(VIDEO) Janša v Lepeni ob analizi rezultatov super volilnega leta citiral grškega filozofa Platona – “Moramo pa se še krepiti, moramo še rasti in naša deseta zmaga bo dovolj velika, da bo šlo Sloveniji bolje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša v Lepeni ob analizi rezultatov super volilnega leta citiral grškega filozofa Platona – “Moramo pa se še krepiti, moramo še rasti in naša deseta zmaga bo dovolj velika, da bo šlo Sloveniji bolje”

(VIDEO) Janša v Lepeni ob analizi rezultatov super volilnega leta citiral grškega filozofa Platona – “Moramo pa se še krepiti, moramo še rasti in naša deseta zmaga bo dovolj velika, da bo šlo Sloveniji bolje”

Platon je dejal: “Tisti, ki se zmrduje nad politiko, tisti, ki se ignorantsko obnaša do skupnih stvari, do politike, do upravljanja javnih zadev, je obsojen na to, da mu bodo na koncu vladali tisti, ki so dvakrat manj sposobni od njega. Kot da bi Platon pred tisoč leti govoril o Sloveniji”.

Janez Janša je v slavnostnem govoru na tradicionalnem letnem srečanju odborov SDS v Bovcu zbrane na bovškem letališču spomnil na trojno zmago SDS v zadnjem letu.

“Ko smo se lani tukaj zbrali, je bilo to nekaj tednov po državnozborskih volitvah. Takrat smo rekli, ene volitve so za nami, zmagali smo, nas pa čakajo še dvoje v manj kot enem letu in tudi te so prišle, lokalne in evropske pred kratkim, in v roku enega leta smo šli slovenski volivci trikrat na volitve. Mislim, da takšne gostote odločanja doslej v samostojni Sloveniji še nismo imeli…

Seveda pa v normalni demokraciji je tako, da odgovornost oziroma vlado običajno prevzame tisti, ki zmaga na volitvah in tisti, ki dobi najvišje zaupanje ljudi. Slovenija še ni tam, to vemo. Od teh treh zmag, se pravi, zmage na parlamentarnih volitvah, lokalnih in evropskih volitvah, edino za lokalne volitve lahko rečemo, da naši rezultati v večini slovenskih občin, kjer smo bili dobri, so pripeljali k temu, da tam tudi soodločamo. V kakšnih dveh tretjinah slovenskih občin je SDS del tistih sil v občinskih ali mestnih svetih, ki odloča o hitrejšem ali boljšem razvoju kraja, občin in mest. In vidi se tudi razlika med tistimi kraji in občinami, kjer je SDS zraven in lahko neposredno prispeva s trudom in idejami svojih članov in tistimi, kjer se vodi politika izključevanja.

“Žal je bilo drugače po parlamentarnih volitvah. Vlado so sestavili poraženci. Manj poslancev je kakšna stranka v koaliciji dobila, več ministrov je potem zahtevala. Danes imamo neko vlado, ki navzven trdi zase, da je dobila večinsko podporo ljudi, hkrati pa pravijo, da so manjšinska vlada. Gre za neko posebno situacijo, kakršne ni nikjer drugod po svetu. V Evropski uniji, kjer je Slovenija članica, je 10 ali celo 11 držav, kjer imajo manjšinsko vlado, ampak povsod manjšinsko vlado vodi stranka, ki je zmagala, ne pa stranka, ki je volitve izgubila. Tako da smo tudi po tem neka posebnost ne ravno s pozitivnega konca, ko nas ocenjujejo, a tam pač smo”.

Janša se je sicer dotaknil tudi dogajanja na evropskem političnem parketu. V EU se karte mešajo na novo, Slovenija po oceni Janše spet kaže premajhno ambicioznost, saj da nas kot resnega igralca praktično ni na evropskem zemljevidu.

“Tudi po evropskih volitvah se zgodba ponavlja. Naša skupna lista s SLS je prepričljivo zmagala na teh volitvah, ekipo evropske komisije pa sestavljajo tisti, ki so volitve izgubili, in to prepričljivo. So seveda tudi druge države članice Evropske unije, kjer so težave s takšnimi kadrovanji, ampak takšne neambicioznosti, kot jo kaže Slovenija sedaj že tretjič z delegiranjem svojih ljudi v evropske institucije, ki bodo v veliki meri odločale o naši prihodnosti, pa težko najdemo kjerkoli drugod. To so, spoštovani, zapravljene priložnosti. Od tega, ali imaš neko težo v evropskih institucijah so odvisne investicije, projekti, naklonjenosti v različnih, ne bom rekel sporih, ampak situacijah, kjer potrebuješ podporo drugih, a če te ni na političnem zemljevidu in če nimaš neke teže, potem ne moreš pričakovati, da te bodo cenili, spoštovali in tudi upoštevali. Mi tega nimamo, kar nam EU garantira. Naprej ne pridemo.

