Kurz nikoli popularnejši: Stranka bivšega avstrijskega kanclerja močna kot dve njeni rivalki skupaj! – TOPNEWS.si

Kurz nikoli popularnejši: Stranka bivšega avstrijskega kanclerja močna kot dve njeni rivalki skupaj!

Kurz nikoli popularnejši: Stranka bivšega avstrijskega kanclerja močna kot dve njeni rivalki skupaj!

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza uživa konstantno visoko podporo državljanov, medtem ko njeni konkurentki doživljata nenehno padanje priljubljenosti, ugotavlja avstrijska televizija ATV.

ÖVP bi trenutno osvojila 38 odstotkov glasov in to raven podpore uživa od padca vlade kanclerja Kurza. Za drugo mesto se borita Socialdemokratska stranka Avstrije (SPÖ) in Svobodnjaška stranka (FPÖ).

SPÖ je uživala skoraj 23-odstotno podporo, FPÖ pa približno 17-odstotno, vendar so se razmere zdaj spremenile. Za obe stranki bi volilo 20 odstotkov državljanov, zato bo boj za drugo mesto na avstrijski politični sceni na predčasnih volitvah, ki bodo potekale 29. septembra, tesen.

Avstrijska ljudska stranka ÖVP ima prednost, ki je skoraj dvakrat večja od ostalih najbližjih rivalskih strank.

Za četrto mesto je boj zelo tesen, saj lahko Zeleni dobijo 11 odstotkov glasov in se tako vrnejo v parlament, Neosu pa kaže, da uživa devet odstotno podporo.

Če bi obstaja možnost neposredne izvolitve kanclerja, bi Kurz prejel 37 odstotkov glasov volivcev, sledita vodja SPÖ Pamela Randi Wagner in FPÖ Norbert Hofer s 13 odstotki podpore.

Na vprašanje kakšno koalicijo želijo, 35 odstotkov Avstrijcev meni, da bi moral ÖVP podpisati sporazum z Zeleni in Neosom, hkrati pa 58 odstotkov zavrača omenjeno tričlansko koalicijo, 28 odstotkov pa je za nadaljevanje koalicije ÖVP-FPÖ.

COMMENTS

Wordpress (0)