(VIDEO) Iran objavil posnetek ameriškega brezpilotnega letala: To je dokaz, da je plovilo vstopilo v naš zračni prostor! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Iran objavil posnetek ameriškega brezpilotnega letala: To je dokaz, da je plovilo vstopilo v naš zračni prostor!

(VIDEO) Iran objavil posnetek ameriškega brezpilotnega letala: To je dokaz, da je plovilo vstopilo v naš zračni prostor!

Odnosi med Združenimi državami in Iranom so se še posebej zaostrili po iranski sestrelitvi ameriškega brezpilotnega letala.

Poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami je dejal, da je sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala poslalo “jasno sporočilo” Združenim državam Amerike.

Salami je dodal, da se Iran ne namerava boriti z nobeno državo, kljub temu pa je “pripravljen na vojno”.

Medtem je Teheran objavil tudi posnetek o sestrelitvi brezpilotnega letala in njegovi poti letenja.

Mediji poročajo, da se je ameriško brezpilotno letalo približalo iranskemu zračnemu prostoru z namenom zbiranja obveščevalnih podatkov. Nato se je vrnilo v Ormuško ožino, prehodu med Omanom in Iranom.

Na tej poti je brezpilotno letalo “Global Hawk” sestrelil iranski obrambni sistem “Cordad 3”.

Ameriški predsednik Donald Trump je iransko potezo ocenil kot “veliko napako”.

Washington trdi, da je do sestrelitve prišlo v mednarodnem zračnem prostoru, Teheran pa trdi, da je letalo sestrelil v svojem zračnem prostoru.

Vir: EPA

Iranska državna televizija je danes pokazala najdene ostanke sestreljenega ameriškega brezpilotnega letala.

Amirali Hadzizadeh, vodja divizije Iranske revolucionarne garde, je dejal, da so deli dokazali, da je bil ameriško letalo v iranskem zračnem prostoru, ko ga je Garda sestrelila, je poročal Reuters.

Hadzizadeh je dejal, da bo kasneje danes povedal več o ostankih letala.

Centralno poveljstvo ameriške vojske (CENTCOM) je včeraj potrdilo, da so iranske sile sestrelile ameriško brezpilotno letalo in navedlo, da se je “neizzvani napad” zgodil v mednarodnem zračnem prostoru.

V sporočilu je bilo navedeno, da je brezpilotno letalo “RQ-4A Global Hawk” za nadzor morja bilo včeraj zjutraj “sestreljeno z iranskim raketnim sistemom zemlja-zrak, medtem ko je delovalo v mednarodnem zračnem prostoru nad Ormuško ožino”.

Iranska agencija Tasnim je objavila izjavo ministrstva, v kateri navaja, da Iran ne more dovoliti “nezakonitih prehodov čez ozemlje in vpade v svoj zračni prostor kateremu koli tujemu letečemu objektu”.

Sporočili so, da “tisti, ki so vpadli v iranski zračni prostor, nosijo polno odgovornost” za to, kar se je zgodilo. Sicer pa je Iran o zadevi že obvestil OZN in dostavil svoje dokaze.

COMMENTS

Wordpress (0)