(VIDEO) Nestrankarska kandidatura Janeza Lenarčiča za evrokomisarja je “isto kot, da pijemo kavo brez kofeina ali naročimo vino brez alkohola” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nestrankarska kandidatura Janeza Lenarčiča za evrokomisarja je “isto kot, da pijemo kavo brez kofeina ali naročimo vino brez alkohola”

(VIDEO) Nestrankarska kandidatura Janeza Lenarčiča za evrokomisarja je “isto kot, da pijemo kavo brez kofeina ali naročimo vino brez alkohola”

Po živahni sicer klišejski razpravi na predstavitvi kandidata za evropskega komisarja Janeza Lenarčiča pa je bilo mogoče slišati tudi nekaj “cvetk” predvsem na račun nestrankarske kandidature oziroma o apolitičnosti kandidata. Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je ob odločitvi za kandidaturo Lenarčiča dejal, “da je najbolj pošteno, da ne damo strankarskega kandidata, ampak strokovnega” in da, “če je človek sposoben, se tudi politike hitro nauči”, je potrditev Lenarčiča komentiral na Twitterju: “Veseli me, da je parlamentarni odbor za Evropske zadeve podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za komisarja. Zagotovo je to dobra popotnica in dobra odločitev za Slovenijo. Srečno!”

Nekateri člani parlamentarnega odbora predvsem iz vrst SMC in SD kot tudi iz SDS, pa niso bili tako navdušeni nad domnevno apolitičnostjo kandidata, ki bo, kot je sam povedal, sodeloval s politično skupino Alde. Janez Lenarčič o pomislekih glede primanjkljajev v njegovi političnosti, ki mu jih očitajo tako v koaliciji kot opoziciji, ne razmišlja kot o nečem a priori dobrem ali slabem, prav tako tudi o strokovnosti. “Zavedam se, da če bi v vladni koaliciji prevladovala ena stranka, bi bila verjetno drugačna,” je povedal Lenarčič, ki ni v nobeni stranki in se vanjo tudi ne namerava vključiti. Se pa namerava udeleževati srečanj politične skupine, ki se jih bo udeleževal tudi slovenski predsednik vlade. Gre za koristi, saj se na tak način tudi organizira. “Samoizločitev bi bila škodljiva za interese Slovenije,” je odgovoril Lenarčič, ki se bo tako kot Marjan Šarec udeleževal srečanj skupine Prenovimo Evropo, nekdanje Alde. Se je pa diplomatsko izogibal imenu Prenovimo Evropo kot tudi Marjan Šarec, iz česar ne gre izključiti, da bi lahko ob morebitni menjavi vlade zamenjal politično skupino.

Gregor Perič: “V zadnjih dnevih smo veliko brali in glede na to, da je poletje je to ena zelo vročih tematik in verjamem, da si marsikdo o tem procesu tudi marsikaj misli, ima izdelano tako ali drugačno mnenje, ampak moram s pričo razprave, ki sem jo danes poslušal predvsem izpostaviti nekaj, kar nisem pričakoval, da bi moral izpostaviti. Vseskozi poudarjamo oziroma izpostavljamo to dilemo ta antagonizem med političnim oziroma apolitičnim oziroma med strankarskim, nestrankarskim, med strankarskimi kandidati med nestrankarskimi kandidati. Marsikdo tudi uporabi neke dikcije oziroma nekako pojasnjuje kot češ, da moramo depolitizirati politiko kot tako. Bom zelo konkretno povedal. Isto kot, da potem pijemo kavo brez kofeina ali, da nekdo naroči vino brez alkohola. Jaz si predstavljam politiko kot neko področje, ki sprejema predvsem odločitve”.

Danijel Krivec (PS SDS): “Moram reči, da sem bil vesel razprave kolega Periča glede političnosti, apolitičnosti kandidatov in tako naprej. In tudi odgovor kandidata v tej smeri je bil dokaj jasen in se s tem strinjam. Dejstvo je, da v parlamentu smo na osnovi političnih opredelitev, enako tudi v evropskem parlamentu in to sprenevedanje o neki kvazi nevtralnosti, mislim, da nima mesta. Zato imamo parlamente, zato imamo demokracijo in vsak ima nek svoj pogled, nazor in s tem se nimamo kaj slepiti.

