(VIDEO) Zoran Janković na slovesnosti ob Ruski kapelici zavzel Kučanovo pozicijo – Kdo vse je letos prišel pod Vršič in koga letos ni bilo med gosti? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zoran Janković na slovesnosti ob Ruski kapelici zavzel Kučanovo pozicijo – Kdo vse je letos prišel pod Vršič in koga letos ni bilo med gosti?

(VIDEO) Zoran Janković na slovesnosti ob Ruski kapelici zavzel Kučanovo pozicijo – Kdo vse je letos prišel pod Vršič in koga letos ni bilo med gosti?

Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici v spomin na marca 1916 tragično zasute ruske vojne ujetnike se je udeležil celotni slovenski politični vrh. Poleg predsednika države Boruta Pahorja, predsednik Državnega zbora Dejan Židan, ki je bil tudi slavnostni govornik in častni pokrovitelj prireditve, predsednik vlade Marjan Šarec, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ter ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Na slovesnost je prišlo tudi veliko visokih državnih uradnikov. Največ strankarskih politikov pa je bilo prav iz SD-ja.

Na slovesnosti pa letos ni bilo nekdanjega predsednika Milna Kučana, je pa toliko bolj izstopala prisotnost Zorana Jankoviča, ki je prevzel mesto Milana Kučana ob poti proti kapelici. Tudi Milan Kučan nikoli ne pride na častno tribuno, ampak običajno zavzame mesto na sredi poti do kapelice od ceste na Vršič, ki je pod častno tribuno desno na poti proti kapelici. Čeprav Jankovič ni bil na častni tribuni, pa je bila njegova pozicija zanimiva, saj se mu je bilo težko izogniti in zato se je rokoval skoraj s celotnim slovenskim političnim vrhom. Ter seveda visoki gostje iz Rusije.

Na častni tribuni je poleg visokih gostov iz Rusije tradicionalno tudi nekaj slovenskih gospodarstvenikov, med njimi direktor Krke Jože Colarič, Krka je bila tudi generalni pokrovitelj prireditve, direktor Rika Janez Škrabec, predstavniki Iskratela, ki veliko posluje z Rusijo. Na slovesnosti ob kapelici, postavljeni v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je med gradnjo ceste čez prelaz Vršič zasul snežni plaz, se je zbralo več kot tisoč ljudi. Prireditve, ki jo je organiziralo Društvo Slovenija – Rusija, se je udeležila tudi uradna delegacija Rusije in predstavniki ruske pravoslavne cerkve ter številni gospodarstveniki in politiki.

Osrednja pozornost je bila namenjena slavnostnemu govoru Dejana Židana, ki je med drugim dejal: “Ta skromna kapelica nosi neprecenljiv dar spomina, ki nas nemo, a vztrajno, že več kot sto let opominja in nosi neprecenljivo zgodovinsko sporočilo. Podarile so nam ga generacije pred nami, ki so se zavedale krhkosti in dragocenosti miru ter nesmiselnosti trpljenja vseh vojn. Je dar razumevanja in dar vedenja, da se iz njega učimo za boljšo prihodnost vseh. Ruska kapelica je postala več kot le kraj pietete, več kot le simbol globokega prijateljstva med ruskim in slovenskim narodom in njunimi ljudmi. Postala je del naše moralne in civilizacijske zaveze, da tej in prihodnjim generacijam zagotovimo mirno in varno življenje. Pričevala je v času, ko je povojni svet utrdil zavezanost k spoštovanju človekovih pravic, razumevanju svobode, enakopravnosti in pravičnosti, ko smo presegli delitve med narodi in na najvišje mesto postavili dostojanstvo, vrednost človeka in njegovo blaginjo,” je med drugim dejal Dejan Židan.

Danes se svet spreminja z nepredstavljivo hitrostjo in soočeni smo z mnogimi neznankami za prihodnost, je opozoril Židan in dodal: “Transnacionalni pojavi vplivajo na dinamiko konfliktov v svetu in predstavljajo naraščajoče neposredno breme za celotno mednarodno skupnost, od nas pa terjajo vedno nove odgovore in usklajeno ukrepanje.”

Prepričan je, da si v mednarodni politiki ne moremo več privoščiti razdiralnih vzorcev in da je v prelomnem trenutku, v katerem živimo, potreben pogum, da se spoprimemo s pravo naravo problemov, namesto da jih prelagamo in s tem poglabljamo. Židan verjame, da je zahtevne cilje, ki so v dobrobit širše skupnosti, mogoče uresničiti ob dialogu in odgovornem ravnanju.

Verjame, da multilateralni okviri, ob utrjevanju njihove legitimnosti, kredibilnosti in učinkovitosti, še vseeno odražajo potrebe sodobne mednarodne skupnosti. Tudi partnerstvo med Slovenijo in Rusijo, ki je danes še posebej dragoceno, temelji na želji po večdimenzionalnem razumevanju trgovinskih, varnostnih, razvojnih in drugih politik, je poudaril Židan.

Rusko delegacijo je vodil minister za digitalni razvoj, komunikacije in medije Konstantin Noskov, ki je v nagovoru poudaril pomen ohranjanja Ruske kapelice in novega spomenika v Moskvi vsem Slovencem, ki so padli v Prvi in Drugi svetovni vojni.

“Ruska kapelica pod Vršičem je temelj našega skupnega spomina, ki so ga več desetletij ohranjali naši predhodniki. Iz spoštovanja do njih in za naše zanamce moramo še naprej skrbno ohranjati ta spomin na naše prednike in ne pustiti, da ga očrnijo. Iskreno sem hvaležen vsem, ki vlagajo napore za ohranitev Ruske kapelice. Globoko se za to zahvaljujem predsedniku Slovenije, slovenskemu vodstvu in vodstvu regij, Društvu Slovenija – Rusija, Kranjskogorcem, skratka vsem, ki ste prispevali k temu. Ne samo, da vidim vaša realna dejanja, ki vodijo k ohranitvi tega simbola našega skupnega spomina. Čutim ta topel, iskren odnos, ki ga gojite do vseh Rusov, pripadnikov naše države in verjemite, da so ta čustva vzajemna. Že kmalu bomo dobili še en simbol prijateljstva med našima narodoma. Sprejeta je bila namreč odločitev, da bo v Moskvi postavljen spomenik vsem Slovencem, ki so umrli na ruskih tleh v času Prve in Druge svetovne vojne. Ta spomenik bo postavljen v Parku zmage, kamor prihaja na milijone Rusov in tudi drugih, da bi se spomnili naukov Prve in Druge svetovne vojne. Naš skupni zgodovinski spomin je jamstvo za ohranitev miru, in to ne le na evropski celini, ampak v vsem svetu.”

Po slovesnosti je bil tradicionalni sprejem v hotelu Larix v Kranjski gori ter kasneje pogostitev v šotoru za vse udeležence slovesnosti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)