Kdo je odnesel mobitel na zaprto sejo državnega zbora – Najdaljša rojstnodnevna zabava ministra Karla Erjavca – TOPNEWS.si

Kdo je odnesel mobitel na zaprto sejo državnega zbora – Najdaljša rojstnodnevna zabava ministra Karla Erjavca

Kdo je odnesel mobitel na zaprto sejo državnega zbora – Najdaljša rojstnodnevna zabava ministra Karla Erjavca

Če smo nekoliko cinični, bi lahko dejali, da se v državnem zboru odvija najdaljša rojstnodnevna zabava ministra Karla Erjavca, ki so mu jo seveda priredili “prijatelji”, predvsem SDS in Žan Mahnič.

Delno je razprava o interpelaciji potekala za odprtimi in delno za zaprtimi vrati, brez kamer in snemanja. Glede na to, kdo vse je pustil telefon pred vrati državnozborske dvorane in kdo ga je vzel s seboj, si upamo trditi, da bo tudi stenogram zaprte seje kmalu prišel v javnost. Vendar pustimo cinizem in zabavo ob strani. Ministru Erjavcu kljub temu, da ima danes rojstni dan, ni bilo do smeha.

Morda je bil nekoliko boljše volje potem. ko je razpravo zapustila (obstruirala) poslanska skupine Levice, ko je interpelacijo izkoristila za nižanje nezadovoljstva s sodelovanjem z Marjanom Šarcem.

Glavna protagonista dogajanja sta bila seveda predlagatelj interpelacije Žan Mahnič, ki je suvereno in retorično spretno nizal očitke o zlorabi vojaške varnostno obveščevalne službe ter okoliščine streljanja na Počku, ki so odnesle brigadirja Miho Škerbinca.

Erjavec, ki ga je mrkega obraza poslušal, je v razpravi med drugim dejal. da ne obžaluje, ker je sprejel predlog načelnice generalštaba Alenke Ermenc za njegovo razrešitev, saj je tako Erjavec, Škerbinčevo ravnanje pokazalo, da ”gre za častnika, ki je tesno povezan s politiko, s stranki SDS”.

In če pustimo ob strani finese in različne argumente, je prav to pravo ozadje interpelacije proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu.

“Odstavljate vse, kar je bilo, kar diši po SDS”, je v razpravi Mahnič očital obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nadaljeval:”Obrambni sistem se ni počistil škodljivih posameznikov, smo slišali s strani LMŠ-ja… Da se obrambni sistem ni očistil vseh tistih, ki so leta 1991 osamosvojili Slovenijo in ki takratnemu obrambnemu ministru Janezu Janši dajejo za to zasluge,” tako Mahnič.

In prav v tem je očitno glavni problem, ki boli predlagatelje interpelacije, najprej zamenjava Ostermana, potem Gederja in sedaj Škerbinca.

“Vi bi očistili obrambni sistem, ampak seveda točno določenih oseb. Hkrati pa mislim, da se mu v jeseni izteče, kam boste dali brigadirja Davida Humarja? Nekoga, ki se je z Mladićem dol na Plitvicah boril, ki je prestopil v slovensko vojsko iz JLA po mejnem datumu…”, je nadaljeval Mahnič.

In prav spopad med tistimi, ki so prestopili v slovensko vojsko iz JLA in tistimi, ki so položaje prevzeli iz osamosvojitvene vojne, je glavna bitka, ki se v slovenski vojski in na MORS odvija že 30 let.

Nadaljevanje te zgodbe je seveda, kdo je bolj in kdo manj proameriški.

“Vi imejte takšnega ministra. Tu piše notri, kaj so Američani rekli in verjemite mi, da Miha Škerbinc je pri Američanih cenjen, Karl Erjavec ni”, je z govornice očital Mahnič podpornikom Karla Erjavca in nasprotnikom interpelacije. Nekoč je bilo v vojski dovolj, da si ministrom, ki so se pogosto menjavali na položaju, povedal, da poznaš ali si prijatelj Janeza Janše in očitno je Erjavec prekršil to nenapisano pravilo.

COMMENTS

Wordpress (0)