Vodilna kandidatka evropskih Zelenih: “Plenković je sam uvrstil svoje ime na seznam za šefa Evropske komisije” – TOPNEWS.si

Vodilna kandidatka evropskih Zelenih: “Plenković je sam uvrstil svoje ime na seznam za šefa Evropske komisije”

Vodilna kandidatka evropskih Zelenih: “Plenković je sam uvrstil svoje ime na seznam za šefa Evropske komisije”

Špicenkandidatka evropskih Zelenih Ska Keller je v intervjuju za Nacional pojasnila obnašanje hrvaškega predsednika vlade kot pogajalca v imenu Evropske ljudske stranke, izbor za vodstvo in perspektive Evropske komisije.

“Morda ni bil tako opazen, toda kar me je presenetilo, je bilo, da je svoje ime uvrstil na seznam. To ni bil le njegov problem, temveč je podobno storil tudi belgijski premier Charles Michel, ki je bil nazadnje izvoljen za predsednika Evropskega sveta,” je odgovorila Ska Keller na vprašanje o pogajanjih za funkcije v evropskih institucijah.

Dodala je, da to zares ni običajno in da misli, da je bilo precej šokantno in da ni v redu, da se ljudje pogajajo v svojem imenu. Ta pristop šteje za nesprejemljiv.

Skupaj s skrajno desnico

Kljub dejstvu, da so nasprotovali izbiri Ursule von der Leyen in se tako znašli v isti skupini s skrajno desnico, evroskeptiki in nacionalisti, Kellerjeva meni, da še naprej ostajajo njihovi največji nasprotniki.

“Mislim, da smo se vsa ta leta najjasnejše ograjevali pred skrajno desnico in obsojali njihovo politiko, s katero se ne strinjamo, toda dejstvo, da skrajna desnica ni glasovala za Von der Leynovo, ne bi moglo biti edini argument za spremembo našega razmišljanja. To nikakor ne pomeni, da se z ekstremisti v čemerkoli strinjamo,” pravi Kellerjeva.

Dodaja, da so Zeleni proevropsko usmerjena stranka in da v takem okolju nihče ne more dvomiti v njihovo jasno stališče. Vendar pa opozarja, da nihče ne more pričakovati, da bodo glasovali tako, kot želijo druge proevropske stranke le zato, ker so proevropska stranka.

“S podporo številnih volivcev, ki smo jo prejeli na zadnjih nekaj volitvah, smo zavezani pozivati k temeljnim spremembam, reševanju planeta pred podnebnimi spremembami, uveljavljanju vladavine prava, človeškemu reševanju življenj beguncev na morju in vztrajanju na socialno občutljivi Evropi. Ne verjamemo, da se bo Ursula von der Leyen, ki je zdaj izvoljena za predsednico Evropske komisije, resnično borila za te vrednote, za katere smo dobili mandat svojih volivcev, zato nismo glasovali za njo, “je za Nacional zaključila Ska Keller.

COMMENTS

Wordpress (0)