(VIDEO) Zakaj je Zmago Jelinčič pihal na dušo Marjanu Šarcu, da je pri imenovanju Janeza Lenarčiča “imel jajca in je naredil pravo potezo in tu mu gre vsa čast” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Zmago Jelinčič pihal na dušo Marjanu Šarcu, da je pri imenovanju Janeza Lenarčiča “imel jajca in je naredil pravo potezo in tu mu gre vsa čast”

(VIDEO) Zakaj je Zmago Jelinčič pihal na dušo Marjanu Šarcu, da je pri imenovanju Janeza Lenarčiča “imel jajca in je naredil pravo potezo in tu mu gre vsa čast”

Predstavitev kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Lenarčiča pred parlamentarnim odborom za zadeve EU je sicer minila brez velikih presenečenj. Odbor je z osmimi glasovi za in dvema proti podprl njegovo kandidaturo.

Proti kandidaturi Lenarčiča sta danes glasovala Matej Tašner Vatovec (Levica) in Meira Hot (SD), Marko Koprivc iz SD pa se je pritožil nad delovanjem glasovalne naprave, a ker je to storil po izteku glasovanja, odbor ni ponovil glasovanja. Poslanci SDS se niso opredelili. Je pa presenetljivo, da je že na začetku seje Lenarčičevo kandidaturo podprl Zmago Jelinčič, ki ni mogel prehvaliti imenitne izbire predsednika vlade Marjana Šarca, ki mu je z Lenarčičem, kot je dejal Jelinčič, uspel zadetek v črno.

Zmago Jelinčič: “Jaz mislim, da je premierju Šarcu uspel zadetek v črno s kandidatom, ki ga danes imamo pred seboj. Zagotovo gre pri gospodu Lenarčiču za enega boljših, če ne najboljšega slovenskega diplomata. Konec koncev to dokazujeta tudi visoko tako francosko kot poljsko odlikovanje, kar ni kar tako. Mislim, da je to človek, ki ima dobre zveze povsod. Osebno bi rekel, da je gospod včasih malce strog, zadrt in nepristopen, vendar je to tudi znak, da gre za človeka, ki je usposobljen, ki ima odnos do okolice, in ki si ne pusti priti blizu, če je njegovo mnenje drugačno, razen, če so tu argumenti, ki ga prepričajo. Zagotovo ima on vse tiste tri pogoje, to je usposobljenost – tu sploh ni nobenega dvoma – pri zavzetosti za Evropo bom jaz upal na zavzetost predvsem za Slovenijo. Konec koncev, sedanja dva naša komisarja nista imela tega čuta za Slovenijo in sta se v bistvu prekladala iz kota v kot in od njiju nismo imeli nobene, prav nobene koristi, za razliko recimo od sosednje Hrvaške, ki si je obilno postregla z evropske mize. Pri neodvisnosti bi rekel to, da sem vesel, da je gospod Šarec izbral gospoda Lenarčiča, konec koncev je preskočil te politične hece in politična prerivanja, ki so v Sloveniji zelo običajna, in ki v bistvu zavirajo razvoj Slovenije. V Sloveniji je skrajni čas, da smo šli čez te zadeve, in v bistvu je Šarec prvi, ki mu je to uspelo. Temu bi rekli, imel je jajca in je naredil pravo potezo, in tu mu gre vsa čast.”

Zmago Jelnčič tudi po seji ni skoparil s komplimenti na račun Lenarčiča in Šarca: ” Mislim, da je ta pravi, še posebej pa, če pogledamo, da sta želeli stranka Bratuškove in Cerarja predlagati moškega in ženskega kandidata, “verjetno istega spola”. Tako, da vse kaže, da gre za politične razprtije, ki jih je Šarec presegel… Kar se SNS tiče je pravzaprav 99 odstotkov slovenskih politikov preblagih, brezjajčnih in pa kompromisarskih. Vendar pa mislim, da je od vseh možnih kandidatov gospod Lenarčič najbližji naši usmeritvi.

Skrivnost Jelinčičeve velike podpore je sicer v prijateljevanju z očetom Janeza Lenarčiča, nekdanjim poslancem Andrejem Lenarčičem. Njegov oče Andrej Lenarčič je bil na volitvah leta 1992 izvoljen za poslanca na listi Jelinčičeve SNS, nato pa je po razkolu, ki je nastal zaradi Jelinčičeve podpore Janezu Drnovšku, zapustil stranko in (p)ostal samostojni poslanec, sicer pa velja tudi za rednega bralca Demokracije, ki se rad odzove tudi s kakšnim pismom. Lenarčič je bil v igri za komisarski položaj že leta 2014, vendar je Cerarjeva vlada nato predlagala Violeto Bulc, ki je v tej vladi zelo kratek čas kot ministrica vodila resor za kohezijo in strateške projekte. Tudi takrat so koalicijske partnerice negodovale zaradi predloga in enostranske odločitve vladajoče SMC, vendar so jo na koncu vseeno podprle, Bulčevo pa je v vladi nasledila manj izpostavljena Alenka Smrkolj.

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je z nekdanjim poslancem SNS Andrejem Lenarčičem leta 2018 v Ljubljani na sedežu Slovenske nacionalne stranke predstavil knjigo o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško z naslovom Final award ali Final reward za Hrvate (Končna razsodba ali končna nagrada za Hrvate).

COMMENTS

Wordpress (0)