Borisa Johnsona izžvižgali na Škotskem: Škotska premierka ne namerava odstopiti od priprav na referendum o neodvisnosti! – TOPNEWS.si

Borisa Johnsona izžvižgali na Škotskem: Škotska premierka ne namerava odstopiti od priprav na referendum o neodvisnosti!

Borisa Johnsona izžvižgali na Škotskem: Škotska premierka ne namerava odstopiti od priprav na referendum o neodvisnosti!

Britanski premier Boris Johnson je bil včeraj na uradnem obisku v Edinburghu, kjer se je sestal s škotsko premierko Nicola Sturgeon.

Sturgeon je dejala, da bodo Johnsonovi načrti glede brexita ogrozili gospodarstvo Škotske, ki je na referendumu leta 2016 glasovala za ostanek v Evropski uniji, poroča Reuters.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je dejala, da si britanski premier Boris Johnson želi brexit brez dogovora in da ta perspektiva vodi v razpad Združenega kraljestva.

Nicola Sturgeon, škotska premierka

“Po pogovoru z Borisom Johnsonom, ki stoji za vsemi blefi in hvalisanjem, gre za nevarno vlado,” je dejala škotska premierka.

“Menim, da želi brexit brez dogovora,” je dejala Sturgeonova po pogovoru v Edinburghu.

“Strategija obsojena na propad”

Johnsonova strategija glede brexita je namerno “zelo trda”, da bi bila “obsojena na propad,” je dejala in dodala, “da misli, da je za Škotsko izredno nevarna, pravzaprav za celotno Združeno kraljestvo”.

Boris Johnson pravi, da se želi z EU pogajati o boljšem sporazumu, kot je tisti, ki ga je sklenila njegova predhodnica Theresa May, vendar EU pravi, da novih pogajanj ne bo.

V prepričanju, da brexit “ponuja ogromno gospodarsko priložnost”, je novi britanski premier Johnson napovedal 332 milijonov evrov naložb v Škotsko, Wales in Severno Irsko. Po severu Anglije čez vikend je Škotska druga etapa njegove turneje, da bi poskušal dobiti podporo za svoj brexit in sporočil, da nimajo prav tisti, ki trdijo, da bi lahko Velika Britanija razpadla.

Drugi referendum o izstopu Škotske iz Velike Britanije

Škoti so na referendumu leta 2014 že glasovali za neodvisnost, ko so s 55 odstotki glasovali za to, da ostanejo v Veliki Britaniji, vendar je bilo to pred brexitom. Sturgeonova, vodja stranke SNP, ki se zavzema za škotsko neodvisnost, je pred kratkim opozorila, da bi lahko škotski parlament v prihodnjih mesecih izglasoval drugi referendum o izstopu Škotske iz Velike Britanije.

Predsednik vlade Republike Irske Leo Varadkar je opozoril, da bi brexit brez dogovora lahko spodbudil ponovno združitev Republike Irske s Severno Irsko, pokrajino v Veliki Britaniji.

Že v ponedeljek je irska republikanska stranka Sinn Fein Borisa Johnsona obtožila, da je “hudo žaljiv”do irskega premierja Varadkarja, ker z njim še ni vzpostavil stika, saj je v sredo prevzel funkcijo britanskega premierja.

To je “izjemno žaljivo, zlasti zaradi katastrofalnega vpliva, ki ga bo brexit imel na irskem otoku,” je dejala Michelle O’Neill, vodja Sinn Feina na Severnem Irskem. “Tukaj so ljudje glasovali, da ostanejo v EU, in njihove želje je treba spoštovati, ne pa jih pohoditi,” poroča nemška DPA.

Johnson je od prevzema funkcije predsednika vlade telefonsko govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Škotska premierka je napovedala, da bo nadaljevala s pripravami na drugi referendum o neodvisnosti Škotske od Združenega kraljestva.

COMMENTS

Wordpress (0)