Sodišče odpravilo pripor nemški kapitanki Caroli Rackete, Salvini ogorčen – TOPNEWS.si

Sodišče odpravilo pripor nemški kapitanki Caroli Rackete, Salvini ogorčen

Sodišče odpravilo pripor nemški kapitanki Caroli Rackete, Salvini ogorčen

Italijansko sodišče je odločilo, da nemška kapitanka ladje Carola Rackete, ki je prevažala migrante, ni kršila zakona, ko ni upoštevala ukazov italijanskih oblasti in odplula na otok Lampedusa z 41 migranti, pri čemer je trdila, da je izpolnila svojo dolžnost reševati življenja.

Zgrožen – Matteo Salvini

Sodnica Alessandra Vella je odredila, da se 31-letno Rakete izpusti iz hišnega pripora, v katerem je bila od priprtja v soboto, ko je ignorirala ukaz italijanske vojske in odplula na otok. Grozila ji je kazen do desetih let zapora zaradi obtožbe, da je ogrozila življenja štirih italijanskih policistov, ko je zadela ob njihov patruljni čoln v doku na Lampedusi s svojo ladjo “Sea Watch 3”, ki je v lasti nemške humanitarne organizacije.

Še vedno je odprta možnost, da se bo morala kapitanka Rakete soočiti z ločenimi obtožnicami zaradi pomoči nezakonitim migrantom. Odločitev sodišča je kritiziral italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki se je v preteklih dneh zavzemal za hudo kaznovanje kapitanke Rakete.

“Ogorčen sem, zgrožen sem, vendar ne bom odnehal,” je dejal Salvini v odgovor na sodbo.

Salvini je še dejal, da pričakuje precej ostrejši odgovor italijanskega pravosodja, pri čemer je poudaril, da bodo kapitanko Rakete čim prej izgnali iz Italije. Rakete je po aretaciji povedala, da obžaluje neprijetnosti, ki jih je povzročila italijanskim varnostnim silam, in da je ignorirala naročila, predvsem zaradi strahu, da bo nekdo od migrantov, ki so bili na njeni ladji, naredi samomor.

Primer Carole Rackete je zaostril odnose med Italijo in Francijo na eni ter Nemčijo na drugi strani, kar se je še enkrat pokazalo, da Evropa nima enotnih norm, ko gre za politiko priseljevanja.

COMMENTS

Wordpress (0)