Politico o kandidatu za visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko: Stari volk brez dlake na jeziku! – TOPNEWS.si

Politico o kandidatu za visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko: Stari volk brez dlake na jeziku!

Politico o kandidatu za visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko: Stari volk brez dlake na jeziku!

Josep Borrell ima velike ambicije postati novi visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko ter močan temperament, ki bi mu to lahko omogočil, če se vmes ne bo zapletel v spore z vsemi.

Španski vršilec dolžnosti ministra za zunanje zadeve je bil nominiran za naslednjega visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko. V štirih desetletjih kariere si je prislužil ugled človeka, ki je brez dlake in nima težav kljubovati avtoritetam.

Čeprav je priljubljen pri španskih volivcih, kaže na izjemno nediplomatsko uživanje v sporu, piše Politico.

Najnovejši primeri vključujejo opisovanje Rusije kot “starega sovražnika”, ki je zaostril odnose med Moskvo in Madridom, izjavo, da so Američani pred neodvisnostjo ubili “samo štiri Indijance” in opredelitev Washingtonske diplomacije do Venezuele kot “kavbojske”.

“Ne mara diplomatskega jezika začiniti s sladkorjem,” je o njem povedal njegov tesni sodelavec.

Vendar pa je veteran katalonskih socialistov v zadnjem času celo previden zaradi možnosti, da bi ga potrdil Evropski parlament. Če bo preskočil to oviro, bo potreboval vse izkušnje in znanje, da bi dosegel “nedosegljivo” složnost in uresničil tisto, kar so voditelji EU postavili kot eno od svojih štirih glavnih prioritet – da postanejo bolj enotni in prepričljivi na svetovnem prizorišču.

To bo prava preizkušnja, saj je Borrell prizadel številne ege v Kremlju, Washingtonu, Tel Avivu in Londonu in si prislužil veliko sovražnikov, zlasti v rodni Kataloniji, kjer se regionalna vlada za neodvisnost bori proti njegovemu imenovanju.

Njegovo odprto nasprotovanje katalonskemu separatizmu in s tem povezano špansko zavračanje priznanja Kosova kot neodvisne države lahko potencialno ovirata politiko EU na Balkanu, čeprav je v nedavnem intervjuju poudaril, da morajo uradniki EU delovati v skupnem in ne v nacionalnem interesu.

“Nekateri pravijo, da ni preveč diplomatski. To je lahko moč kot tudi slabost,” – je o njem dejal evropski komisar Pierre Moscovici.

Prav tako je človek močnega značaja, ki včasih “izgubi živce.” Znano je, da so ga med intervjujem tako zmotila vprašanja o Kataloniji, da je zapustil studio.

“Obstaja napačno prepričanje, da se ne more udomačiti. Je politik velike intelektualne sposobnosti, ki je imel osebna mnenja in je zlahka kljuboval največjim avtoritetam,” je povedal Jose Antonio Zarzalejos, ki je bil v času Borrellovega političnega zenita konec devetdesetih let urednik ABC-ja.

COMMENTS

Wordpress (0)