Irski premier opozoril Borisa Johnsona pred odcepitvijo Severne Irske – TOPNEWS.si

Irski premier opozoril Borisa Johnsona pred odcepitvijo Severne Irske

Irski premier opozoril Borisa Johnsona pred odcepitvijo Severne Irske

V kolikor bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo brez sporazuma, kot je to napovedal novi britanski premier Boris Jonson, se bosta obe Irski združili, Združeno kraljestvo pa se bo znašlo v novih težavah, je sporočil irski premier Leo Varadkar.

Johnson je obljubil, da bo njegova država 31. oktobra zapustila EU z novim sporazumom ali brez dogovora. Napovedal je tudi odpravo “Backstopa” ali varnostne mreže, ki bi Republiki Irski, članici EU, omogočila, da je v carinski uniji s Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva. To je razjezilo številne v Dublinu.

“Brexit brez sporazuma bi lahko prizadel Britanijo, pa tudi Severno Irsko in Škotsko. To je problemom, s katerim se bo soočila. Cilj varnostne mreže je preprečiti vrnitev mejne kontrole med Republiko Irsko in Severno Irsko. Ljudje, ki bi jih lahko opisali kot zmerne nacionaliste ali zmerne katoličane, ki so bolj ali manj zadovoljni s statusom quo, bodo videli prednosti v združeni Irski. In vedno bolj boste videli liberalne protestnike, liberalne unioniste, kako se bodo začeli spraševati, kje se bolj počutijo doma. Ali v nacionalistični Veliki Britaniji, ki govori o morebitni ponovni vzpostavitvi smrtne kazni in takšnim stvarem, ali v skupni evropski hiši in na Irskem?” je dejal Varadkar.

S podpisom sporazuma “Veliki petek” leta 1988 so se končala tri desetletja pretresov na Severnem Irskem, kot je Varadkar uradno imenoval smrtonosno nasilje med nacionalističnimi (katoliškimi) republikanci – podporniki irske enotnosti in zvestimi unionisti (protestanti) – zagovorniki lojalnosti britanski kroni.

Irska se boji, da se bo v primeru izhoda Velike Britanije brez sporazuma z EU ponovno vzpostavila kopenska meja in nadzor med Severno Irsko in Republiko Irsko, kar bi lahko sprožilo ponovno pojavljanje nasilja.

Sicer pa Škoti zaradi napovedi brexita brez sporazuma že napovedujejo nov referendum o odcepitvi od Velike Britanije.

COMMENTS

Wordpress (0)