(VIDEO) Marjana Šarca na MORS-u pričakala rdeča preproga s častno četo ter Alenka Ermenc in Karl Erjavec – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjana Šarca na MORS-u pričakala rdeča preproga s častno četo ter Alenka Ermenc in Karl Erjavec

(VIDEO) Marjana Šarca na MORS-u pričakala rdeča preproga s častno četo ter Alenka Ermenc in Karl Erjavec

Premier Marjan Šarec je danes ob dnevu državnosti obiskal obrambno ministrstvo, kjer ga je ob prihodu pozdravila častna četa, sprejela pa sta ga tako načelnica generalštaba Alenka Ermenc kot tudi v petek neuspešno interpelirani obrambni minister Karel Erjavec. Preko videokonference pa je nagovoril pripadnike slovenske vojske (SV) na mednarodnih misijah in pohvalil njihovo delo in prispevek. Tiste, ki spremljamo dogajanje na obrambnem ministrstvu je presenetilo, da je z vojaki govoril Šarec, saj je videokonferenca običajno “rezervirana” za predsednika republike Boruta Pahorja, ki vsako leto sicer pred božičem in pred Novim letom nagovori pripadnike slovenske vojske na misijah v tujini.

Šarec je sicer po pogovoru s poveljniki misij SV v mednarodnih operacijah in misijah, na katerem je za zaprtimi vrati sodeloval tudi vrh Slovenske vojske z načelnico generalštaba, generalmajorko Alenko Ermenc in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, poudaril, da so misije slovenske vojske izjemnega pomena, saj Slovenija na ta način prispeva dobršen del svojih naporov k ohranjanju miru in stabilnosti v svetovnem merilu”.

“Na misije in na vse pripadnike in pripadnice na misijah smo lahko izjemno ponosni, zlasti na predvečer praznika dneva državnosti, ko smo pred 28. leti praktično sami bili območje, kjer bi se lahko zgodilo, da bi imeli kakšno takšno misijo. Takrat smo srečno prekrmarili desetdnevno vojno in se potem uspešno osamosvojili, tako, da lahko danes SV pomaga tudi drugim,” je nato na novinarski konferenci sporočil premier. “Na predvečer praznika je zelo pomembno, da se zavedamo, kaj je država, kaj je državnost in kaj je postavljanje teh atributov pred lastne interese,” je dejal in dodal, da je v naši družbi premalo zavedanja, kaj pomeni lastna država.

“Na državo smo lahko ponosni. Marsikateri narod po svetu še vedno nima te sreče,” je še dejal Šarec. “Zato delajmo vse, da ne bo nikoli prišel trenutek, ko bi svojo državo spet izgubili,” je dodal.

Ob tem je predsednik vlade Marjan Šarec odgovarjal tudi na novinarsko vprašanje o znotraj koalicijskih trenjih, prihodnosti vlade in odnosih z Levico.

“Prihodnost koalicije bo takšna, kakršno bomo naredili tisti, ki smo partnerji, Tako znotraj koalicijski partnerji kot tudi zunaj koalicijski partnerji. Seveda to pomeni, da se je treba zavedati, da so izzivi, s katerimi se soočamo vsak dan, ogromni in da je nalog veliko. In da pač nekateri smo bolj vpeti v operativno delo, drugi imajo nekoliko več časa za razmišljanje. Tako, da je seveda vse skupaj naporno, vendar bi danes na predvečer praznika naše države rad pustil vse to ob strani in praznoval praznik danes zvečer na Kongresnem trgu in seveda jutri cel dan. Tako kot se za praznik spodobi, tako kot tudi družina vedno pozabi svoje medsebojne spore, ko obeležujejo rojstni dan enega od članov ali staršev. In Slovenija je naša mati. Zato moramo njen praznik praznovati, kot se spodobi in vsaj za hip pozabiti na medsebojne spore, tako med opozicijo, koalicijo in tudi mogoče znotraj, in praznovati in izkazati čast vsem tistim, ki so dali svoja življenja za to državo. Za politikantstvo bo čas seveda po prazniku,” je dejal.

Glede na izjave Luke Mesca, da ima Levica občutek, da jih premier Šarec ne jemlje resno in glede občutkov, da obrambni minister Karl Erjavec ob interpelaciji ni užival njegove podpore, pa je Marjan Šarec dejal:

“Minister ostaja minister tako, da je podpora bila. Kar se pa Levice tiče, pa imam tudi jaz občutek, da ne jemljejo vedno resno tistega, kar vsak dan govorim in seveda, kar delam. Jaz seveda vsako stranko jemljem resno, je pa seveda razlika med delom v praksi in med tistim, kar nekdo želi, da bi se naredilo. Niso vse stvari vedno izvedljive samo na tak način, kot to želi Levica. Nenazadnje se moramo zavedati, da je v koaliciji pet partnerjev in da je treba tudi te medsebojne interese vedno usklajevati. Tako, da me čudi to, da mi očitajo, da jih ne jemljem resno. Jaz vsakega jemljem zelo resno in če ne bi deloval vedno tako, tudi vlade ne bi sestavil.”

Na dvakratno vztrajanje novinarjev, če lahko komentira ponudbo NSi o sodelovanju, je Šarec dvakrat odgovoril: “Kar se mene tiče, spora z Levico ni.”

COMMENTS

Wordpress (0)