poleg tega pa je med letom obdana z vročo plazmo, ki absorbira vse radijske valove in je zaradi tega nevidna za radarje, zaradi česar jo lahko zaznajo le infrardeči senzorji.

Kot poroča ameriška obveščevalna služba, naj bi se “cirkon” v bližnji prihodnosti pojavil v arzenalu ruske mornarice, zato hipersonično orožje predstavlja največji izziv v mandatu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ocenjuje avtor Loran Thompson.

V zvezi s tem predstavniki vodilnega ameriškega podjetja, ki se ukvarja z razvojem protiletalskih sistemov “Lockheed Martin”, trdijo, da je možno posodobiti obstoječe sisteme, da bi zagotovili zaščito pred hiperzvočnim orožjem, vendar v ta namen še niso bila zagotovljena sredstva, pojasnjuje Forbes.

Vendar to ni dovolj, opozarja avtor članka, ker je za zagotovitev obrambe pred takšnimi raketami potrebno, da poveljstvo natančno pozna pot letenja rakete, sicer v nasprotnem postane vsaka obramba nekoristna. In poleg tradicionalnih satelitskih sistemov bo Amerika potrebovala novo generacijo prestreznih raket, pa tudi popolnoma avtomatiziran bojni sistem, kajti v primeru hiperzvočnih raketnih napadov mora biti odziv bliskovit.

Ameriški časnik dodaja, da se je delo v tej smeri že začelo, čeprav na skrivaj, poleg Lockheeda Martina pa je v razvoj teh obrambnih oborožitvenih sistemov vključen tudi angleški Raytheon.

COMMENTS

Wordpress (0)