Pohvalno! V predsedniško palačo prišli tako Milan Kučan, Janez Janša kot tudi Damir Črnčec … Na sprejemu za svojce padlih za Slovenijo pri predsedniku Pahorju celotni sedanji in nekdanji politični vrh – TOPNEWS.si

Pohvalno! V predsedniško palačo prišli tako Milan Kučan, Janez Janša kot tudi Damir Črnčec … Na sprejemu za svojce padlih za Slovenijo pri predsedniku Pahorju celotni sedanji in nekdanji politični vrh

Pohvalno! V predsedniško palačo prišli tako Milan Kučan, Janez Janša kot tudi Damir Črnčec … Na sprejemu za svojce padlih za Slovenijo pri predsedniku Pahorju celotni sedanji in nekdanji politični vrh

Predsednik države Borut Pahor je v predsedniški palači pred dnevom državnosti in 28 obletnici osamosvojitve priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter svojce civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo. Dogodek je očitno združil nekdanjo in sedanjo politično garnituro, saj so na sprejem prišli tako nekdanji predsednik Milan Kučan, kot predsednik opozicijske SDS Janeza Janša, seveda poleg gostitelja predsednika države Boruta Pahorja predsednika vlade Marjana Šarca in obrambnega ministra Karla Erjavca ter notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Tako so skupaj stali nekdanji poveljnik TO Janez Slapar in nekdanji obrambni Janez Janša, le nekaj metrov naprej pa je bil svetovalec za nacionalno varnost predsednika vlade Damir Črnčec ter vodja opozicijske NSi Matej Tonin. Rokovanje med nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom in Janezom Janšo sicer nismo zabeležili oziroma ga ni bilo, prav tako tudi ne med Janezom Janšo in Damirjem Črnčecem. Po skupinski fotografiji so se akterji zadržali v pogovorih s svojci padlih v vojni za Slovenijo, vendar se je vladni vrh z Šarcem ter ministroma Erjavcem in Poklukarjem držal bolj skupaj, v nadaljevanju pa se jim je pridružil še Damir Črnčec.

Borut Pahor pa se je pogovarjal tako z levimi kot desnimi politiki in nekdanjimi in sedanjimi visokimi častniki iz vojske in policije. Na sprejemu je bila namreč tudi načelnica generalštaba Alenka Ermenc, pa tudi nekdanji šef VOMO Andrej Lovšin ter nekateri drugi iz vojaške in policijske strukture.

Očitno so pazili, da se niso srečali najbolj “zakleti” nasprotniki v slovenski politiki, ki pa so vendarle pokazali, da je dogodek, kjer lahko zdržijo skupaj v isti dvorani na sprejemu in skupinski fotografiji, čeprav se niso rokovali.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da ima tradicionalni sprejem pomembno vlogo – poleg izražanja vsakokratne iskrene hvaležnosti in častivrednega spomina na padle in ranjene v osamosvojitveni vojni – ohranjati v kolektivnem zgodovinskem spominu dejstvo, da smo Slovenci z enotnostjo ubranili svojo samostojnost, ki je dobrega pol leta kasneje omogočila diplomatsko priznanje, nadaljevanje poti v mednarodni skupnosti in enakovredno vključitev v zahodni svet kot suverena država. Nagovor je sklenil z iskrenim povabilom, naj se ob dnevu državnosti, našem najpomembnejšem državnem prazniku, spomnimo tistih slavnih časov in se poklonimo ranjenim in žrtvam, ki so nesebično ubranili našo samostojnost in ji tako omogočili prihodnost.

V imenu Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih ’91 je spregovoril gospod Rudolf Lah. Predsedniku republike se je zahvalil za sprejem in poudaril, da smo Slovenci ob dnevu državnosti zelo ponosni na obdobje izpred osemindvajsetih let, ko smo dobili svojo državo. Navzočim je čestital ob prazniku z mislijo na osamosvojitveno vojno, ki nam je prinesla popolno svobodo, o kateri so sanjale generacije pred nami, mi pa jo zdaj živimo.

COMMENTS

Wordpress (0)