Dan D za ministra Karla Erjavca – Brane Golubović: “Jaz verjamem, da bo minister Erjavec v ponedeljek še minister” Marjan Šarec: “Ni odvisno od moje podpore, odgovarjal bo pred parlamentom.” – TOPNEWS.si

Dan D za ministra Karla Erjavca – Brane Golubović: “Jaz verjamem, da bo minister Erjavec v ponedeljek še minister” Marjan Šarec: “Ni odvisno od moje podpore, odgovarjal bo pred parlamentom.”

Dan D za ministra Karla Erjavca – Brane Golubović: “Jaz verjamem, da bo minister Erjavec v ponedeljek še minister” Marjan Šarec: “Ni odvisno od moje podpore, odgovarjal bo pred parlamentom.”

Brane Golubović je ob komentiranju izjav Levice glede usode ministra Erjavca dejal, “da je danes zjutraj imela koalicija, ta sestanek. Jaz nisem bil na tem sestanku, ker imamo vsak četrtek na vladi neke vrste minikoalicijski vrh in sem dobil samo sporočilo, da bo minister Erjavec tudi v ponedeljek minister Erjavec.”

O sestanku koalicije je ob robu seje Knovs-a Karel Erjavec potrdil: “Ta sestanek je bil na temo jutrišnje interpelacije. To je bil koalicijski sestanek in vseh pet strank je povedalo, da imam njihovo podporo, jas sem jim pač razložil to, kar sem vam sedaj povedal. Javno podporo so sicer napovedale poslanske skupine SD, DeSUS in SAB, medtem ko LMŠ in SMC svoje odločitve do danes niso javno komentirali.

Kako bo zadnje nezadovoljstvo Levice vplivalo na glasovanje stranke o interpelaciji zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ki ga čaka v petek, premier Šarec ne ve. Glede na sporazum naj bi se interpelacijam izogibali, zato ne pričakuje, da bi jo Levica podprla. “Seveda pa je vprašanje, kdo je na potezi in od koga je kaj odvisno,” je dodal.

Na vprašanje, ali ima Erjavec njegovo podporo, pa je premier odvrnil: “Ni odvisno od moje podpore, odgovarjal bo pred parlamentom.”

Erjavec je bil manj kot 24 ur pred sejo DZ o interpelaciji pričakovano kritičen. “Glede na to, da je interpelacija brez kakršne podlage, se iščejo razni načini, da bi javnost prepričali, da je karkoli narobe. Poglejte, kar se tiče Počka, so sklepi vlade povsem jasni, do tega nočnega streljanja ne bi smelo priti. Kar se pa tiče tistih dokumentov, s katerimi sedaj maha, da naj bi podpisala pooblastilo za načrt vaj med slovensko vojsko in ameriško, pa tam ni ničesar o streljanju v Počku. Tam je samo v enem od aneksov, da bodo Američani imeli s seboj tudi 120-milimetrski kaliber. “Ampak, to ne pomeni, da bodo streljali na vaji, za katero je vlada jasno povedala, da ne bo streljanja s kalibri nad 60 milimetrov.”

Po Erjavčevih besedah tudi ni res, da Škerbinc o tem ne bi ničesar vedel. Kot je pojasnil, so imeli novembra lani kolegij, na katerem je sodeloval tudi Škerbinc, na katerem so se dogovorili, da nočnega streljanja s težkimi kalibri ne bo.

Vendar pa po Mahničevih informacijah zapisnika o tem kolegiju ni. “Po mojih informacijah Škerbinca na takšnem kolegiju ni bilo,” na drugi strani trdi Mahnič. Kot je napovedal, bo v primeru, če bo minister zahteval, da se seja zapre za javnost zaradi zaupnih dokumentov, zahteval tudi zapisnik tega kolegija. Ministrove trditve, da bodo ameriški vojaki imeli pri sebi 120-milimetrski minomet, ne bodo pa ga uporabili, pa je Mahnič označil za sprenevedanje.

