Trump ponovno zgrozil svetovno javnost: Socialna omrežja so se vnela po njegovem srečanju z Nadio Murad, nekdanjo ujetnico ISISa in prejemnico Nobelove nagrade – TOPNEWS.si

Trump ponovno zgrozil svetovno javnost: Socialna omrežja so se vnela po njegovem srečanju z Nadio Murad, nekdanjo ujetnico ISISa in prejemnico Nobelove nagrade

Trump ponovno zgrozil svetovno javnost: Socialna omrežja so se vnela po njegovem srečanju z Nadio Murad, nekdanjo ujetnico ISISa in prejemnico Nobelove nagrade

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je sprožil burne odzive na socialnih omrežjih zaradi svojih vprašanj med pogovorom z dobitnico Nobelove nagrade za mir, iraško aktivistko Nadio Murad.

Medtem ko je Nadia Murad govorila o ubitih starših, je Trump vprašal: “Kje so zdaj?” posnetek njunega kratkega pogovora je kmalu postal viralen.

Nadia Murad je preživela spolno suženjstvo Islamske države.

Islamski skrajneži so jo mučili in jo posiljevali, potem ko je uspela pobegniti iz ujetništva, je postala obraz kampanje za osvoboditev Jezidov.

Jezidska ženska z otrokom v ujetništvu

Muradova je v svojem nagovoru Trumpu dejala, da kljub temu, da je ISIS odšel iz Iraka, kurdske in iraške oblasti v Iraku še vedno vedno vodijo boj za nadzor nad območjem, kjer so živeli Jezidi, in ga pozvala, naj posreduje.

“Danes lahko vi rešite naš problem. Zdaj tam ni ID-ja, vendar se ne moremo vrniti nazaj, ker se kurdske in iraške oblasti borijo med seboj, kdo bo nadzoroval območje, kjer živim. In mi se ne moremo vrniti, če ne moremo zaščititi našega dostojanstva, naših družin. je dejala Muradova.

“Toda ID je odšel,” je na kratko odvrnil Trump.

Muradova mu je povedala, da so džihadisti ubili njeno mamo in šest bratov.

Trump je nato vprašal: “Kje pa so zdaj?” Muradova je odgovorila: “Ubili so jih. Nahajajo se v množičnih grobnicah v Sinjarju”.

Toda to ni bilo vse. Trump je vprašal prejemnico Nobelove nagrade: “In zakaj ste prejeli Nobelovo nagrado?”

Odgovorila je: “Potem ko se je vse to zgodilo, nisem obupala. Poskrbela sem, da se vsi zavedajo, da je ID posilil na tisoče jezidskih žensk.” To je bil prvič, da je ženska odšla iz Iraka in spregovorila o tem, kaj se je zgodilo.

Nato se je Trump začudil: “Res? To je prvič?”

“To je prvič,” je odgovorila Muradova.

“Torej si pobegnila?” je dejal Trump.

Muradova je odgovorila: “Da, vendar še vedno nimam svobode, ker na sodišče niso postavili še nobenega člana Islamske države”, je odgovorila Muradova.

COMMENTS

Wordpress (0)