Krenil po očetovih stopinjah: Kyriakos Mitsotakis bo danes prisegel in prevzel funkcijo predsednika grške vlade! – TOPNEWS.si

Krenil po očetovih stopinjah: Kyriakos Mitsotakis bo danes prisegel in prevzel funkcijo predsednika grške vlade!

Krenil po očetovih stopinjah: Kyriakos Mitsotakis bo danes prisegel in prevzel funkcijo predsednika grške vlade!

Po zmagi opozicijske konzervativne Nove demokracije (ND) na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji bo danes vodja te stranke Kiriakos Mitsotakis, sin nekdanjega grškega predsednika vlade Konstantina Mitsotakisa, prisegel v predsedniški palači in uradno prevzel funkcijo grškega predsednika vlade. Vodja Nove demokracije Kiriakos Micotakis se je svojim volivcem zahvalil za močan in jasen mandat, s pomočjo katerega bo “spremenil Grčijo”. Obljubil je nižanje davkov in več delovnih mest ter investicij.

Po poročanju makedonskega portala a1on bo po ustaljenem postopku predsednik Grčije Prokopis Pavlopoulos podelil mandat za oblikovanje grške vlade zmagovalcu volitev Kiriakosu Mitsotakisu, nakar bo sledila prisega.

Po poročanju portala a1on naj bi danes potekala tudi primopredaja poslov med dosedanjim predsednikom vlade Alexisom Tsiprasom in novim predsednikom vlade Kirikosom Mitsotakisom.

Nova grška vlada naj bi prisegla jutri.

Po preštetih 99 odstotki glasov je po podatkih grškega Ministrstva za notranje zadeve Nova demokracija prejela 39,5 odstotka glasov, SIRIZA pa 33,18 odstotka.

Nova demokracija je v parlamentu osvojila 158 sedežev, SIRIZA 86, KINAL 22, Komunistična stranka Grčije 15, Grška rešitev 10, MeRA25 pa 9 sedežev.

COMMENTS

Wordpress (0)