Johnson sporočil Irski: Velika Britanija bo “ne glede na vse” izstopila iz EU – TOPNEWS.si

Johnson sporočil Irski: Velika Britanija bo “ne glede na vse” izstopila iz EU

Johnson sporočil Irski: Velika Britanija bo “ne glede na vse” izstopila iz EU

Britanski premier Boris Johnson je svojemu irskemu kolegu Leu Varadkarju, ki ga je v torek prvič, od kar je postal premier, poklical po telefonu, sporočil, da bo Velika Britanija 31. oktobra zapustila Evropsko unijo “ne glede na vse” in tako imenovan irski “backstop” mora izginiti iz kakršnega koli sporazuma o brexitu.

“Premier je jasno povedal, da bo Velika Britanija zapustila EU 31. oktobra, ne glede na vse,” je sporočil Johnsonov urad po telefonskem pogovoru obeh premierjev.

Agencija Reuters je spomnila, da je britanski funt v torek oslabel, saj se vlagatelji bojijo britanskega kaotičnega izstopa iz Unije.

“Jasno je dal vedeti, da bo vlada sodelovala pri vseh pogajanjih, ki bodo potekala odločno in energično ter v prijateljskem tonu, pa tudi, da želi predvsem izstopiti iz EU-ja s sporazumom, vendar le takim, ki bo razveljavil backstop,” piše v izjavi Johnsonovega urada.

Toda Varadkar je Johnsonu povedal, da se o sporazumu o umiku iz EU ni mogoče ponovno pogajati in da “zadovoljivih” alternativnih rešitev še ni bilo mogoče najti.

Prvi telefonski pogovor

Irski in britanski premier sta se v torek prvič pogovarjala preko telefona, odkar je Johnson pred šestimi dnevi nastopil funkcijo, poroča irska nacionalna radiotelevizija RTE.

“Alternativne rešitve bi lahko v prihodnosti nadomestile backstop, vendar zaenkrat jih še niso našli niti predstavili zadovoljivih rešitev,” je dejal Varadkar.

Varadkar je že prej opozoril, da lahko brexit brez dogovora spodbudi ponovne težnje po združitvi Republike Irske s Severno Irsko.

Varadkar je Johnsona povabil v Dublin, da bi izmenjala stališča o brexitu in se pogovorila o dvostranskih vprašanjih, ki zadevajo Severno Irsko, sporazumu na veliki petek in skupnem območju potovanj, so sporočili iz njegovega urada.

Varnostni mehanizem “backstop”, ki ga predvideva sporazum med EU in Združenim kraljestvom o razdružitvi, je končni ukrep, ki bi moral pustiti odprto mejo med članico Evropske unije Irsko in britansko Severno Irsko. Namen “backstopa” je preprečiti vrnitev fizične meje med to britansko provinco in sosednjo Irsko, da bi ohranili mirovni sporazum iz leta 1998, pa tudi celovitost enotnega evropskega trga.

Odprava mejnega nadzora med državama je bila eden od ključnih vidikov Sporazuma na veliki petek iz leta 1998, ki je končal desetletja krvavih spopadov na Severnem Irskem. London zavrača idejo, da bi Severna Irska ostala v carinski uniji, saj bi to ustvarilo ovire pri trgovini s preostankom Velike Britanije.

COMMENTS

Wordpress (0)