V Bruslju ostaja neporabljenih več kot 2 milijardi evropskih sredstev. Danes ste prišli sem po različnih cestah, dobrih in slabih. Tisti, ki ste se v Bovec pripeljali po slabih cestah in boste tudi nazaj domov šli po takšnih, vedite, da to ni zato, ker ne bi bilo denarja, ampak, ker imamo vlado, ki tega denarja ne zna porabiti. Denarja, ki je naš in nam je na razpolago. Namesto tega se celotna vlada ukvarja s tem, kako onemogočiti nekaj 100 otrokom, ki hodijo v osnovno šolo, enak položaj, gre pa za 300.000 evrov na leto in predlagajo referendume, kršijo ustavo, pišejo zakone, ki so neustavni … Da pa bi se pobrigali za tisto, kar je prva naloga vsake vlade, se pravi, delo za skupno dobro, izkoriščanje možnosti, ki jih država ima doma in v Evropi, to je pa deveta skrb.

Tudi sedaj, ko se je izbiralo kandidata za evropsko komisijo, menim, da so predvsem gledali, da se tja pošlje nekoga, ki doma ne bi nikogar ogrozil, in ne glede ali bo v Evropi za Slovenijo karkoli dosegel…

Čas ki je pred nami, je čas tlakovanja poti za našo deseto zmago.

Mislim, da se je nekdo ustrašil, da bom sedaj cel program povedal, kako zmagati desetič. Brez skrbi. Eno stvar pa bi vendarle položil nam vsem skupaj na srce. V našo deseto zmago ne dvomim, potrebujemo pa veliko zmago. Velikost te zmage pa bo v veliki meri odvisna od tega, ali bodo dobri ljudje šli na volitve. Ker stanje, kakršno imamo v Sloveniji in tega ne boste slišali prvič, ampak bomo ponavljali, stanje je takšno zaradi tega, ker dobri ljudje ne gredo volit in izvolijo slabo vlado, s tem, ko ne gredo na volitve.

Že pred tisočletji, ko se je še govorilo o starogrški demokraciji, o demokraciji grških mest in polisov, je grški filozof Platon dejal: tisti, ki se zmrduje nad politiko, tisti, ki se ignorantsko obnaša do skupnih stvari, do politike, do upravljanja javnih zadev, je obsojen na to, da mu bodo na koncu vladali tisti, ki so dvakrat manj sposobni od njega. Kot da bi Platon pred tisoč leti govoril o Sloveniji. Vsi v svojih okoljih srečujte ljudi, za katere veste, da so sposobni, veste, da so uspešni, da so marsikaj dosegli v življenju, veste pa tudi, da niso šli volit. Veste tudi, da imajo veliko povedati o tem, kaj vse je narobe. Te moramo nagovoriti zato, da tlakujemo pot do naše desete volilne zmage, ki mora biti velika, zato da bo prihodnost Slovenije takšna, v kateri bomo izkoristili priložnosti, ki se ponujajo doma in po svetu.

Ker danes se to zaenkrat ne dogaja. Zato imamo še ogromno problemov, ki bi že lahko bili rešeni, imamo vrsto področij, s katerimi upravljajo ljudje, ki tega niso sposobni, ker so tam zato, ker mislijo, da so prvorazredni, ali pa, ker so njihovi starši prvorazredni in mislijo, da jim samo po sebi nekaj pripada. Državo jemljejo kot plen in priložnosti gredo mimo in neizkoriščen ostaja celo denar, ki je tudi naš in ki leži v bruseljskih blagajnah.

To je cilj, da presežemo to stanje, ki ga imamo. Slovenski demokrati zato delamo že več kot tri desetletja. Hvala vsem, ki pri tem sodelujete, od enega do trideset let…Prej sem srečal tudi nekaj povsem svežih članov in članic, in vas še posebej pozdravljam. Vi ste tisti, na katere polagamo velike upe, kar se prihodnosti tiče. Moramo pa se še krepiti, moramo še rasti in naša deseta zmaga bo dovolj velika, da bo šlo Sloveniji bolje.

Tradicionalno srečanje odborov SDS v Bovcu

Tradicionalno srečanje odborov SDS, Bovec

Objavil/a SDS – Slovenska demokratska stranka dne Sobota, 20. julij 2019

COMMENTS

Wordpress (0)