Druga stvar, ki je, na katero bi rad opozoril zaradi predhodnih izkušenj iz tega področja, vsi se strinjamo, da je kandidat sposoben, da ima izkušnje z birokracijo tako evropsko, kot verjetno kakšno drugo, da je na tem področju suveren, tudi na zunanji politiki in tako naprej, dejstvo pa je, da vseeno manjkajo neke politične izkušnje. Zdaj, kakorkoli vzamemo ta politični diskurz. Imeli smo v preteklosti kar nekaj dobrih uradnikov, ki so na koncu prevzeli tudi zelo odgovorna mesta, pa se na tistih mestih na žalost kasneje niso izkazali. Ker eno je biti, ne bom rekel, druga liga v smislu pomanjševanja, ampak nekdo, ki je drugi človek v nekem uradu oziroma, ki ne sprejema odločitev, kasneje pa pride na funkcijo, kjer mora on sprejemati odločitve za druge. In v teh primerih se je do sedaj pokazalo, da to ni vedno uspeh. Jaz verjamem in upam tudi, da gospod Lenarčič to dosedanjo, na žalost kar v precej primerih uveljavljeno prakso, da to ni enoznačno demantiral in da bo tudi na tej funkciji, ki jo sedaj prevzema ravno tako suveren, kot je bil na tem nižjem uradniškem delu, ni pa to sigurno. Tako, da to bomo videli po kakšnem letu predsedovanja oziroma po kakšnem letu funkcije komisarja, če bo seveda potrjen.

Nekaj odgovorov sem že dobil, želel sem ravno to vprašati, v kateri skupini bo deloval in dobili smo odgovor, da bo verjetno v veliki meri znotraj politične skupine Alde sodeloval pri teh pogovorih, bi ga vprašal se mu ne zdi smiselno, da tudi v okviru EPP ali kakšne druge politične skupine ne sodeluje bolj, z neko večjo prisotnostjo oziroma z nekim večjim angažmajem”.

Marko Koprivc (PS SD): Žal smo bili Socialni demokrati razočarani tudi nad načinom, poudarjam, načinom izbora našega kandidata za komisarja. Namreč predsednik Vlade se je tako rekoč sam, kljub temu, da je obljubljal neke pogovore in dogovore, odločil za kandidata, ki danes sedi tukaj pred nami in jaz nikakor ne oporekam vaši strokovnosti vaših zelo prepotrebnih izkušenj, ki ste si jih nabirali na dosedanjih delovnih mestih in sem tudi prepričan, da boste marsikateremu izzivu kot komisar kos. Je pa ta dilema, ali veste, o čemer je bilo že veliko govora danes, politično, nepolitično, nekoliko iz trte zvita, namreč, dejstvo je, da v Sloveniji vlada ta, tako imenovani, model demokracije, liberalne demokracije, kjer različni koncepti na volitvah med seboj tekmujejo, pluralizem in težko je, moderno je sicer že vsaj 10 let se ves čas govori o tem, kako mora politika postati nepolitična, ampak jaz mislim, da je to nemogoče, na nek način je to zavajanje. Ključno bi bilo, da bi politiki na nek način prepričali ljudi, da delamo tisto pravo, kajne? Ne pa obratno.

Tako da… nikakor pa ni izključujoče, da je nekdo, ki je političen, politik, tudi lahko zelo strokoven in kompetenten. Na nek način ste med vrsticami tudi povedali, da se boste udeleževali razgovorov oziroma sestankov na nivoju skupine ALDE, se pravi, liberalne stranke na nivoju Evropske unije, kar, kot pravim, ni nič narobe, ampak, težko pa govorimo o tem, da je komisar lahko ne politik, ker komisarstvo je visoka politična funkcija, najvišja politična funkcija v Evropski uniji, poleg predsednika komisije.

Matej Tašner Vatovec Levica : “Mislim, da je z vsem spoštovanjem gospod Lenarčič tudi na neki način simptom tega kaj je Lista Marjana Šarca. V bistvu po eni strani bi lahko rekli, da bi čez kakšen dan bil na taboru Lepeni ali pa kakšen dan prej na pikniku v Šmarcu in to je tisto, kar je problematično. Jaz ne pristajam na to, da obstaja neka te neideološka pozicija, ki lahko pokrije vse aspekte političnega spektra oziroma obstaja ta pozicija in to je pač ta nova oblika evrobirokrata ali pa človeka, ki zelo vešče govori bruseljski novorek in temu mislim, da smo bili danes konkretno priča”.

COMMENTS

Wordpress (0)