(VIDEO) Kdo je kandidatka za predsednico Evropske komisije? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je kandidatka za predsednico Evropske komisije?

(VIDEO) Kdo je kandidatka za predsednico Evropske komisije?

Kandidatka za predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je konservativka, rojena in odrasla v Bruslju, govori nemško, angleško in francosko.

Ursula von der Leyen s kanclerko Angelo Merkel

Po poklicu je zdravnica, ki se je pri svojih 43-ih letih spustila v politične vode. Od leta 2005 je ministrica v nemških vladah, potem ko je Angela Merkel postala nemška kanclerka.

V tretjem mandatu je postala ministrica za obrambo, prva ženska v nemški zgodovini, in je na tem položaju ostala tudi v tej vladi. Vendar pa ji razmere v ministrstvu za obrambo niso bile naklonjene: prvi škandali so izbruhnili z nemškimi vojaki, ki so bili blizu radikalno desnim ideologijam in tega niso skrivali, nato pa se je izkazalo, da je bila nemška vojska tehnično izredno zapostavljena – letala ne letijo, tanki ne vozijo, letala ne letijo, topovi ne streljajo; medtem ko je ameriški predsednik Donald Trump vse bolj pogosto opominjal, da Nemčija ne izdvaja dovolj denarja za vojsko.

Njene povezave z Evropsko komisijo so dolge: njen oče Ernst Albrecht je opravljal funkcijo generalnega sekretarja Evropske komisije po njeni ustanovitvi leta 1958. Po očetovi strani je potomka vrste uglednih podjetnikov. Poročena je s Heikom von der Leyen, profesorjem medicine in prvim človekom družbe za medicinski inženiring iz vplivne plemiške družine, z njim ima sedem otrok.

Po podatkih iz Wikipedije je Ursula von der Leyen potomka barona Ludwiga Knopa, trgovca z bombažem iz Bremna, ki je bil eden najbogatejših podjetnikov svojega časa, ki mu je ruski cesar Alexander II podelil naziv baron.

V CDU je vstopila leta 1990, aktivno pa se je začela ukvarjati s politiko leta 1999 in kmalu vstopila v lokalne oblasti v Hannovru.

Omenjali so jo tudi kot možno prihodnjo generalno sekretarko zveze NATO.

Njen vpliv sega preko meja Nemčije. Je redni gost Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu in članica Sveta guvernerjev omenjenega foruma ter članica “tajne” skupine Bilderberg.

Voditelji EU so včeraj dosegli dogovor o novem vodstvu evropskih institucij in predlagali nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen iz vrst EPP za predsednico Evropske komisije. Ursula von der Leyen se bo v Strasbourgu popoldne udeležila sestanka Evropske ljudske stranke, nato pa tudi plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta.

Za predsednika Evropskega sveta so predlagali Belgijca Charlesa Michela iz vrst liberalcev, za predsednico centralne banke Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa socialista Španca Josepa Borrella.

Največje možnosti za vodenje parlamenta v prvi polovici mandata naj bi imel socialdemokrat, Italijan David Sassoli. Drugi trije kandidati za vodenje parlamenta so Nemka Ska Keller, kandidatka politične skupine Zeleni/EFA, ki je v sredo prav tako zavrnila kompromisni dogovor na vrhu EU-ja, kandidat politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), češki poslanec Jan Zahradil, in poslanka Evropske levice (GUE/NGL) iz Španije Sira Rego. Po kompromisu evropskih voditeljev naj bi bil prvo polovico mandata na čelu parlamenta socialist, drugo polovico pa predstavnik desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

COMMENTS

Wordpress (0)