(VIDEO) Marjan Šarec o tem, “da bo potrebno tudi slovensko diplomacijo spraviti še malo bolj v pogon” in o tem, “da se moč Hrvaške včasih precenjuje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec o tem, “da bo potrebno tudi slovensko diplomacijo spraviti še malo bolj v pogon” in o tem, “da se moč Hrvaške včasih precenjuje”

(VIDEO) Marjan Šarec o tem, “da bo potrebno tudi slovensko diplomacijo spraviti še malo bolj v pogon” in o tem, “da se moč Hrvaške včasih precenjuje”

Bitka za najvišje pozicije v Evropi, kjer so očitno zmagali “federalisti” proti “suverenistom”, sicer še ni končana. Hrvaška, ki si je zaman prizadevala, da bi izkoristila epski spopad in bi v ospredje porinila Plenkovića kot kompromisnega kandidata med staro in novo Evropo, z Višegrajci tega ni dobila. Vendarle je pomembno analizirati hrvaške lobistične prijeme in, kot je včeraj pomenljivo dejal premier Marjan Šarec, “moramo tudi slovensko diplomacijo spraviti še malo bolj v pogon in potrem bo tudi lažje”.

Na portalu Topnews smo aprila zagnali števec, s katerim merimo število dni od arbitražne razsodbe SLO/HR meje, ki šteje dneve od sodbe arbitražnega sodišča do začetka njene implementacije. Danes kaže 734 dni. Števec smo vključili 12. aprila, ko je bilo 652 dni od arbitražne razsodbe o slovensko hrvaški meji. Ob tem smo se vprašali, koliko dni je še do uveljavitve arbitražnega sporazuma?

Konec junija, točno na dan, ko je poteklo dve leti od sodbe arbitražnega sodišča v Haagu, je recimo novinarka Primorskih novic ob obletnici zapisala, da je “pravzaprav druga obletnica konca iluzije o tem, da pravo vedno zmaga in da je močnejše od politike…Deset let po podpisu arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško ter dve leti po objavi arbitražne razsodbe lahko Slovenija zgolj beleži nelegalna vplutja hrvaških plovil v slovenski del Piranskega zaliva in čaka na izid tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje. In še vprašanje, ali in kdaj bo nadaljevanje arbitražne sage koristilo Sloveniji, je na mestu tudi zaradi medlosti Evropske komisije. Preden je Slovenija vložila tožbo proti Hrvaški, se komisija ni opredelila do vsebine slovenskih očitkov. Tako naj bi zaobšla mnenje svoje lastne pravne službe, ki naj bi pritrdila slovenskim argumentom. Niti tega Evropska komisija ne pravi več, da je treba spoštovati sporazume, nad katerimi je roko držala ona sama.”

Hrvaška očitno ima podporo v Evropi. Premierju sosednje države Plenkoviću še vedno uspeva v Evropi nekako preriniti v ospredje, čeprav mu veliki met, ko naj bi se iz ozadja kot pogajalec EPP prebil v ospredje, ni uspel. Na vprašanje, kdo bi bil za Slovenijo najprimernejši šef Evropske komisije, da bi lahko obranili arbitražo, Marjan Šarec pravi:.

“No Hrvaška je, bom rekel, precej aktivna na tem področju. Če bi bili mogoče bolj aktivni na spoštovanju sodišča in inplementiraii razsodbo, bi bila zadeva že urejena. Težko je reči zdaj, kdo bi bil bolj primeren. Mislim, da se bomo tudi mi morali angažirati pri tem. Je pa res, da mi razsodbo imamo in bo morala to Hrvaška pač spoznati. Zdaj seveda se moč Hrvaške včasih tudi precenjuje. To se je videlo tudi sedaj pri kandidaturi za najvišje pozicije, ko Hrvaška tega ni dobila. Mislim, da moramo tudi slovensko diplomacijo spraviti še malo bolj v pogon in potrem bo tudi lažje”.

Na vprašanje, ali je, kot so zapisali nekateri mediji, šlo za osebno nasprotovanje Šarca imenovanju Plenkovića oziroma nasprotovanje Slovenije, ali pa za nemoč Hrvaške, je Šarec dejal:

“Mislim, da je bilo kar nekaj držav, ki so temu nasprotovale, ker seveda so razlogi znani. To je nespoštovanje vladavine prava in tukaj seveda tudi Slovenija ne more popustiti. Nenazadnje, Hrvaška niti še ni ne v Schengnu, nima še niti Evra, pa tudi meje ima še neurejene z drugimi. Tako, da ima za opraviti še kar nekaj dela”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)