Koalicija med Kučanom, papežem Frančiškom, Mescem in Toninom – Premier Marjan Šarec na obisku pri papežu, koordinator Levice Mesec pa doma kritizira vlado, da jo vsebinsko vleče na desno – TOPNEWS.si

Koalicija med Kučanom, papežem Frančiškom, Mescem in Toninom – Premier Marjan Šarec na obisku pri papežu, koordinator Levice Mesec pa doma kritizira vlado, da jo vsebinsko vleče na desno

Koalicija med Kučanom, papežem Frančiškom, Mescem in Toninom –  Premier Marjan Šarec na obisku pri papežu, koordinator Levice Mesec pa doma kritizira vlado, da jo vsebinsko vleče na desno

Predsednik Vlade Marjan Šarec, ki se je včeraj mudil na uradnem obisku v Vatikanu, kjer ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek, se je srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Ob toplem sprejemu v Vatikanu pa je doma bil deležen še ene grožnje Levice. Medtem ko je bil Šarec pri papežu, je doma koordinator Levice Luka Mesec sklical tiskovno konferenco, kjer je ponovil krilatico, da vlado vleče na desno. Paradoks je, da sta se oba dogodka odvijala tako rekoč v istem času. Ali gre zgolj za naključje ali namerno izbran termin tiskovne konference koordinatorja Levice, je težko reči, vsekakor pa gre za veliko simboliko.

Na Topnews smo včeraj objavili tudi stališče nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki je na vprašanje, kako vidi rešitev situacije Levica – koalicijski petorček in ali je to še rešljiva zadeva, dejal: “Ja, jaz ne vidim, zakaj ne bi bila rešljiva, saj je navsezadnje vrsto stvari, zapisanih prvič v koalicijski pogodbi, drugič v sporazumu in se mi zdi, da stvari, okoli katerih se sedaj stvari zapletajo, ne vidim, zakaj bi se morale zapletati. Nazadnje, prenos tega stanovanjskega sklada z SDH-ja na Stanovanjski sklad se mi zdi razumna poteza v skladu z opredelitvami socialne države in socialne družbe. In tudi druge stvari se mi ne zdijo nepremagljive, če se seveda tudi koalicijski partnerji zavedajo odgovornosti za uresničitev tega, kar so napisali v koalicijsko pogodbo.”

V Levici namreč vladi ponovno očitajo, da se ne drži sporazuma z njimi in da jo tudi vsebinsko vse bolj vleče na desno. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril koordinator Levice Luka Mesec, želijo do poletja izpeljati vsaj štiri od 13 projektov, ki so jih predlagali, sicer v sodelovanju z vlado ne vidijo več smisla. “Kar tej vladi mi očitamo, je po eni strani, da se ne drži sporazuma, da projekti niso realizirani, po drugi strani pa, da jo tudi vsebinsko vse bolj vleče na desno. Lep primer te usmeritve so poskusi ministra Bertonclja po dohodninski reformi, ki bi zopet razbremenila najbolje plačane in to absolutno ni reforma, ki bi jo v Levici radi videli. Še manj reforma, ki bi jo lahko podprli, ali pa reforma vlade, ki bi jo lahko podpirali.”

“Spor je v tem, da se projektov, ki smo jih predlagali, ne realizira, da se dogovarjamo, pa se ne dogovorimo. Zdaj to ni spor, kako bi rekel, to je obhajanje sporazuma. Sporazum, ki ga imamo, pač ne jemlje resno. Zdaj, ali to imenujemo kot spor ali ne, je stvar dikcije.”

Marjan Šarec je v preteklih dneh večkrat dejal, da spora med Levico in koalicijo ni.

Ob robu obiska v Vatikanu, je Šarec v izjavi za medije ponovil, da so odnosi z Levico dobri, tako, da sam zagotovo ne vidim težav v takem obsegu, kot ga vidi ta zunajkoalicijska partnerica. Ob tem je ponovil stališče, da je razlika med “delati nekaj v praksi ali pa teoretično nekaj pripraviti”.

