Janša po potrditvi na vladi komentiral imenovanje Lenarčiča kot “dvojni strel v koleno Marjana Šarca” – TOPNEWS.si

Janša po potrditvi na vladi komentiral imenovanje Lenarčiča kot “dvojni strel v koleno Marjana Šarca”

Tonin: "Lenarčič dobra izbira"

Janša po potrditvi na vladi komentiral imenovanje Lenarčiča kot “dvojni strel v koleno Marjana Šarca”

Kandidat za evrokomisarja Janez Lenarčič ima ima za sabo bogato diplomatsko kariero, zadnja tri leta je kot veleposlanik zastopal slovenske interese v EU.

Lenarčič sicer ni član nobene politične stranke in verjetno od njega Marjan Šarec ni zahteval, da postane član LMŠ-ja. Kariero si je zgradil v diplomaciji in uradniškem aparatu. Bil je državni sekretar v dveh premierskih kabinetih (pri Antonu Ropu in Miru Cerarju) in v službi za evropske zadeve v času prve vlade Janeza Janše. Zadnja tri leta je kot veleposlanik zastopal slovenske interese v EU.

Med januarjem 2002 in avgustom 2003 ter med 1. majem 2006 in 30. junijem 2008 je bil državni sekretar Republike Slovenije v Službi Vlade Republike Slovenije za evropske zadeve. Za državnega sekretarja ga je imenovala tudi 12. vlada Republike Slovenije pod vodstvom Mira Cerarja, 17. julija 2019 ga je premier Marjan Šarec predlagal za evropskega komisarja.

Po burnem odzivu v koaliciji, kjer sicer niso komentirali Lenarčiča osebno, ampak način njegove izbire, je po oceni Janeza Janše, ki je zadevo komentiral na Twitterju “dvojni strel v koleno”.

“1. JL je sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih @sarecmarjan potreboval doma ob vodenju EU.”

“2. V EU brez teže. Poznate kak njegov predlog, idejo, zamisel? Vsaj članek na temo odprtih dilem EU?”

“Neambiciozno, po formuli: V Bruslju slina, doma steklina.”

Strankarski kolega Janeza Janše Branko Grims pa je “poročal direktno iz vladnega zakulisja”: “Edini kriterij za izbor je v resnici bil, da mora biti tako brezupno nekarizmatičen, da ja ne bi mogel ogroziti M. Šarca na napihnjenih anketah javnega mnenja…,” je na Twitterju zapisal Grims.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da je Lenarčič v danih okoliščinah dobra izbira in mu težko očitajo pomanjkljivo strokovno usposobljenost. “Ko so odnosi v koaliciji zelo napeti, se mi zdi ta predlog smiseln,” je dodal.

Dosedanji evropski komisarji so bili visoko na lestvicah javnega menja doma, čeprav nikomur ni popolnoma jasna formula, po kateri so jim namerili visoke ratinge, morda zgolj to, da so bili daleč od domačih zadev.

Janez Lenarčič se je včeraj pred današnjim imenovanjem na vladi obrnil na javnost s pisno izjavo, v kateri med drugim piše, da je biti predlagan za komisarskega kandidata iz Slovenije zanj izjemna čast in odgovornost hkrati.

“Izpostaviti velja, da ko bo vlada Republike Slovenije odločila o tem in se bo o njenem predlogu seznanil pristojni odbor državnega zbora RS, bo to šele začetek procesa imenovanja evropskega komisarja,” je poudaril Lenarčič v pisni izjavi za medije.

Če mu bo tovrstno zaupanje izkazala tudi slovenska vlada, se zaveda, da si bo moral najprej pridobiti zaupanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, nato pa še pristojnega odbora v Evropskem parlamentu.

“Tega se bom lotil s polno predanostjo in odgovornostjo do Slovenije, institucij EU, predvsem pa slovenskih in vseh ostalih evropskih državljank in državljanov,” je še izpostavil Lenarčič.

COMMENTS

Wordpress (0)