Škandal! Britanski veleposlanik v ZDA v tajnih depešah “pljuval” po Trumpu: Je nesposoben, njegov konec bo ponižujoč! – TOPNEWS.si

Škandal! Britanski veleposlanik v ZDA v tajnih depešah “pljuval” po Trumpu: Je nesposoben, njegov konec bo ponižujoč!

Škandal! Britanski veleposlanik v ZDA v tajnih depešah “pljuval” po Trumpu: Je nesposoben, njegov konec bo ponižujoč!

Donald Trump in njegov kabinet sta nesposobna in disfunkcionalna, njuna politika do Irana pa je kaotična, je bila ocena britanskega veleposlanika v ZDA v diplomatskih depešah, ki jih je pošiljal v London, in do katerih se je dokopal britanski časnik Mail on Sunday.

Britanski veleposlanik Kim Darroch je v vrsti tajnih depeš in beležk, ki jih je poslal vladi v London, napisal: “Pravzaprav ocenjujemo, da sedanji kabinet ne bo postal bistveno bolj normalen, kot je; manj disfunkcionalen, manj nepredvidljiv, manj razdeljen v notranjih konfliktih, manj diplomatsko nespreten in nevešč,” naj bi zapisal Darroch v eni od depeš.

Britanski časopis navaja, da sta najbolj ostri epiteti, ki ju je britanski diplomat uporabil pri opisovanju ameriškega predsednika “nevaren” in “nesposoben”.

Večinoma so novice ameriških medijev o hudih notranjih spopadih in kaosu v Beli hiši točne, naj bi še zapisal Darroch.

V depeši, ki jo je britanski veleposlanik poslal v London 22. junija, kritizira Trumpovo politiko do Irana in jo oceni kot “nekoherentno” in “kaotično”.

Trditev ameriškega predsednika, da je preklical raketni napad na Iran, ker bi lahko umrlo 150 Irancev, “ni zelo verodostojna,” je zapisal britanski veleposlanik.

Britanski veleposlanik v ZDA Kim Darroch

“Verjetneje je, da se z idejo ni strinjal že od začetka, ker se boji, da bi se to očitno odstopanje od njegovih obljub iz volilne kampanje leta 2016 pojavilo leta v volilni kampanji leta 2020,” je zapisal Darroch.

Darroch je tudi ocenil, da bo predsednik Trump “padel” in doživel “ponižujoč konec”.

Britansko zunanje ministrstvo ni zavrnilo resničnosti vsebine depeš.

“Britanska javnost pričakuje, da bodo naši veleposlaniki ministrom pošiljali iskrene, neolepšane ocene politik v državah, v katere so bili poslani,” je povedala tiskovna predstavnica ministrstva.”

Njihova mnenja niso nujno tudi mnenja ministrov ali vlade,” je dodala.”

Plačujemo jih, da bodo iskreni,” je še poudarila.

“Naša ekipa v Washingtonu ima tesne vezi z Belo hišo in se bo nedvomno znala zoperstaviti takšnemu neodgovornemu vedenju,” je dejala tiskovna predstavnica britanskega zunanjega ministrstva v povezavi z morebitnimi posledicami pošiljanja depeš medijem.

Darroch spada med najbolj izkušene britanske diplomate, njegov trenutni mandat v ZDA se je začel že leta 2016, pred Trumpovo zmago na predsedniških volitvah.

London je v nedeljo napovedal, da bo začel preiskavo o tem, kako so novinarji prišli do diplomatskih depeš, v katerih je britanski veleposlanik v ZDA ocenil Donalda Trumpa kot “nesposobnega” in “disfunkcionalnega”.

“Začela se bo uradna preiskava glede uhajanja depeš,” je povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva, ki ni zanikala resničnosti spornih diplomatskih depeš.

Vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt se je, kot je navedeno v izjavi, distanciral od domnevnih ocen veleposlanika Kima Darrocha. “Zelo pomembno je povedati, da je veleposlanik opravil svoje delo, ali je podal poštena poročila in osebne misli o tem, kaj se dogaja v državi, kjer dela, ne pa mnenje britanske vlade ali mojega,” je dejal Hunt.

“Še naprej bomo mislili, da je ameriška administracija pod predsednikom Trumpom hkrati zelo učinkovita in najboljša prijateljica Združenega kraljestva na mednarodni sceni,” je nadaljeval Hunt, ki je obenem v kampanji za novega britanskega premiera, čigar ime bo znano 23. julija.

Trump o bežkah, ki so pricurljale v javnost

Na vprašanje o zapisih, ki jih je podal britanski veleposlanik, je ameriški predsednik odgovoril, da Kim Darroch “ne služi dobro Združenemu kraljestvu”. “Nismo prav veliki ljubitelji tega človeka,” je Trump dejal novinarjem.

Kot je v nedeljo poročal Mail on Sunday, je diplomat Kim Darroch v svojih zapisih in poročilih, poslanih v London, zatrdil, da bi lahko Trumpovo predsedstvo, ki ga ocenjuje za “nestabilno” in “nesposobno”, “neslavno končalo”.

Po poročanju Mail on Sunday, so depeše, ki so pricurljale v javnost, nastale v obdobju od začetka leta 2017 pa do danes.

COMMENTS

Wordpress (0)