(VIDEO) Razburljivo življenje nove predsednice Evropske komisije: Doktorica ginekologije ima 7 otrok, študirala je pod lažnim imenom, je članica “tajne” skupine, tožili so jo zaradi plagiatorstva! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Razburljivo življenje nove predsednice Evropske komisije: Doktorica ginekologije ima 7 otrok, študirala je pod lažnim imenom, je članica “tajne” skupine, tožili so jo zaradi plagiatorstva!

(VIDEO) Razburljivo življenje nove predsednice Evropske komisije: Doktorica ginekologije ima 7 otrok, študirala je pod lažnim imenom, je članica “tajne” skupine, tožili so jo zaradi plagiatorstva!

Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prva ženska na tem položaju, ima 60 let in prihaja iz vrst nemške konzervativne krščanske demokratične unije (CDU).

V političnih vodah je od leta 1990, nemški mediji pa so jo opisujejo kot tesno in “vedno zvesto” sodelavko kanclerke Angele Merkel. Von der Leyen se je rodila v Bruslju. Njen oče je bil nekoč predsednik vlade Spodnje Saške, Ursula von der Leyen pa je leta 2003 postala ministrica za socialne zadeve nemške države. V predsedstvo CDU vstopi leta 2004, leta 2010 pa postane namestnica Angele Merkel.

Ursula von der Leyen je veljala tudi za naslednico Angele Merkel na čelu CDU pre nenadnim vstopom v tekmo za mesto predsednice Evropske komisije. Omenjalo se jo je tudi kot možno kandidatko za naslednico generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga.

V kabinetu Angele Merkel je Usula von der Leyen od leta 2005, najprej kot zvezna ministrica za družino, nato pa za delo in socialne zadeve, leta 2013 pa je postala nemška obrambna ministrica in hkrati prva ženska na tem položaju.

Od leta 1977 do 1980 je študirala ekonomijo na prestižni fakulteti London School of Economics. V Londonu je zaradi strahu pred teroristično frakcijo Rdeče armade (RAF), ki je v tistih časih grozila nemškim politikom in članom njihovih družin, je študirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Po vrnitvi v Nemčijo je študirala medicino, doktorirala in kasneje opravila specializacijo na ginekologiji.

Leta 2015 so se pojavile obtožbe, da je Von der Leynova večino svojega doktorata prepisala, vendar je preiskava na Univerzi v Hannovru pokazala, da je njena doktorska naloga sicer imela napake, vendar pa lahko kljub temu obdrži doktorski naziv.

Analitiki so jo zaradi znanja treh najpomembnejših evropskih jezikov in izkušenj v Natu ocenili kot primerno za položaj vodje Evropske komisije.

Vendar pa nekateri kritiki materi sedmih otrok najbolj zamerijo, da se ni izkazala kot obrambna ministrica, učinek njenega ministrstva pa je bil ravno obraten, piše Politico.

“Von der Leynova je naša najšibkejša ministrica, vendar se zdi, da je to dovolj, da postane predsednica EK,” je v torek napisal nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz na svojem Twitter profilu, pri čemer je ugotovil, da gre za “zmago Orbana in ekipe”, ki je ustavila imenovanje Fransa Timmermansa, ker se “zavzema za vladavino prava”.

“Stanje Bundeswehra (nemških oboroženih sil) je katastrofalno. Celotna obrambna zmogljivost Zvezne republike trpi, kar je popolnoma neodgovorno,” je bil jasen Rupert Scholz, nekdanji obrambni minister v vladi kanclerja Helmuta Kohla.

“To je dobro za vojsko, da odhaja. Leta, v katerih je bila ministrica, so bila zares težka za oborožene sile,” je dejal neimenovani predstavnik CDU za Financial Times.

Omenjeni časnik še zapiše, da ji v Berlinu strankarski kolegi ne verjamejo, opozicija jo napada, mediji so polni negativnih naslovov o njej, pa tudi generali je ne marajo.

Zaskrbljujoče stanje oboroženih sil največje in najbogatejše države EU ni edina stvar, za katero bremenijo Von der Leynovo. V njenem ministrstvu poteka preiskava parlamentarne komisije v zvezi z morebitnim nepooblaščenim sklepanjem pogodb z zunanjimi svetovalci.

Domneva se namreč, da je ministrstvo zaobšlo pravila javnega naročanja in da je s podjetji, kot sta Accentur in McKinsey, sklenilo pogodbe v višini več milijonov evrov. Ključne priče v zadnjih dneh potrjujejo sum glede sistemske korupcije na ministrstvu.

Vendar pa se lahko Von der Leynova kljub vsem obtožbam pohvali tudi z zelo močnimi prijatelji. Poleg nemške kanclerke Angele Merkel je njen prijatelj tudi nekdanji finančni minister in sedanji predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble, s katerim se je enkrat tedensko sestajala na zajtrku, dokler ni Schoebble prišel na čelo Bundestaga. Merklova jo je zaščitila pred obtožbami in podprla njeno imenovanje za predsednico ES kot nagrado za njeno zvestobo.

Sicer pa je Von der Leynova tudi redna gostja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu in članica njegovega upravnega odbora in “tajne” skupine vplivnih Bilderberg.

COMMENTS

Wordpress (0)