Pogajanja za danes končana: Še vedno se ne ve, kdo bo vodil EU! – TOPNEWS.si

Pogajanja za danes končana: Še vedno se ne ve, kdo bo vodil EU!

Pogajanja za danes končana: Še vedno se ne ve, kdo bo vodil EU!

Evropskim voditeljem ni uspelo doseči dogovora o imenovanju novih vodilnih položajev. Med imeni za predsednika Evropske komisije ostaja socialist Frans Timmermaans, Kristalina Georgieva (EPP) pa za predsednico Evropskega sveta. Pooslanci morajo odločitev sprejeti do torka, ko bo nov sklic Evropskega parlamenta.

Tiskovni predstavnik Donalda Tuska je danes sporočil, da so pogajanja za danes zaključena in da se bodo nadaljevala jutri ob 11. uri.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je prekinil izredni vrh EU, ki je bil namenjen izvolitvi novega vodstva Evropske unije in predvidel novo srečanje za torek popoldne.

“Predsednik Evropskega sveta je prekinil srečanje in ponovno sklical Evropski svet jutri ob 11. uri,” je dejal tiskovni predstavnik Tuskov Preben Aamann.

Voditelji EU so se zbrali že v nedeljo ob 18. uri, nato so sledile intenzivna dvostranska in večstranska posvetovanja, plenarno zasedanje pa se je začelo šele okoli 21.30. Vendar je trajalo le do 23, ko so se dvostranska posvetovanja nadaljevala vse do 8. ure zjutraj.

Prenehanje vrha pomeni, da še vedno ni dogovora, vendar v zadnjih urah je krožilo več kombinacij nove kadrovske kombinacije.

Po eni izmed različic naj bi bil novi predsednik Evropske komisije Frans Timmermans, Evropska ljudska stranka (EPP) pa bi dobila dve poziciji, vodenje Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, se je izvedelo iz diplomatskih virov.

Na podlagi diplomatskih virov naj bi bila predsednica Evropskega sveta Bolgarka Kristalina Georgieva, predsednik Evropskega parlamenta pa Manfred Weber. Dolžnost visokega predstavnika za zunanjo in varnostno politiko bi bila zaupana belgijskemu premierju Charlesu MICHAELU, danska liberalka Margrethe Vestager pa bi prevzela naloge prve podpredsednice Evropske komisije.

Diplomanti menijo, da je tak scenarij realističen, vendar še ni nič gotovega.

Vsaki dve uri je na pogajalski mizi nekaj drugega

“Dogovor je na mizi in lahko bi ga sprejeli, toda vsaki dve uri na tem vrhu imamo nekaj drugega na mizi,” je dejal eden od diplomatov.

Omenjenemu predlogu nasprotujejo predvsem voditelji Evropske ljudske stranke, podpira pa ga nemška kanclerka Angela Merkel, katere stranka je tudi v EPP, ter francoski predsednik Emmanuel Macron in nizozemski premier Mark Rutte.

Na takšen predlog je domnevno pristal tudi Weber, da bi rešil koncept špicenkandidatov. Glede na to, da se je Weber soočil z ostrim nasprotovanjem tako v Evropskemu svetu kot Evropskemu parlamentu, je edini preostali špicenkandidat nizozemski socialdemokrat Frans Timmermans.

Evropska ljudska stranka je kot relativna volilna zmagovalka dolgo vztrajala, da njej pripada najpomembnejša pozicija predsednika Evropske komisije, vendar njen špicenkandidat Weber ne more dobiti potrebne podpore. Predlagati drugega kandidata iz Evropske ljudske stranke bi vsekakor pomenilo “ubiti” koncept špicenkandidatov, ki je bil prvič uporabljen leta 2014 in na podlagi katerega so izvolili tudi sedanjega predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja.

COMMENTS

Wordpress (0)