Zagotovil je, da so projekti, za katere se je z Levico dogovorila koalicija, začeli teči, zato ne morejo trditi, da se ni zgodilo nič, kar koaliciji očitajo v Levici. “Seveda pa smo imeli dogovor, da se bodo projekti začeli odvijati, ne da bo zadeva končana,” je dodal.

Po drugi strani pa mora Levica vedeti, da ima devet poslancev, da je podpornica zunaj koalicije, in da so temu primerni tudi rezultati, je še opozoril premier. Spomnil je, da je tudi v koaliciji pet strank, ki se morajo usklajevati. Tako, da po njegovih besedah nikakor ne gre za to, da ne bi želeli izpeljati dogovorjenih projektov, saj so nekateri tudi zaveza koalicije. Po njegovih besedah namreč ne drži, da “če ne bilo Levice, pa mi ne bi znali ničesar narediti, in ne bi imeli nobene ideje”.

Uskladiti toliko partnerjev je po njegovih besedah nekoliko težje, zato po njegovi oceni konflikta ni in ga tudi ne more biti, ker pogovori ves čas tečejo. Ob tem je dodal, da je v politiki pač treba imeti potrpljenje.

Ob tem je zanimivo, da se je ravno včeraj, torej v kontekstu najprej Šarčevega obiska pri papežu ter kritike koordinatorja Levice na račun vlade, ponovno oglasil Matej Tonin. Ali se v ozadju urejanja odnosov s cerkvijo ter Šarčevega obiska v Vatikanu, do katerega verjetno ne bi prišlo, če se s tem ne bi strinjal vrh katoliške cerkve, predvsem nadškof Zore, res kaj dogaja, ali pa gre za PR potezo Nove Slovenije in Mateja Tonina, je težko oceniti.

Šarec se je včeraj namreč odzval tudi na besede predsednika NSi Mateja Tonina za Večer, da so v tej stranki pripravljeni biti nadkoalicijski partner. Večraj se je Tonin v izjavi za medije v DZ nekoliko popravil in dejal, da gre za “ponudbo za projektno sodelovanje”. Kot je dejal, vlada lahko sodeluje s komer koli želi.
“Če se bodo dogovorili z Levico, lahko to sodelovanje nadaljujejo, naše bistveno sporočilo pa je v tem, da želimo slovenski javnosti in tudi vladni koaliciji sporočiti, da obstaja alternativa,” kar bi bilo možno razumeti, da ne gre za neko resno ponudbo, ampak bolj za politični marketing s strani NSi:

Tonin sicer pravi, “da bi bila NSi predvidljiv partner z jasnimi programskimi usmeritvami. Med temi je izpostavil spremembo zakona o dohodnini in spremembe v zdravstvenem sistemu, vendar se je Nova Slovenija že na samem začetku odrekla sodelovanja s Šarčevo vlado v “strahu pred povračilnimi ukrepi na desni, predvsem s stran SDS in Janeza Janše. Zato bi bilo presenetljivo, da bi Janez Janša sedaj spremenil stališče in privolil v sodelovanje NSi in Tonina v vladi Marjana Šara

Kot je dejal Tonin, v NSi niso nikoli dobili podobne ponudbe, kot jo je Levica, da bi torej lahko projektno sodelovali. “Če bi nam nekdo že na začetku ponudil takšno projektno sodelovanje, bi morda na stvari gledali drugače,” je pojasnil.

Zagotovo je tudi vladni koaliciji po njegovih besedah lažje, če ve, da Levica ni edina stranka, s katero lahko sodeluje, in da “Levica ne more imeti ekskluzivne pravice, da bi ves čas izsiljevala vlado”.

“Očitno so res neke ponudbe, težko sodim,” je v zvezi s Toninovo ponudbo dejal Šarec in se hkrati vprašal, zakaj z NSi niso prišli skupaj že ob sestavljanju vlade, ko je bilo z njimi že vse dogovorjeno in so bili tudi že razdeljeni resorji. “Je pa res, da je politika umetnost možnega,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)