Erjavec: “Ampak, to je pač način dela gospoda Mahniča, vemo, da je tudi povedal, da je gospod Škerbinc povedal, da ni nič grdo govoril o načelnici generalštaba. Mi pa imamo dokumente in poročilo obveščevalno varnostne službe, kjer je zelo jasno zapisano, da je govoril grdo. O tem bom več pač povedal jutri na zaprti seji državnega zbora. Po mojih informacijah je danes zaslišana načelnica generalštaba in verjetno ni dala ovadbo zoper brigadirja Škerbinca zato, ker bi lepo govoril o načelnici generalštaba.”

Erjavec je ob tem ponovno opozoril, da je dogajanje v zadnjih tednih zelo vznemirilo obrambni sistem. “Treba je vedeti, da veleposlaništva preko svojih vojaških atašejev tudi spremljajo, kaj se dogaja, in jih verjetno tudi zanima, ali imamo načelnico, ki je zdrava, in ki nima takšnih ali drugačnih težav,” je dodal. S tem je mislil na izjave nekdanjega poveljnika poveljstva sil Škerbinca, ki naj bi na postroju neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Po besedah Erjavca bo interpelacija pokazala naslednje: “da je ta interpelacija absurdna v tem smislu, da se ves čas trdi, da lažem, v resnici pa temelji na neresnicah in lažeh. Najprej je bil problem zlorabe OVS, zdaj vidimo, da to ni problem”.

Glede tožbe s strani sindikata vojakov je Erjavec dejal, da je to tudi del pritiska. “Jaz sem pričakoval, da se bo to v tem tednu zgodilo, je pa ta tožba povsem neosnovana. Povsem jasno je, da je sindikat vojakov Slovenije in njen predsednik, da so šli čez. Verjetno ni sindikalna aktivnost, da pozivaš da se vloži interpelacija zoper ministra, da pozivaš opozicijo naj vloži interpelacijo. To ni več sindikalno delo in ker je bila kršena ta pogodba, ki jo imamo med sindikatom vojakom Slovenije in ministrstvom za obrambo, smo pač odpovedali to pogodbo in se bodo začela nova pogajanja. Zanimivo pa je to, da imamo na MORS štiri sindikate in da trije sindikati pa nimajo nobenega problema. Tako, da vidim, da ta sindikat je pač v službi opozicije, v službi rušenja tudi te vlade.”

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je opravila pogovor z načelnico Generalštaba SV Alenko Ermenc in direktorjem OVS Dejanom Matijevičem. Po oceni podpredsednika Knovs-a Žana Mahniča so se potrdili njihovi sklepi o tem, da je OVS prekoračil svoja pooblastila. Matijevič je na drugi strani zatrdil, da so ravnali zakonito. Mahnič je po pogovoru v izjavi za medije v DZ pojasnil, da je bila današnja seja prekinjena, prav tako so prekinili obe zaslišanji, saj se koalicija ni strinjala, da bi jo nadaljevali tudi v času seje DZ. Pogovora z Ermenčevo in Matijevičem se bosta tako nadaljevala 8. julija, je napovedal.

Po Mahničevih besedah je sicer bistveno, da je načelnica povedala, da pred 3. aprilom, ko je obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo opravljala pogovore na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV), ni podala kazenske ovadbe. S tem so se potrdili sklepi Knovs-a, da OVS ni imela podlage za uporabo policijskih pooblastil, je pojasnil. Načelnica generalštaba je bila po pogovoru redkobesedna. Dejala je le, da bi bila takšnega interesa javnosti vesela vsak dan, ko gre za 6544 pripadnikov Slovenske vojske. “Ukvarjamo se pa z enim visokim častnikom Slovenske vojske,” je pripomnila. Matijevič izjave za medije ni podal, je pa po Mahničevih besedah na zaslišanju vztrajal pri svojih izjavah, da je OVS delovala zakonito.

Rezultata glasovanja o interpelaciji si Mahnič ne upa napovedovati. “Če je koalicija odločena, da ministra za vsako ceno ubrani, potem lahko predlagatelji prinesejo za ministra še tako obremenilne dokumente, pa interpelacija ne bo uspela,” je povedal. Je pa dodal, da mu je več poslancev namignilo, da bi interpelacijo podprli, če ne bi bil v tem primeru pod vprašajem obstoj vlade, še posebej, če bi bilo glasovanje tajno.

COMMENTS

Wordpress (0)