(VIDEO) Presenetljivo! SMC se ne želi združiti z LMŠ – Se bosta povezali stranka SMC in Desus? Erjavec potrdil pogovore z ministrom Zdravkom Počivalškom o povezovanju s stranko DeSUS – TOPNEWS.si

(VIDEO) Presenetljivo! SMC se ne želi združiti z LMŠ – Se bosta povezali stranka SMC in Desus? Erjavec potrdil pogovore z ministrom Zdravkom Počivalškom o povezovanju s stranko DeSUS

(VIDEO) Presenetljivo! SMC se ne želi združiti z LMŠ – Se bosta povezali stranka SMC in Desus? Erjavec potrdil pogovore z ministrom Zdravkom Počivalškom o povezovanju s stranko DeSUS

Intenzivno politično dodajanje se tudi pred parlamentarnimi počitnicami nadaljuje z veliko dinamiko. Tako sta se včeraj popoldne sestali vodstvi dveh koalicijskih strank, stranke Desus in SMC. Večje presenečenje, kot je napoved Karla Erjavca, da gre na izredni kongres in bo preveril, “kakšno zaupanje imam med članstvom kot predsednik stranke” in da bo še razmislil o ponovni kandidaturi, je informacija o pogovorih glede možne povezave med strankama SMC in Desus, ki jih je Karl Erjavec imel z ministrom Zdravkom Počivalškom.

Najprej pa o kongresu stranke Desus, ki bo 17. januarja prihodnje leto, medtem ko bo SMC imel izredni kongres že jeseni. “Odločitev je padla, da bomo imeli v stranki Desusu kongres 17. januarja. To bo programski, statutarni in pa tudi kadrovski kongres. Tako mislim, da je bila danes razprava zelo konstruktivna. Gre pa zlasti v smeri, da bi okrepili stranko Desus po tem, ko smo imeli državnozborske volitve, lokalne volitve in pa tudi evropske volitve.

Kar se tiče predlogov za kongres, moram reči, da se je o tem že govorilo po državnozborskih volitvah. Vi veste, da sem takrat ponudil svoj odstop, ki ga je svet stranke z veliko večino skoraj soglasno zavrnil. Zato tudi ni bilo potrebe, da bi že takrat imeli izredni kongres, ker smo se že potem odločili, da se bomo pripravili za lokalne in evropske volitve. Sedaj je to mimo in zato tudi ni nobenega razloga, da bi zavlačevali s kongresom, tako, da naslednje leto v januarju bomo imeli kongres.

Glede resnih namigov, da naj bi stranko prevzel Igor Šoltes, je Erjavec dejal: “Poglejte, to bo stvar odločitve kongresa in tudi moje odločitve, če se bom odločil, da ne bom kandidiral za kongres. Vendar, kot rečeno, v tem trenutku teh odgovorov nimam, ker je to vse preuranjeno”.

Na novinarsko vprašanje, ali je to odvisno od tega, če bo prej našel kakšno novo mesto, kjer se v kuloarjih Erjavca omenja kot možnega kandidata za evrokomisarja” ali od povezovanja stranke.

Poglejte, kar se tiče moje prihodnosti, jaz sem že v teh letih, da me to ne sme več skrbeti, tako, da to ni s tem povezano. Povezano je predvsem s tem, ali bo program, ki ga bomo modernizirali, in če bo ekipa, s katero si želim delati, imela to podporo, potem bom pač svoje delo nadaljeval tudi kot predsednik stranke Desus. Je pa res, da je preuranjeno govoriti v tem trenutku, kašna bo moja odločitev.

Čeprav je prvi poziv za združevanje liberalne opcije premier Marjan Šarec dal že ob prvi obletnici volitev v DZ, kjer je na družbenem omrežju Facebook ocenil, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje strank skupine Alde, pa očitno do resnih pogovorov oziroma konkretne pobude ni prišlo. Brez nič, pa se v politiki nič ne zgodi, je včeraj pred gostilno Livada, tradicionalno trdnjavo stranke Desus, novinarjem v neformalnem pogovoru dejal Karl Erjavec.

Očitno je, da je zamera zaradi LMŠ-ja, ki je pred evropskimi volitvami odslovil tako Cerarja kot Bratuškovo, velika, in da se predvsem SMC ne želi povezati oziroma združiti z LMŠ. Zato ni presenetljivo, da so se pogovori po “sodelovanju oziroma združevanju začeli med Desus-om in SMC-jem oziroma konkretno med Karlom Erjavcem in Zdravkom Počivalškom, saj je Cerar napovedal umik na jesenskem kongresu stranke.

Organe stranke je seznanil tudi s pobudami glede povezovanja strank Alde, ki so prišle med drugim od premierja in predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca. V Desus-u so odprti za politični dialog, je zatrdil Erjavec in dodal, da je za to prejel podporo organov stranke.

Kot je pojasnil Erjavec, sta se o možnosti tesnejšega sodelovanja strank SMC in DeSUS pogovarjala z ministrom za gospodarstvo iz vrst SMC Zdravkom Počivalškom. Izrazil je željo po tesnejšem sodelovanju, kar je Erjavec preverjal na organih svoje stranke. Vendar pa pri tem ni govora o združevanju strank, je poudaril.

“Ja, moram reči, da sem na izvršnem odboru in tudi na svetu stranke pač povedal, da obstajajo te pobude. Bil sem pa bolj konkreten, ko je šlo za pogovore z ministrom Počivalškom. Kot veste, midva sva imela določene pogovore o tem, da bi tesneje sodelovali. Nič pa ne, na kakšen način, kako, ker, kot veste, v Stranki modernega centra je predsednik stranke Miro Cerar, vendar je nekako videti, da bo tam prišlo do določenih sprememb in da si želijo nekateri povezovanja s stranko Desus.

Na vprašanje, kakšno je do tega stališče Desus-a, je Erjavec dejal, da so odprti za ta politični dialog. Tudi sem dobil podporo tako na vodstvu stranke kot na izvršnem odboru in tudi na svetu stranke. Tako, da mi smo odprti za vsak dialog.”

Tudi SMC se sicer jeseni odpravlja na kongres, predsednik stranke Miro Cerar pa je napovedal, da ne bo več kandidiral za nov mandat. Kot enega od možnih kandidatov za njegovega naslednika se omenja tudi Zdravka Počivalška.

COMMENTS

Wordpress (0)